De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 34: Djurre de Haan

Djurre de Haan (Groningen, 1981) is gitarist en zanger. Hij schrijft melodisch rijke, maar bondige popliedjes. Hij speelt solo of met band onder het alias awkward i. Het liedschrijven begint hij op 18-jarige leeftijd, waarbij hij zich laat inspireren door zowel klassieke muziek als populaire genres als volksmuziek, blues en pop. In 2011 verschijnt zijn tweede album ‘Everything On Wheels’ bij het Amsterdamse label Excelsior Recordings. Daarnaast maakt hij ook muziek voor film, theater en televisie. Zo is hij verantwoordelijk voor de filmmuziek van het prijswinnende De Ontmaagding van Eva van Endt en Aanmodderfakker. Ook schrijft en speelt hij samen met gitarist en zanger Tim Knol muziek voor het Villa Achterwerk-programma Beestieboys.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Groningen en Subroutine

De carrière als singer/songwriter van Djurre de Haan begint in Groningen. Vanaf 2000 treedt hij geregeld op in en rond zijn thuisstad en bouwt gestaag aan zijn populariteit als liveartiest. In 2004 brengt hij zijn eerste demo uit en stuurt het naar diverse labels. Uiteindelijk wordt hij bij een optreden in de concertzaal Vera opgemerkt door drie studenten die bezig zijn met de oprichting van een nieuw label.

False Starts in Lo-Fi

De eerste officiële EP van awkward i (False Starts in Lo-Fi, december 2005) wordt daarmee tevens de eerste release van het onafhankelijke Groningse label Subroutine. De EP wordt uitgebracht op mini-CD met een diameter van 3 inch. Op het met beperkte middelen opgenomen False starts in Lo-Fi staan in totaal vier nummers, waaronder Eatontown, NJ. In de nummers klinkt, meer nog dan in zijn latere werk de countrytwang en het Nashville vocabulair door. Op zich verwonderlijk, daar Djurre de Haan een periode in de noordelijke staten van de VS doorbrengt.

Awkward i – am the king of in between

In de loop van 2006 verschijnt een eerste verzamelaar van Subroutine. Daarop staat het nummer ‘Forget the band’, dat een voorbode is voor de later te verschijnen EP ‘am the king of in between‘, die eveneens op 3″-CD verschijnt. Wederom een uitgave met Djurre de Haan solo, op gitaar en zang. Het is de laatste uitgave op het Groningse label, dat later nog succesvolle uitgaven zal uitbrengen voor o.a. Nouveau Vélo, Rats on Rafts en WOLVON.

Alamo Race Track en Excelsior Recordings

Live blijft Djurre de Haan flink aan de weg timmeren. Hij werpt hoge ogen met zijn optredens op Eurosonic/Noorderslag in zijn thuisstad Groningen en bereikt in 2006 de finale van de Grote Prijs van Nederland. Na de eerste demo en twee EP’s wordt het tijd voor een echt album. Samen met gitarist en zanger Diederik Nomden (Johan, Royal Parks) werkt hij zijn eerste schetsen uit. Ondertussen sluit De Haan zich in 2007 aan bij de Amsterdamse band Alamo Race Track. Hij vervangt daar de bassist David Corel, die op wereldreis gaat. Met de groep gaat hij ook op tour in de Verenigde Staten, waar ze onder andere spelen op het jaarlijke CMJ-festival in New York.

Awkward i

In de periode daarna tekent Djurre de Haan voor awkward i een contract bij Excelsior Recordings. In 2009 verschijnt het debuut ‘I Really Should Whisper’ bij de Amsterdammers op compact disc en vinyl. Op het album is voor het eerst de gehele band te horen. De Haan speelt naast gitaar ook mandoline, ukelele, basgitaar en autoharp, Nomden beroert de toetsen, percussie en viool. Verder zijn bandleden Jelte van Andel (basgitaar en cello) en David Corel op basigtaar te horen.

De Ontmaagding van Eva van Endt

Twee jaar later verschijnt bij hetzelfde Excelsior Recordings het album Everything On Wheels op CD en LP. Op deze plaat zijn tevens te horen Susanne Linssen (Hospital Bombers) op viool en goede vriend en muzikaal klankbord Roald van Oosten (Caesar, Ghost Trucker). Zijn liveband bestaat dan uit toetsenist/zanger Diederik Nomden, violiste/zangeres Susanne Linssen, drummer Bo Koek en bassist Geert de Groot. De nummers op deze plaat vormen de basis voor een nieuwe richting in de muzikale carrière van Djurre de Haan.

In 2013 willen de makers van de komische film “De Ontmaagding van Eva van Endt” muziek van ‘Everything On Wheels’ gebruiken. Bij beschouwing van de scènes ziet Djurre meer mogelijkheden en vertelt dat hij graag muziek op maat wil maken, om het beter te laten passen. Het eindigde ermee dat hij de gehele filmscore voor de film verzorgd heeft. Het leverde Djurre de Haan een nominatie op voor een Gouden Kalf (voor Beste Muziek) in 2013.

Bettie Serveert

Veel bekendheid geniet Djurre de Haan bij zijn optredens in het VARA tv-programma De Wereld Draait Door. Hij speelt er onder andere een ode aan de Amerikaanse zanger-gitarist Washington Phillips, en enkele malen met zijn band awkward i. Daarnaast verzorgt hij met labelmaatje Tim Knol de muzikale afsluiter van de Villa Achterwerk-serie Beestieboys, waarin ze een ode brengen aan het huisdier van een kind. Ook speelt hij solo als voorprogramma van de rockgroep Bettie Serveert. En soms spreekt hij af met collegamuzikant Roald van Oosten om het te hebben over het vak van liedschrijver. Stelt vast dat de dood in een lied een positieve invloed kan hebben.

EP bij Tender Records

In 2015 verschijnt bij het label Tender Records van Tim Knol een nieuwe EP van awkward i op vinyl, met daarop onder andere het nummer Rock Stars, dat eerder te horen is op het album I really should whisper. De 7″ is te verkrijgen bij de betere platen- en cd-speciaalzaak, zoals hier.

Meer lezen en luisteren

Meer informatie over de band awkward i en de andere activiteiten van Djurre de Haan, zie de webstek van awkward i.