De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 62: Roald van Oosten

Roald van Oosten is componist en arrangeur van muziek voor film en theater. Roald schrijft al eigen muziek sinds zijn 15e levensjaar, maar de meeste bekendheid krijgt hij als de zanger en gitarist van de Amsterdamse indierockband Caesar, waarvan in de periode 1994-2008 vier albums, een tweetal EP’s en een verzamelaar verschijnen. Vanaf 2004 is hij ook actief onder de naam Ghost Trucker, een muzikaal project waarvoor hij bevriende muzikanten uitnodigt om samen muziek te maken. In de periode rond Ghost Trucker maakt Roald ook zijn entree in de film- en theatermuziek, waarvan hij altijd al een groot liefhebber is geweest (met name de sciencefiction). In 2015 zal van Roald van Oosten weer een nieuw popalbum verschijnen.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Na Caesar

De muziek die Roald van Oosten nu maakt, vertoont sterke overeenkomsten met de nummers die hij in zijn tienerjaren maakte. Niet in de laatste plaats omdat hij zijn kenmerkende stemgeluid nog regelmatig inzet. Bij Caesar schreef hij de muziek vooral samen met Sem Bakker, die met een achtergrond uit de hardrock toch een andere benadering had in het schrijven. Zijn voorliefde voor melodieën en een melancholische inslag krijgt in zijn huidige projecten veel meer de ruimte. Het resultaat daarvan is het beste te horen op de plaat The Grand Mystique, die in 2006 verscheen onder Roald van Oostens project Ghost Trucker. De plaat is inmiddels uitverkocht, maar wel nog te beluisteren op Spotify.

Werk voor film en theater

Roald van Oosten componeert en produceert tegenwoordig vooral muziek voor film, televisie en theater. Enkele voorbeelden zijn de documentaireserie De Grens van de VPRO en de filmische, hoorspelachtige documentaire De Van Waveren Tapes. In het theater werkt Roald van Oosten onder meer voor De Veenfabriek (Haar leven haar doden, 2011), Martin Crimp (In The Republic Of Happiness, 2013) en het Bostheater Amsterdam (Cyrano, 2013). In het theater werkt Roald zo nu en dan ook met zanger/gitarist Bart Hoevenaars, die bekendheid heeft genoten met zijn rockgroep Mono en tegenwoordig met Sir Ian op de podia klimt.

Roald, Marit en Sem

In zijn projecten werkt Roald nog geregeld samen met Caesars drummer Marit de Loos. Met Sem en Marit heeft hij nog geregeld contact, ook nu de band al ruim vijf jaar uit elkaar is. Wat dat betreft sluit Roald een reünie niet uit; al had hij voor wat betreft Caesar nog het liefst gezien dat die groep zich van band tot een soort muzikaal gezelschap had gevormd, dat diverse projecten uitvoerde.

Een uitzending vol filmische muziek, stemmen en performers. Meer informatie over het (toekomstige) werk van Roald van Oosten is te vinden op zijn website, waar ook enkele nummers terug te luisteren zijn.

Verwante gasten in De platenkast van:
Gitarist-zanger Bart Hoevenaars