De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 35: Stella Bergsma

Zangeres/schrijfster Stella Bergsma en gitarist/schrijver Steven de Munnik vormen tot 2006 samen de triphopformatie Iuno. Daarna startten ze een nieuwe band: EinsteinBarbie. Een band die een mengelmoes brengt van soul, jazz, pop en rock. Gewapend met gitaar, drums, cello en zang/rap bestormen ze regelmatig de Nederlandse podia. Zo ook tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland, in december 2012. De single Patty Cash, aangeprezen door pop-icoon Ad Visser, is dan een van hun belangrijkste wapenfeiten tot dan toe. Saillant detail: voor een niet-gebruikte mix van het nummer is samengewerkt met de producer van Nikka Costa, een soul- en bluesdiva die in Nederland vooral bekend is van haar bescheiden hit ‘Like A Feather’. In 2013 verschijnt de bundel Cupcakes bij uitgeverij Lebowski, met daarin een bloemlezing van Engels- en Nederlandstalige gedichten en liedteksten van Stella Bergsma.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De Engelstalige teksten van EinsteinBarbie komen uit de koker van Stella Bergsma. Zijn haar teksten soms ondubbelzinnig vilein verpakt in een vrolijk popsongs, in een ander lied horen we hoe Stella de luisteraar zoetjes toespreekt, zij het in de vorm van een stevige rocksong. De band strijkt de luisteraar graag tegen de haren in, maar doet dat met een spetterende en strakke liveshow.

Iuno

Steven de Munnik en Stella Bergsma werken al langer samen in de muziek (en schrijverij). In 1999 vormen ze samen het triphopduo Iuno. De band is vernoemd naar de godin Iuno uit de Romeinse mythologie: de godin van het zuivere licht en een godin van de vrouwen, vermaard om haar schoonheid. De groep brengt twee albums uit. In 2001 verschijnt het album Everyone’s Gone in eigen beheer. De opvolger Everything Nothing verschijnt in 2004 op het Haarlemse label AKH Records. Stella Bergsma neemt de teksten en zang voor haar rekening. Het programmeerwerk komt uit de koker van Steven de Munnik.

Everybody’s Gone

De composities op de cd zijn spannend en sfeervol. Bij het overgrote deel van de nummers druipt de melancholie er vanaf. Uitzonderingen vormen het drum ’n bass-nummer Fracture, het bluesy Pride en het vuige, stampende Guts. Er is niet veel fantasie voor nodig om hierin de voorloper te zien van wat later EinsteinBarbie zal worden. Ook Iuno heeft een sterke liveshow, waarvoor ze samenwerken met een vaste groep muzikanten, vj’s en kunstenaars die opereren onder de noemer Iuno Laboratory. Die liveshows slaan aan bij het publiek, zowel in binnen- als het buitenland. In 2005 schoppen Steven de Munnik en Stella Bergsma het tot de finale van de Grote Prijs van Nederland, in de categorie Pop/Rock. Dat zal één van de laatste wapenfeiten zijn van Iuno, die kort daarna ophoudt te bestaan en min of meer overgaat in die nieuwe groep, EinsteinBarbie.
Het album Everything Nothing is nog te verkrijgen via CDBaby.

EinsteinBarbie

EinsteinBarbie wordt gevormd in 2006. De groep bestaat, naast Steven de Munnik (o.a. de toetsenist) en Stella Bergsma (zang en slagrijm) uit nog één Barbie en drie Kens. De tweede Barbie is Michelle Courtens op zang en cello. De overige Kens zijn achtereenvolgens Ivo Schouten (de bassist), Aljo Leijdekkers (gitarist) en slagwerker Benjamin Rheinländer. De band verzorgt vele mediaoptredens, zo spelen ze in Spuiten en Slikken en RTVNH’s NH Pop Podium. Het schrijverschap van zowel Steven als Stella, de sensuele lading van de muziek en de poëtische teksten van groep brengt ze ook naar onder andere literaire evenementen zoals een boekpresentatie van Heleen van Rooyen en het VPRO Boeken-festival. De band heeft, ondanks de al redelijk rijke historie van optredens nog geen albums uitgegeven. Wel verschijnt in 2012 de single Petty Cash en zal in 2014 de opvolger Cool Like That verschijnen. De winst van de Grote Prijs zou de komst van een album (met de gewonnen studiotijd) weer dichterbij kunnen brengen.

Hoe klinkt dat?

Op de Reverbnationsite van de band zijn in totaal drie nummers te beluisteren. Hoewel dat een wat beperkt inkijkje is in de muzikale keuken, is daar een band te horen die zich beweegt tussen wat frivole pop/rock en een kalme blues met een vleug triphop. Volgens de band laat het beoefende genre zich typeren als een mengelmoes van pop, beat poetry, rock en jazz. Al met al een vlag die de lading dekt.

Check voor de laatste verrichtingen van EinsteinBarbie, Stella Bergsma en Steven de Munnik de website van de band. In 2016 bracht Nijgh en Van Ditmar de roman Pussy Album uit, het romandebuut van Stella Bergsma. Lees meer over Bergsma werk op haar website.