De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 87: Marnix Vinkenborg

Marnix Vinkenborg (Alkmaar, 1997) is zanger en gitarist bij de Hoornse shoegaze/popformatie Couleur Café. In 2014 verschijnt van de groep de EP Couleur Café EP. Samen met drummer en elektronica-artiest Jos van Tol organiseert Marnix Vinkenborg de nieuwe concertreeks Outgaze, waarmee ze ‘in de provincie’ een podium willen bieden aan wat meer gewaagde muziek.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Marnix Vinkenborg richt Couleur Café in december 2013 samen met bassist en synthspeler Linus Kropp en drummer Maarten van der Veer die zich toelegt op het elektronisch slagwerk. Begin 2015 wordt de band aangevuld met een extra gitarist in de persoon van Daan Folkeringa. In de tweede helft van 2014 brengt Couleur Café een titelloze EP uit, met daarop drie nummers in de stijl van shoegaze en wave. Begin 2015 verschijnt de single ‘Feu’ bij het Haarlemmer label Blowpipe: dit label van synthspeler Wim Dekker richt zich op de betere rafelranden van het Nederlandse muzieklandschap. Op Blowpipe vinden eerder artiesten als Rooie Waas, Elektra, Harry Merry en Heartsnatcher hun heenkomen. Daarnaast start de band al gauw een samenwerking met een ander Haarlems label, Geertruida. Couleur Café speelt al enkele shows op de beroemde bandjesavonden van Geertruida.

Ode aan de vrouwelijke fashion
Aan ideeën en gedrevenheid geen gebrek. Net zoals bij heel veel andere bands wordt er natuurlijk gezocht naar een eigen geluid en spelintentie, wordt er gelaveerd tussen het in zichzelf gekeerde waar de shoegaze zo bekend is en het extraverte, theatrale haast van de glamrock. Ook wil Marnix Vinkenborg met de band een ode brengen aan wat hij noemt ‘de vrouwelijke fashion’, met een stijlvolle, persoonlijke show waar het publiek aan de hand wordt meegenomen in de vergezichten in de muziek.
Er mag uitgebreid over podiumpresentatie en algemene presentatie van de band worden nagedacht, publiciteit en marketing spelen eveneens een grote rol, en Marnix Vinkenborg heeft de wind eronder. Om voortvarender te werk te kunnen gaan stopt hij in 2015 met zijn studie journalistiek om zich toe te kunnen leggen op compositie en productie in een studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum.

Outgaze: festival voor alternatieve muziek
Al doende zag Marnix Vinkenborg en diens goede vriend Jos van Tol dat er voor hun favoriete muziekstromingen in de provincie eigenlijk weinig speelmogelijkheden bestaan. In de stad waar ze beiden opgroeien, het West-Friese rol is die rol vooral weggelegd voor de kroeg met het kleinste podium, SWAF. Verder is, zo constateren ze, zijn er weinig plekken waar de nietsvermoedende muziekliefhebber in aanraking komt met muziek uit onverwachte hoek. En dat gaat niet alleen op voor Hoorn, echt grootschaliger aandacht voor het alternateve circuit is er eigenlijk alleen in studentensteden als Amsterdam, Utrecht, Groningen en Haarlem. Ze pakken de handschoen op en starten in de provinciestad het op o.a. Le Guess Who? geïnspireerde festival annex concertreeks Outgaze in het gemeentelijke poppodium Manifesto. Eerst kleinschalig met de bedoeling om er iets mooi groots van te maken: “in de provincie”.

Composition for New Estate
Ook muzikaal wordt er niet stilgezeten. Het nieuwe jaar brengt voor Marnix Vinkenborg ook een nieuw muzikaal project dat hij start met (wederom) drummer/synthesizeraar Jos van Tol. Onder de naam Heartsnatcher+Couleur Café nemen zij tweeën twee composities op onder voor wat zij noemen de ‘white middle class boys’. De muziek verschijnt als EP in de loop van 2015, en krijgt de naam Composition for New Estate Part 1 and 2 mee. Hoewel de muziek die Jos van Tol en Marnix Vinkenborg respectief onder de naam Heartsnatcher en Couleur Café uitbrengen onderling sterk verschilt, hebben ze elkaar muzikaal toch gevonden en weten ze iets te schrijven dat in de geest is van artiesten die ze beiden bijzonder weten te waarderen, zoals het werk van de artiest Swans.

Meer weten over Marnix Vinkenborgs band Couleur Café op Facebook en de single bestel je (nu nog digitaal) bij Blowpipe.