De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 86: Lot Vandekeybus

Lot Vandekeybus (1978, Kalmthout) is sinds 2012 koperblazer en zangeres bij de Zaanse theatrale muziekgroep De Kift en speelde als zodanig de rol van Lotti in het stuk Bidonville. Lot Vandekeybus speelt onder andere het euphonium, de bastuba en trombone. Het euphonium bespeelt ze ook in de Minister-Presidentiële Havenharmonie, een bijzondere harmonie die eveneens een theatrale inslag heeft: het Antwerpse gezelschap speelt louter oude marsen en zeemansliederen. Naast het muzikantenschap werkt Lot Vandekeybus ook als muziekjournalist en verzorgt ze video-interviews voor Cobra.be, de culturele website van de VRT.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Zingen en fluiten van kinds af aan
Het zingen zit Lot Vandekeybus echt in het bloed, al is dat tot de voorstelling Bidonville van De Kift vooral binnen de vier muren van het huis. Als kind leerde ze muziek uit de platenverzameling van haar beider ouders al van buiten. De muziek van Nazaré Pereira zingt ze nog altijd al klanken nabootsend mee, zoals ze dat begin jaren ’80 al deed.
Ofschoon haar ouders verder zelf geen muziekinstrument bespelen, begint Lot daar al wel vrij vlot mee. Bij de plaatselijke muziekschool neemt ze de dwarsfluit ter hand.

Tijdens haar studietijd in Leuven, waar Lot Vandekeybus Germaanse talen en Culturele studies studeert, treedt ze ook op met dwarsfluit: zo speelt ze in een groep (Fra Maçon) die oude Belgische (en Europese) volksmuziek opnieuw tot leven wekt, de groep geeft er ook met haar eigen arrangementen een moderne draai aan. Met Fra Maçon speelt Lot onder andere in het voorprogramma van Ambrozijn.

Verliefd op de lage tonen
Hoewel Lot Vandekeybus dus jarenlang dwarsfluit speelt, toch wordt ze nooit echt verliefd op het instrument. Als ze via vrienden in Antwerpen in aanraking komt met fanfarecorpsen en de bijbehorende koperblazers dringt het tot haar door wat ze al die tijd miste in de dwarsfluit. Het is het indringende, lage geluid van de tuba, van het euphonium. Een geluid dat een diepe indruk maakt op Lot Vandekeybus en dat haar onmiddellijk verslingerd doet raken aan het instrument. Zo kan het gebeuren dat ze pas met haar 27e levensjaar begint met dit instrument.

Het duurt echter niet lang voordat ze haar opwachting maakt in diverse formaties en als sessiemuzikant op diverse studioproducties. Zo speelt ze euphonium op het album Ploegsteert van de groep Het Zesde Metaal en speelt ze datzelfde instrument voor folkpopformatie You Rascal You in 2011. Eerder nog maakt ze haar opwachting in de brassband Brassafrik, dat muziek speelt in de Ghanese traditie. Met de groep reist ze ook af naar Ghana om in enkele weken een aantal concerten gegeven, in de stijl die in Ghana zelf lang niet zo veel meer wordt bespeeld.

Journalistiek werk
Naast haar muzikantschap begint Lot Vandekeybus dan met werken als filmmaker en journalist. Voor VRT’s Cobra.be schrijft ze jarenlang recensies van albums met daarop name internationale folklore, en tegenwoordig verzorgt ze er met name interviews en reportages. In 2008-2009 werkte ze ook mee aan de totstandkoming van de documentaire In Soweto (regie: Kristel Diesmans en Orlando Verde), waarin in drie weken tijd de Argentijnse muziektheatervorm Murga wordt geïntroduceerd, en met succes. De met een zeer laag budget gemaakte documentaire was te zien op enkele festivals, en is nu nog na te zien via Vimeo.

Spelen met De Kift
Via vrienden wordt Lot gevraagd om bij De Kift in te vallen voor Patrick Votrian, die vanwege drukke werkzaamheden niet langer kan spelen tijdens de Brik-tour van groep. Een hele eer, vindt Vandekeybus die dan al jaren liefhebber is van de Zaanse formatie. Ze ervaart haar entree in de groep als een warm bad. Dat ze tijdens de optredens het spelen van bastuba en ventieltrombone zich nog min of meer meester moet maken, maakt hen niet uit. Dat vertrouwen in de goede afloop maakt de onderlinge band in de groep zeer hecht.

Bidonville
In 2014 gaat De Kift aan de slag met de locatietheatervoorstelling Bidonville, over enkele personages die leven aan de rafelranden van de stad. Ze slijten hun dagen letterlijk op de bergen vuilnis die het restant zijn van de geconsumeerde welvaart in de stad. Voor het schrijven aan de voorstelling, waarbij wederom gewerkt wordt met teksten uit literaire werken, werkt artistiek leider Ferry Heijne samen met acteur Sanne den Hartogh (als filmacteur vooral bekend van Bellicher: Cel, A’dam en E.V.A.). Den Hartogh speelt ook lange tijd mee met in de show band, na de voorstelling op Oerol ook tijdens de clubtour Bidonville. Lot Vandekeybus speelt in de voorstelling de rol van Lotti, een vrouw die in de waan leeft ooit een kind te hebben gebaard en daarop verloren. Voor Lot Vandekeybus haar acteer- en zangdebuut, dat door recensenten ook positief is onthaald.

Verder lezen, luisteren en kijken
Voor meer informatie over de komende optredens van het theatraal-literaire muziekgezelschap De Kift, waar Lot Vandekeybus in de vaste bezetting speelt, zie de website van De Kift.
Kijk voor Lots journalistieke werk op de webstek Cobra.be, zoals hier het interview voor het Canvas-programma Hoera Cultuur met Neneh Cherry, waar in het interview aan wordt gerefereerd.

Verwante gasten in De platenkast van: Marco Heijne (De Kift) |||