De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 88: Amber Kamminga

Amber Kamminga is een gitariste en zangeres, werkend vanuit Amsterdam. In 2014 verschijnt haar debuut-EP ‘Sweeter Than This’. Haar materiaal is geschreven in een trefzekere popsnit, waarbij de country & western-muziek nooit ver weg zijn. Muzikanten als Jewel Kilcher en Taylor Swift zijn voor Amber Kamminga belangrijke inspiratoren. Het nummer Love Story van laatstgenoemde zangeres was voor Amber zelfs aansporing om tekstschrijven meer te zien dan alleen maar ervaringen en gevoelens van haar af te schrijven. Sinds kort heeft Amber Kamminga behalve bassist Pascal Keyner nog twee muzikanten om zich heen verzameld voor grotere liveoptredens.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Avril Lavigne en Taylor Swift
Op elfjarige leeftijd bezoekt de Heerhugowaardse Amber Kamminga met haar oudere zus een concert van Avril Lavigne. Eenmaal thuis van het concert is het duidelijk: ze wil dolgraag de gitaar oppakken en liedjes leren spelen. Op 12-jarige leeftijd schrijft ze al haar eerste liedje over het lang en gelukkig leven van haar ouders. Vervullen haar schrijfsel in het begin nog vooral de functie van dagboek, als ze tijdens het afwassen Love Story van Taylor Swift hoort beseft ze dat ze dat ook voor anderen zou kunnen schrijven. Zo belandt ze ook op het podium van J.C. Kompleks in Heerhugowaard.

Sweeter Than This
Hoewel ze al enige tijd op de planken staat, verschijnt in 2014 dan eindelijk het eerste materiaal op cd. In de studio van drummer Maarten Tamminga (o.a. Grote Prijs-finalist Karma’s Lab) neemt ze met haar vaste bassist en Lars Kooyman op elektrische gitaar en mondharmonica drie nummers op voor de EP, die op 26 september van dat jaar wordt gepresenteerd. Later dat jaar levert ze ook een bijdrage aan de elpee HHW LP, een initiatief van haar thuishonk JC Kompleks.

De band van Amber Kamminga bestaat naast Amber op zang/gitaar en Dave Neijsen op basgitaar verder uit Pascal Keyner op gitaar en Ruben Atteveld op slagwerk. Keyner heeft ervaring met spelen van het werk van Mayer en Atteveld heeft hiervoor met name jazz gedrumd. Amber Kamminga heeft voor het slagwerk met name gezocht naar een drummer die juist gewend is om rustiger te drummen, omdat dat ook beter voegt bij de muziek die ze schrijft. Er wordt druk gerepeteerd, de eerste optredens zijn in januari 2015 en ook voor de rest van het jaar staan er al diverse concerten op het programma. Verder doet Kamminga een gooi naar de titel Beste Singer-Songwriter van Nederland. Met haar band staat ze in april 2015 in de finale van de Rabo Graspoll.

Meer over Amber Kamminga op haar webstek. De LP met Heerhugowaardse artiesten is o.a. te verkrijgen bij Plato Alkmaar. De EP van Amber Kamminga is onder andere te verkrijgen bij optredens, op iTunes (download) en te beluisteren via Spotify.