De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 13: Maarten Ebbers

Maarten Ebbers is cabaretier, gitarist en zanger. Momenteel staat hij met meerdere producties op de planken. Ten eerste is er zijn tweede avondvullende voorstelling “Laat mij maar voorop”, die in 2012 in première gaat. Verder is hij onderdeel van muziektheatergroep Fauvist, die momenteel met de show “Allemaal op weg” langs de Nederlandse theaters trekt. Ook werkt Maarten Ebbers samen met collega Nina de la Croix aan hun duoshow vol minimalistisch muzikaal cabaret “Meer hebben we niet nodig”, is hij onderdeel van het collectief singersongwriters “Het Nieuwe Lied” en speelt hij nu bijna drie jaar de hoofdrol in de jeugdvoorstelling Oorlogsgeheimen.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Maarten Ebbers is in 2012 al te gast in De platenkast van, dat dan nog een live radioprogramma is. Het is dan enkele dagen voordat hij zijn laatste keer ‘Laat mij maar zitten’ speelt, op Texel. Inmiddels zijn we een voorstelling, diverse andere producties en enkele jaren muziekgroep Fauvist verder. Voldoende aanleiding om binnenkort een nieuwe, frissere en diepere duik in het muzikale voorland van Maarten Ebbers te nemen.

Kleinkunst en cabaret

Na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Theaterkade in 2007 tourt Maarten Ebbers een periode met cabaretière Nina de la Croix, beiden Edammers van origine. Hij is in de aanloop naar Nina’s deelname aan het Amsterdams Kleinkunst Festival de vaste gitarist bij haar voorstelling Poldervrouw. Na het bereiken van de finale van het festival scheiden hun wegen en gaat Maarten intensiever aan de slag met zijn eigen carrière als kleinkunstenaar/cabaretier.

» Meer over Nina de la Croix in de editie met haar uit februari 2013.

In die periode werkt hij aan eigen materiaal dat bestaat uit conferences en liedjes. In 2008 meldt Maarten Ebbers zich aan voor het gerenommeerde VARA Leids Cabaret Festival. In 2009 gaat hij er in de finale zowel met de publieks- als de juryprijs vandoor. Zijn timing en de (diversiteit aan) gebruikte muzikale stijlen vallen bijzonder in de smaak: hij schakelt met klaarblijkelijke eenvoud tussen “klassiek” kleinkunstrepertoire, de rock en blues, zowel in gitaarspel als in zang. Met het prijswinnende materiaal werkt hij met regisseurs David Meijer en Eva Bauknegt verder aan wat zijn eerste avondvullende voorstelling wordt: Laat mij maar zitten. In 2010 gaat de show in première, na de première zullen nog ruim veertig opvoeringen volgen.

Gitaristenwissels, Nina en Fauvist

Terwijl Nina de la Croix in Tjeerd Gerritsen de vervanger voor Maarten Ebbers vindt, vervangt Maarten Ebbers op zijn beurt de vaste gitarist bij de muziektheatergroep Fauvist van actrice en muzikante Laura Johannes. Indertijd bestaat de groep verder uit eerder genoemde gitarist, zanger en theatermaker Tjeerd Gerritsen en bassist André Schoorlemmer. In de jaren die volgen speelt het gezelschap op diverse festivals en andere gelegenheden de muziek. Om meer uit de muziek te halen gaan ze in zee met regisseur Pieter Bouwman. Een ernstige blessure van Johannes steelt echter een spaak in het wiel voor wat betreft het werken aan de podiumpresentatie. Nadat Laura hersteld is van de blessure zoeken de samenwerking met regisseuse Marlies Helder, die de groep klaarstoomt voor de eerste theatertour, ‘Allemaal op weg’, waarin oud en nieuw materiaal is samengebald tot een op maat gesneden voorstelling. De show gaat in 2014 in première.

» Meer over Laura Johannes in de editie met haar uit oktober 2012.

Jeugdtheater
Naast het cabaret en de optredens met Fauvist speelt Maarten Ebbers ook een intensieve reeks opvoeringen van de jeugdvoorstelling Oorlogsgeheimen, naar het boek van Vriens. Samen met actrice Ida van Dril speelt hij een verhaal over twee kinderen die herinneringen ophalen aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een voorstelling waarin zowel Maarten Ebbers als zijn tegenspeelster vele rollen op zich nemen. Oorlogsgeheimen is geproduceerd door de makers van “Achtstegroepers huilen niet” en draait zowel in de theaters als in Nederlandse scholen. Vanaf maart 2015 speelt Ebbers een nieuwe reeks met actrice Maria Noé.

Weer met Nina de la Croix
Zes jaar nadat ze getweeën in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival staan komen Maarten Ebbers en Nina de la Croix weer samen om te schrijven aan een show van hen samen. Beiden hebben inmiddels een aantal soloprogramma’s gespeeld en vinden het leuk om eens het podium te delen. Waar Maarten voordien vooral een rol op de achtergrond speelde, staan ze nu als gelijkwaardigen op het podium. Maar zeker niet gelijkaardig: waar Nina een gestructureerde benadering van een voorstelling heeft, houdt Maarten van veel vrijheid op het podium, van een prettige chaos. In hun show merken ze dat dat elkaar in balans houdt, en dat ze elkaar in hun humor ook kunnen aanvullen. In het voorjaar van 2015 spelen ze een serie tryouts van de voorstelling die later dat jaar in première moet gaan: “Meer hebben we niet nodig”.

Meer weten over de plekken waar Maarten Ebbers wat speelt? Schakel dan in op zijn webstek.

Foto: Daphne Schinkel / Daphotone