De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 94: Tjeerd Gerritsen

Tjeerd Gerritsen is gitarist, zanger, tekstschrijver en acteur. Hij werkt een tijd lang voor theatergroepen als Circus Treurdier en Orde van de dag voordat hij zich richt op zijn solo-optredens. Daarnaast werkt hij als gitarist reeds intensief samen met cabaretière Nina de la Croix, speelt hij met de theatrale muziekgroep Fauvist en sluit hij zich in 2012 aan bij het theatrale liedschrijverscollectief Het Nieuwe Lied. Met zijn eerste echte soloprogramma in wording (De Paprikamonologen) wint Tjeerd Gerritsen op 14 april 2015 in het DeLaMar te Amsterdam de publieks- en juryprijs van het toonaangevende Amsterdams Kleinkunstfestival.

Sla dit audiogesprek in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De zoektocht naar nieuwe invalshoeken
De muzikale begeleiding speelt een belangrijke rol in het werk van Tjeerd Gerritsen. Bij het schrijven van een kleinkunstnummer besteedt hij veel aandacht aan de compositie en de balans tussen tekst en begeleiding. Het nastreven van nieuwe doelen en het verder verfijnen van nummers zit hem in het bloed, ook al betekent dat soms dat hij zich daar soms zelf mee voor hete vuren zet. Het is zijn streven naar perfectie die hem een kritisch, soms onderzoekend luisteraar maakt. Aandachtig luisteren en uitschrijven hoe drummer Brendan Canty van post-hardcoreband Fugazi te werk gaat bij het spelen van die drumriff is hem niet vreemd. De ingewikkelde maatsoorten waarin metalband Meshuggah te werk gaat begeesteren hem. Dit willen begrijpen van muzikale keuzes brengt hem in zijn eigen werk qua stijlkeuze, vorm en muzikaliteit op interessante sporen. Ook en misschien júíst in zijn eigen kleinkunstprogramma.

Van rock naar kleinkunst en rock
Tjeerd Gerritsen begint in 1996 met wat vrienden de rockgroep Prison, die eigen repertoire speelt, vooral van Tjeerds hand. De liefde voor muziek gaat in die tijd vooral uit naar rock, de gierende gitaren. Om die kunst beter te verstaan doet hij auditie bij de popafdeling van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Hoewel ze zijn ideeën prijzen, ontbreekt het volgens hen aan zijn presentatie. Voor Tjeerd is dat aanleiding om zich bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten een jaar lang te storten op de vooropleiding Theater. Die opleiding biedt op zijn haar beurt weer nieuwe creatieve vergezichten. Het is een kennismaking met de kleinkunst, de kunst om liederen te schrijven voor de theatersetting, verhalen te vertellen. Een auditie bij de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie ligt voor de hand en hij wordt aangenomen.

Circus Treurdier
Na zijn opleiding heeft Tjeerd Gerritsen het gevoel nog niet genoeg te weten om zelfstandig op het podium te staan. Naast de gebruikelijke bijbaantjes werkt hij een periode voor het beeldende, poëtische en muzikale Circus Treurdier. Treurdier speelt voorstellingen op uiteenlopende locaties. Zijn eerste bijdrage is het lied “Dit jaar met Kerst”, dat hij aanlevert voor de voorstelling “Kerstmis met Circus Treurdier”. Ook voor de platen en voorstellingen ‘Het Koenijn en ik’ (2009) en De Nieuwe Plaat van Jan K (2009) levert hij bijdragen, als gitarist, pianist en arrangeur. In 2009 vormt hij voor de voorstelling Gezond met Circus Treurdier de rockgroep Mannen van Glas met saxofonist en toetsenist Wilko Sterke, gitarist Peter van Rooijen en drummer Job Boaz. Daarvan verschijnt in 2010 de EP MVG. Omdat bij Tjeerd Gerritsen en andere bandleden veel tijd gaat zitten in andere projecten, houdt Mannen van Glas al vrij rap op met bestaan.
Tjeerd is dan onder andere de opvolger van Maarten Ebbers als vaste gitarist van cabaretière Nina de la Croix. Hij begeleidt hij bij de tours van de voorstellingen ‘Bas’ en ‘Alles kan kapot’. Tegenwoordig spelen ze nog liederen op maat bij speciale gelegenheden.

Samen Solo en Alleen Solo
In 2012 wordt Tjeerd Gerritsen door een van zijn oud-klasgenoten en Treurdier-collega’s gevraagd om mee te komen spelen bij singer-/songwritercollectief Het Nieuwe Lied. Dat is dan aan het derde jaar bezig en timmert inmiddels aardig aan de weg. Het Nieuwe Lied brengt nieuwe, Nederlandstalige nummers gebracht door liedschrijvers met veelal een kleinkunstachtergrond. Het gezelschap staat maandelijkse in Klein Bellevue, maar geeft ook shows in Utrecht, Den Haag en andere grote steden. In 2015 staat Gerritsen met het nummer Foetushouding op de tweede verzamelaar van Het Nieuwe Lied. Tjeerd Gerritsen is bij het verschijnen inmiddels al enkele maanden bezig met de voorrondes van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In de voorrondes krijgt hij kans om nieuwe paden in te slaan, te vernieuwen en te slijpen. De ultieme speeltuin voor de onderzoekende Tjeerd. Hij ontdekt er de lol in het verhalen vertellen, van de conferences. Het past hem als een jas. Met het voorlopige resultaat van zijn ‘Paprikamonologen’ staat hij 14 april 2015 in DeLaMar in de finale, met als tegenstrevers Marjolein de Graaff en Elke Vierveijzer. Hij pakt er de Wim Sonneveldprijs, en ontvangt tevens de gunst van het publiek. Met de winst op zak volgt in het najaar van 2015 de Finalistentour en legt Tjeerd Gerritsen tevens de laatste hand aan zijn eerste avondvullende soloprogramma. Hoewel: Tjeerd kennende zal die waarschijnlijk nooit helemaal definitief zijn.

Speellijst

Mannen van Glas – Mannen van Glas (voorafje)
B-Movie Orchestra – La Polizia Sta A Guardare / Tentacoli (gast #93: Wouter Hakhoff)
Pearl Jam – Given To Fly
Fugazi – Caustic Acrostic
Fugazi – Caustic Acrostic (Tjeerds guitar pro-versie: check hier voor meer uitwerkingen van Tjeerd en hier voor een programma om het af te spelen wanneer je geen Guitar Pro hebt)
Maarten van Roozendaal – Judith
Maarten van Roozendaal – De Beer Is Los (fragment)
The Beatles – She Said, She Said
Shostakovich / London Symphony Orchestra olv André Previn – Allegretto uit de Tweede Symfonie (1937)
Mr. Bungle – Ars Moriendi
Secret Chiefs 3 – Anthropomorphosis: Boxleitner
Death Cab for Cutie – Soul Meets Body
Rufus Wainwright – Shadows
Elbow – Mirrorball (met een vleugje Treurdier, arr. Tjeerd Gerritsen)
Prodigy – Out of Space

Verwante gasten in De platenkast van: Nina de la Croix ||| Maarten Ebbers ||| Wilko Sterke ||| Laura Johannes