De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 12: Lex van der Post

Lex van der Post is drummer bij de Nederrootsband Pieter Tensen Trio. In 2011 presenteert de band, dan al een kwartet, dat verder bestaat uit zanger-gitarist Pieter Tensen, gitarist Melle Boersma en contrabassist Nico Druijf de EP ‘De Onthulling’. Naast muzikant en acteur (hij studeerde aan de Theaterschool Amsterdam) is Lex van der Post ook een fervent verzamelaar van muziek. Die liefhebberij neemt serieuze vormen aan als hij tijdens zijn opleiding begin jaren ’90 achtereenvolgens een paar jaar bij de platenzaak Popeye in Alkmaar en Concerto in Amsterdam werkt.

Download deze editie als podcast: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Van de roots naar rootsrock
De basis voor het Pieter Tensen Trio wordt gelegd als Pieter op de kinderen van Lex van der Post komt passen. Hij laat hem de (Nederlandstalige) teksten zien die hij geschreven heeft. Lex is onder de indruk en spoort hem aan iets met die teksten en gedichten te doen. Pieter Tensen is dan nog bassist in de bluesband BeRightBack, die hij samen met o.a. Tim Knol en Melle Boersma vormt. Samen met contrabassist Nico Druijf (The Oldtime Stringband) werken ze de teksten verder uit tot liedjes. Aanvankelijk bestaat het idee voor een muziektheatergroep, met een theatrale insteek met de intentie die chansonneurs als Maarten van Roozendaal in muziek leggen. Als de bluesband BeRightBack staakt met muziek maken en gitarist Melle Boersma zich bij het trio voegt, wordt PTT toch een echte roots-rockband. Voor Lex van der Post geen punt, want de sound van de groep komt dichter bij dat van een band als The Scene te liggen. Dat is nu net een van de bands die Lex de Nederlandstalige muziek intrekken.

De Onthulling
In mei 2011 presenteert PTT de EP ‘De Onthulling’ in ‘het Hoornse Paradiso’: het Huis Verloren, gelegen aan het centrale Kerkplein van de stad. Vijf niet van melancholie verspeende nummers over liefde, de moderne tijd en het leven van alledag. De nummers op de EP zin opgenomen in de MI5 studio’s gedurende de periode mei-juli 2009. Deze EP is nog altijd na te bestellen en beluisteren via de website van de de band, www.ptt-muziek.nl.

Na het uiteengaan van PTT in 2012 blijft het enkele jaren stil op het muzikale front van Van der Post. In 2017 begint het weer te kriebelen, en sluit hij zich aan bij de poprockformatie VanOnder.

Verwante gasten in De platenkast van: Timber Povee (VanOnder) |||