De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 36: Nina de la Croix

Cabaretière Nina de la Croix stond na haar finaleplaats in het Amsterdams Kleinkunstfestival (AKF) met in totaal met drie soloprogramma’s op de planken: Poldervrouw (2007) en de avondvullende voorstellingen ‘Alles Kan Kapot’ (die ze in totaal 85 keer speelt) en ‘Bas’ (2011-2012). Onlangs speelt ze in de Net 5-serie ‘Samen Single’ en tourt ze met enkele vrouwen uit de Comedytrain langs diverse theaters in Nederland.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

2007: Finale Amsterdams Kleinkunstfestival

De basis voor de theaterloopbaan van Nina de la Croix is gelegd op het Nederlands Kindertheater in Purmerend. De opleiding, die opleidt in de disciplines zang, dans en acteren, brengt haar in bij de Frank Sandersacademie. Aan deze academie, die haar studenten opleidt tot musicalacteurs, studeert ze in 2001 af. Waar veel van haar medestudenten kiezen voor een carrière in de musicalwereld, besluit Nina de la Croix (met succes) auditie te doen bij de Theaterschool en Kleinkunstacademie in Amsterdam. In haar shows is de belangrijkste rol weggelegd voor de muziek. Iedere show is doorspekt met liedjes, die naadloos aansluiten bij het verhaal en daar ook onderdeel van uitmaken. Met het materiaal van wat haar eerste voorstelling Poldervrouw zal worden, doet ze ze mee aan het Amsterdams Kleinkunstfestival. Hierbij werkt ze samen met gitarist en acteur Maarten Ebbers. Met hem bereikt ze de finale van het festival. Nadien gaat Nina in zee met gitarist/pianist Tjeerd Gerritsen voor de begeleiding van de voorstelling die ze zowel in 2007 als 2008 in de theaters speelt.

Alles Kan Kapot (2009) en Bas (2011)

Ondertussen werkt Nina de la Croix druk aan de opvolger van de cabaretvoorstelling. In 2009 gaat de show “Alles Kan Kapot” in première, waarvoor ze nog altijd samenwerkt met Tjeerd Gerritsen. De voorstelling, geregisseerd door cabaretier Jeroen Woe (dan bekend van het duo met Niels van der Laan, die ook tekstbijdragen levert), oogst veel lof bij zowel de pers als het publiek. Ze speelt de voorstelling 85 keer, van de première in 2009 tot de laatste keer in 2011. In dat jaar komt Nina de la Croix met diens opvolger, “Bas”. Ondertussen is ze door het AKF niet vergeten: Nina presenteert meerdere edities van de strijd om de Wim Sonneveldtrofee.

Andere producties met Nina de la Croix

Naast haar cabaretvoorstellingen speelt Nina de la Croix ook diverse andere producties. In 2009 is ze supermarktmeisje in een videoclip van De Vliegende Panters, en speelt ze de hoofdrol in Herman van Veens theaterproductie ‘Op een dag in september’. Ook staat ze met Meisjes Scholten in de jeugdvoorstelling ‘Doen of durven’.

In deze uitzending van de platenkast wordt Nina’s loopbaan besproken aan de hand van de ontwikkeling van haar muzieksmaak. Dat begint bij Michael Jackson, waar ze ooit als kind in het achtergrondkoor zong, en eindigt bij Rufus Wainwright en Miss Molly and Me: beiden theatraal, zij het op een geheel andere manier.

Verder lezen en luisteren

Weten waar Nina de la Croix komende tijd speelt? Kijk op haar webstek. Na het verschijnen van de podcast krijgt Nina de la Croix ook bekendheid als schrijfster. Ze schrijft wekelijks een kolom voor Linda Nieuws. In 2016 verschijnt bij uitgeverij Spectrum het boek En nu komt alles goed. Hierin schrijft ze op komische wijze over haar niet-verkozen vrijgezelle bestaan, en over het kind dat ze krijgt samen met het acteursechtpaar Rick Paul van Mulligen en René van Bakel.