De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 85: Theo Sieben

Theo Sieben is zanger, gitarist en banjospeler. Hij werkt en speelt regelmatig met Jelle Paulusma, in wiens liveband hij speelt. Daarnaast werkt hij meerdere malen samen met componist Vincent van Warmerdam voor film en zijn eigen plaat Until Grass. Ongeveer vanaf 2000 speelt Theo Sieben ook solomateriaal, eerst nog met band maar later staat hij alleen op het podium. In 2015 verschijnt zijn derde soloalbum met de voorlopige titel Delphinidin, Until Grass in 2011 en Invite To Dance in 2012. Meer dan zijn eerdere albums wordt dit een op blues georiënteerde plaat.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Zwarte muziek en klassieke muziek
Theo Sieben groeit op in het Brabantse Asten, tussen Helmond en Weert. Van huis uit is het muziek maken niet bepaald met de paplepel ingegoten. Theo’s vader heeft altijd wel goed accordeon en mondharmonica kunnen spelen, maar is daar mee opgehouden toen hij ging werken. Tegenwoordig speelt hij nog maar zelden. Theo Sieben raakt via de energie van artiesten als Little Richard en vrienden in Asten gedreven om zelf muziek te gaan maken. Theo’s keuze valt logischerwijs op de gitaar, omdat met dat instrument het meeste kabaal mee te maken is. Eenmaal op de middelbare school in Deurne speelt hij in enkele (school-)bandjes, waarmee hij voornamelijk rockmuziek speelt. Voor volksmuziek heeft hij dan (naar eigen zeggen) nog geen geduld. Voor klassiek gitaar geldt dit wel, mede door de gitaarleraar die Theo Sieben de kunst van het gitaarspelen leert. Die geeft namelijk alleen les in klassieke muziek. Zo kan het ook gebeuren dat Theo – die graag verder wil komen in de muziek – in 1987 klassiek gitaar en elektrische gitaar gaat studeren aan het Conservatorium van Maastricht. In 1992 rondt hij die opleiding succesvol af en trekt hij de wijde wereld in, zij het niet met klassiek gitaarspel.

Van Rudolph Dancer naar film en theater
Een van de eerste groepen waar Theo Sieben deel van uitmaakt is de ‘bad taste’-band Rudolph Dancer. De groep, in 1995 gevormd rondom zanger en saxofonist Michiel van Leeuwen (Gruppo Sportivo, Herman Brood, Raggende Manne). De ‘getuigenis van slechte smaak’ zat hem vooral in het principe dat het recept voor hun muziek vooral vaste akkoordenschema’s, coupletten, refreinen en bruggen uit den boze waren. Ondanks of misschien wel dankzij dat principe is de band toch op televisie en radio te zien. Zo draait VPRO-programmamaker Edwin Brienen de muziek geregeld in zijn programma. Het nummer Far From Jesus wordt door hem in 2001 voor de speelfilm Terrorama gebruikt. Het is min of meer een voorbode voor het latere werk van Theo Sieben, die meer voor film en theater gaat werken. Hij speelt onder andere als muzikant in filmmuziek (en enkele theaterproducties) van componist-muzikant Vincent van Warmerdam. In 2009 componeert hij zelf zijn eerste filmmuziek voor de telefilm Witte Vis. Het is het begin van een langere samenwerking met regisseur Remy van Heugten.

Theo Sieben solo
Na zijn studie klassiek gitaar is Theo Sieben zich vooral gaan toeleggen op meer traditionele muziek. Zo reist hij samen met fiddler Judith Kolen naar de Verenigde Staten om ter plekke in de leer te gaan bij mensen die de regionale traditionele muziek met de paplepel hebben binnengekregen. Belangrijke rol daarin speelt de Amerikaanse plaats Asheville, gelegen op ongeveer 50 kilometer ten westen van Nashville in de staat Tennessee. Theo leert er onder andere de typische stijl van banjospelen. Theo’s eigen muziek is doordrenkt van de Amerikaanse folkmuziek. Vanaf 2000, 2001 gaat hij de boer op met zijn eigen liedjes. Aanvankelijk nog met een band, maar tegenwoordig speelt hij vooral solo. Na enkele albums in eigen beheer en met een minimaal budget te hebben uitgebracht, verschijnt in 2011 zijn eerste plaat Until Grass bij Kletter Recordings. Net als bij zijn live-optredens bespeelt Theo Sieben de meeste instrumenten op de plaat zelf; op enkele nummers heeft hij de hulp ingeroepen van muzikale vrienden en collega’s, waaronder zijn vrouw, fiddler Judith Kolen. Met zijn muziek speelt hij onder andere op hèt folkfestival van Nederland (Folkwoods), Noorderzon en op het Flachland festival in Berlijn.
Een jaar later verschijnt de opvolger Invite to Dance, wederom bij Kletter Recordings. Op de plaat ook bijdrage van percussionist Rob Klerkx en gitarist Jelle Paulusma, beiden van de band Paulusma, waar Theo Sieben al jaren in de liveband speelt. Jelle Paulusma en Theo Sieben spelen tussen 2008 en 2012 ook in Rob Klerkx’ band Klerkx & The Secret.

Over Paulusma gesproken: eind 2014 verschijnt de zeer goed ontvangen plaat ‘Pulling Weeds’, met daarop onder andere enkele bijdragen van Sieben. Momenteel is Theo Sieben bezig met de voorbereidingen voor de clubtour met die band. April 2015 zal voor hem mede in het teken staan van de release van Theo’s derde soloplaat, het meer op blues georiënteerde Delphinidin. Meer daarover, waaronder ook de plekken waar hij verder live te zien is, op de website van Theo Sieben. Daar zijn ook de eerdere albums van Theo te bestellen.