De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 52: Pieter van Vliet

Pieter van Vliet (1990) is de man achter het muzikale project Port of Call. Hij speelt onder meer gitaar en banjo en zingt. Bij het schrijven van de nummers wordt hij met name geïnspireerd zijn op de muziek van onder meer Arcade Fire, Neutral Milk Hotel en De Kift. Maar het zijn ook collegamuzikanten die hij in de loop der jaren tijdens het reizen ontmoet.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Van zijn soloproject Port of Call verschijnt in 2012 het album Ten Feet of Wind, de langverwachte opvolger voor de eveneens in eigen beheer uitgebrachte EP For Those Who Mutter. Voor de opnames van het album krijgt hij veel steun van Edoardo Felici, doe de opnames begeleidt. Edoardo is onder meer gitarist bij de band Long Conversations and the Closet Orchestra. Ook spelen bevriende muzikanten als Katía op deze plaat mee.

Long Conversations and the Closet Orchestra

Pieter van Vliet verzorgt bij de Leidse band Long Conversations regelmatig achtergrondzang en speelt er trombone, mandoline en percussie. In 2010 ging hij voor het eerst mee op tour met de band rond de zanger/gitarist/liedschrijver Olaf Caarls. Ook speelt hij mee op het nieuwe album van de band (Jonathan, CA), dat 24 oktober 2013 ten doop wordt gehouden in de Scheltema, een voormalige dekenfabriek in Leiden. Ook volgt een tour langs vele Nederlandse podia in de nieuwe Popronde, waarvoor de band geselecteerd is. Het album is te beluisteren via de website van de band.

Trombone

Het spelen op de trombone begint voor Pieter op jonge leeftijd, bij de lokale harmonie in Noordwijk. Het blaasinstrument heeft hem nooit losgelaten, ook niet toen hij op zijn zestiende op de gitaar begon en zijn eigen nummers ging schrijven. Het blaasinstrument komt, samen met het euphonium en de trompet, ook terug op de cd’s van Port of Call.

Internationale tours

Pieter van Vliet treedt nog altijd geregeld op met zijn eigen nummers. Het actuele overzicht van zijn optredens is na te lezen op de website van Port of Call. In het verleden tourde hij onder meer met de Servische band Mesta, zowel in de Benelux als in Servië. Het was tijdens deze Servische tour dat de opnames plaats vonden voor zijn in 2013 verschenen EP Dormition Church.

Van huiskamer tot concertzaal

In de loop der jaren speelt Pieter van Vliet met Port of Call in diverse settings. Naast de eerder genoemde Servische tour treedt hij op tijdens festivals als Festival Hongerige Wolf (zowel in 2011 als 2012) en Incubate, en tijdens festivals als A Walk About Music meer in een huiskamersetting. Daarnaast speelde Pieter van Vliet in de finale van een talentenjacht, zoals bij de Grote Prijs van Nederland (in 2011) en bij Mooie Noten (in 2013).
Naast zijn project Port of Call is hij dit jaar druk bezig geweest met een nieuw, Nederlandstalig ‘opnameproject’, Titiaan. De muziek is via de Bandcamppagina van Titiaan te verkrijgen.

Muziekwetenschappen

In zijn scriptie voor de studie Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt Pieter van Vliet de opera Vier voor vier van de Zaanse fanfarepunkband De Kift. De opera is een interessant mengsel van de fanfare, punk en theater waar De Kift bekend om staat, en de opera. Voor Pieter van Vliet is de opera een mooi voorbeeld van een muziekproject waar vanuit de popmuziek bekeken de opera wordt opgenomen. Tijdens deze editie van De platenkast van wordt kort ingegaan op het onderzoek, de opera en de invloed die De Kift in het algemeen heeft op Pieter van Vliets muzikale ontwikkeling.

Meer van Pieter van Vliet

Voor de muziek van Port of Call, alsmede enkele video’s bezoek zijn website.