De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 53: Adam Bais

Adam Bais (alias: Benjamin Fro) is sinds 2009 mc/rapper bij de Amsterdamse pop/funkband PLeaSe. Van de groep verschijnt in 2012 de succesvolle EP ‘Madman‘, die in februari 2012 wordt gepresenteerd in Paradiso. Bij de opnames van deze podcast in 2013 is Adam Bais met zijn band bezig met de eerste langspeler. Vanaf 2014 maakt Adam Bais deel uit van de groep Murray’s Magic. In februari 2017 brengt Bais als Benjamin Fro (‘de filosofische rapper’) een album uit met solowerk: Praten over leven.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Met zijn negentien jaar is Adam Bais de jongste gast van De platenkast van. Hoe beleeft hij het luisteren van muziek? Is dat wezenlijk anders, aangezien hij is opgegroeid met de muziek die overal digitaal voor handen is en muziek luisteren toch voornamelijk een kwestie is van losse nummers via Youtube, Spotify of downloadsites als iTunes? Wat zijn de overwegingen om ondanks dat toch een album uit te geven? Wat hebben The Who en De Dijk daarmee te maken?

Muziek speelt al van kindsbeen een grote rol in het leven van Adam Bais. In huize Bais staat dag in dag uit muziek op, en zodoende krijgt hij (al dan niet bewust) de nodige muziek mee. Als hij als jonge tiener op de radio regelmatig Eminem voorbij hoort komen, moet hij aanvankelijk niets van de raps hebben. Met de tijd verandert dat; de muziek van Eminem en met deze rapper andere (west coast) hiphop gaan hem meer en meer interesseren.

Amsterdamse Popschool

Adam Bais meldt zich aan voor de bandcursus op de Amsterdamse Popschool. Daar vormt hij met o.a. toetsenist Max Schuiling de schoolband ‘Ja’. Met de bands spelen ze vooral (rock)covers, totdat na enkele wisselingen in de bezetting Max (toetsen) en Adam (bas/raps) alleen overblijven. Ze besluiten zich meer op de hiphop te richten, aanvankelijk nog in het Nederlands.

Tijdens een optreden op een door de muziekschool georganiseerde middag ontmoeten Adam en Max twee jongens, die zich die dag enthousiast melden om mee te spelen in de band. Met klasgenoot Naomi Beijer wordt de bezetting aangevuld met een zangeres. De nieuwe band, die al gauw de naam PLeaSe krijgt, heeft als doel: hiphop brengen met een liveband. De rest is geschiedenis. Van PLeaSe verschenen er twee EP’s in eigen beheer: Pleasure (2011) en Madman (2012), waarmee de band veelvuldig toert. Twee Poprondes, de finale van de Amsterdamse Popprijs, diverse festivals en enkele voorprogramma’s, waaronder voor de De Dijk in Paradiso. De band weet inmiddels een strakke show neer te zetten met funky lijntjes en fijne vocalen.

Het eerste album

Met een iets gewijzigde bezetting gaat de band in 2012 aan de slag met het debuutalbum, dat gepland staat voor 2013. De bezetting wordt naast Adam Bais gevormd door Naomi Beijer (zang, mondharmonica), Erik van der Paardt (basgitaar), Jelle Broek (gitaar), Max Schuiling (toetsen) en Jesse Bonger (slagwerk). In het najaar van 2013 wil de band een tour organiseren langs de Nederlandse podia (van klein tot groot). Deze optredens komen er nog wel, maar het album niet meer. In december 2013 maakt de band bekend ermee op te houden: op 1 maart 2014 spelen zij hun laatste show. Zie voor meer informatie over de geschiedenis van PLeaSe de webstek van de band.

Adam Bais na PLeaSe

Na de vijf jaar als frontman bij PLeaSe sluit Adam Bais zich onder andere bij de Amsterdamse groep Murray’s Magic: een groep die, met enkele andere muzikanten uit PLeaSe zich eveneens richt op funky pop met raps. De groep doet in 2014 mee aan de Popronde, daar zijn ook wat nummers van de groep te beluisteren. Voor meer informatie over de live optredens Murray’s Magic, surf naar hun Facebook.

Voor het solowerk van Adam Bais, kun je inhaken op de soundcloud van Benjamin ‘Fro. Daar zijn nummers te beluisteren van het debuutalbum Praten over leven, op 24 februari 2017 gepresenteerd in de Sugarfactory te Amsterdam. De artiestennaam ‘Fro verwijst naar de uitbundige haardos die Bais draagt. Voor zijn plaat werkt hij samen met oud-PLeaSe-toetsenist Gianni Futon.