De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 22: Jeroen Overman

Jeroen Overman is gitarist en bassist met als thuisbasis het West-Friese Hoorn, waar onder andere bands als die van Tim Knol, Beans and Fatback, Engel & Just, Jacco Gardner en Electric Tears vandaan komen. Jarenlang is Jeroen Overman bassist in de liveband van Tim Knol (2010-2013) en in de liveband van gitarist en zanger Anne Soldaat (vanaf 2008). Met beide bands speelt Jeroen Overman op vele festivals (zoals Lowlands en Pinkpop) en speelt hij succesvolle clubtours in binnen- en buitenland. Sinds 2014 is hij ook gitarist bij Bewilder, de band rondom gitarist-zanger Maurits Westerik.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De eerste gitaar van Jeroen Overman

Jeroen Overman begint zijn muzikale handel en wandel als zijn vader halverwege Jeroens tienerjaren een gitaar meebrengt van de Koninginnedagmarkt. Met de gitaar op de rug trekt hij de regio in en start met wat vrienden een band, de bluesformatie Bluesic. Pas echt vol op het spreekwoordelijke orgel gaat Jeroen met de hiprockgroep Duster, waar stadsgenoot Steven Engel (kortweg Engel) de frontman is. Met de groep, de live een sensatie teweeg brengt, neemt Jeroen in totaal 3 albums op. De groep is momenteel in ruste, maar er gaan stemmen op om het weer nieuw leven in te brengen. Steven Engel treedt overigens nog geregeld op met live muzikanten.

Begeleidingsband Douwe Bob Posthuma

Als voor de eerste reeks van het televisieprogramma “De Beste Singer/Songwriter van Nederland” de begeleidingsband van Tim Knol wordt gevraagd om bij de finales de artiesten te begeleiden, hoort Jeroen Overman daarbij. Zo gebeurt het dat hij voor het eerst in contact komt met Douwe Bob Posthuma. Posthuma wint de serie en vraagt onder andere Overman om in zijn band te komen. Zo tourt hij met Douwe Bob wederom langs vele festivals en enkele clubtours in Nederland. Met Douwe Bob speelt Jeroen Overman ook op het Eurovisie Songfestival met het nummer Slow Down.

Ook in West-Friesland

Nadat de eerdergenoemde hiprockformatie Duster de pijp in de pijpenlade legt, betekent dat niet dat Jeroen Overman zijn gezicht niet meer laat zien in de Hoornse livescene. Allesbehalve. Zo staat hij op de planken met de instrumentale rockband Holland Elektro, waarin ook andere veteranen spelen, zoals drummer Bas de Vries (Electric Tears, Duimpje de Band en wat al niet meer) en gitarist Niels de Wit (o.m. Electric Tears, Uncontrollable Urgh en ex-Vernon Walters en -Johan). En hoewel hij vanaf 2013 geen deel meer uitmaakt van zijn eigen band, speelt hij ook nog vaak met vriend Tim Knol optredens. Zoals met gelegenheidsformatie en ‘kermisband’ The Dying Burrito Brothers.