De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 61: Helen Botman

Helen Botman is nu ruim 20 jaar professioneel zangeres. In 1998 studeert ze af aan het Conservatorium van Alkmaar en sindsdien is Helen actief in diverse projecten en gezelschappen. Een van de bekendste groepen waar ze deel van uitmaakt is La Luna, een groep die mede opvalt door het aantal talen waarin zij nummer schrijven. Onlangs verscheen Helen Botmans EP ‘Vleugelvrouw’, met vijf nummers uit de gelijknamige voorstelling, die zij omschrijft als ‘artistieke droom’, omdat daar muziek samenkomt met dans, tekst, video en mode.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De totstandkoming van Vleugelvrouw

In deze editie van De platenkast van vertelt Helen Botman onder meer over haar voorstelling Vleugelvrouw, die 24 maart 2013 in première ging. Met deze voorstelling beschrijft ze de fases die de mens doorstaat in het creatieve proces. Dat gaat van ongericht fladderen als een vlinder tot het gracieus en doelgericht vliegen. Voor de voorstelling werkte ze samen met choreografe Fleur Jagt (die de dans voor haar rekening nam) en videokunstenaar Liesbeth Bouwman en Mieke de Haan (animatrice), zij namen film en animatie voor hun rekenaar. Haar begeleidingsband voor deze voorstelling werd gevormd door pianiste Corinne Moerbeek, Simone Manuputty op viool en harpiste Colet Nierop. Bij het schrijven van de muziek werkte ze onder meer samen met singer/songwriter Peter van Vleuten. Deze bereikte dit jaar als zodanig de halve finales van de Grote Prijs van Nederland.

Penguin & Moontan, jazztheater

De EP ‘Vleugelvouw’ is nog maar nauwelijks uit, of de volgende projecten staan alweer op stapel. Voordat Helen Botman in december weer met La Luna de studio induikt voor het nieuwe album en de theatertour Cirkels, staat ze in november dit jaar voor het eerst op de planken met de voorstelling Penguin and Moontan. Penguin and Moontan is een levendig jazztheaterstuk over een man van middelbare leeftijd die worstelt met de liefde. Alvaro twijfelt heftig over de keuzes die hij in zijn leven maakte. Twee vrouwen, Amparo (zijn plaaggeest en toeverlaat) en Alma (zijn echtgenote), brengen zijn worsteling aan de oppervlakte. Zijn Muze wijkt niet van zijn zijde. Speciaal voor deze voorstelling componeerde Ton Mulders 14 nieuwe nummers. Bovendien improviseert het “Pete’s Deconstruction Company” Jazz Quartet gaandeweg; de musici spelen “wat ze zien”. Geen voorstelling is daardoor hetzelfde. Maar ook de acteurs en vocalisten (waaronder Helen Botman) improviseren en de intentie waarmee gespeeld wordt wisselt van avond tot avond. Voor Helen Botman is deze manier van optreden een spannende nieuwe ervaring. Het stuk is de komende tijd in diverse theaters te zien.

Nieuw album La Luna

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de nieuwe theatertour en het nieuwe album van de theatrale wereldmuziekgroep La Luna, waar Helen Botman de zang voor haar rekening neemt, alweer in volle gang. Voor deze nieuwe plaat pakken ze populaire muziek uit verschillende delen van de wereld en zetten die geheel naar eigen hand. Het resultaat laat nog even op zich wachten. Naar verwachting is het resultaat te zien en horen in de loop van 2014. Meer over La Luna op hun Facebookpagina. Meer over Helen Botman en haar projecten vind je op haar eigen website.

Verwante gasten in De platenkast van:
Gitarist-zanger Peter van Vleuten