De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 55: Peter van Vleuten

Peter van Vleuten is gitarist, zanger en liedschrijver. Op dit moment treedt hij regelmatig op met zijn nieuwe programma ‘Grote Verhalen’, dat hij samen met zangeres Hèlen Botman speelt. Het programma is gebaseerd op een maandenlange reis door de Verenigde Staten, op zoek naar de oorsprong van wat veel mensen bestempelen als americana. In zijn editie spreekt Peter van Vleuten over de kracht van een goed verhaal vertellen, die hij in de VS heeft leren kennen en waarderen als muzikant. Maar ook over het liedschrijven, waar hij al tientallen jaren mee bezig is. Wie zijn zijn favoriete liedsmeden?

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De kracht van een goed verhaal

In de muziekvoorstelling Grote Verhalen, die Peter van Vleuten met zangeres Hèlen Botman (o.a. La Luna) speelt, wordt duidelijk dat achter ieder nummer dat ze spelen een kleurrijk verhaal schuilgaat. In de voorstelling spelen ze zowel nummers uit de eigen muzikale carrière als van bekende Amerikaanse artiesten en vertellen ze over hun eigen ervaringen die ze tijdens hun reis hebben opgedaan. Tijdens hun reis bezochten ze een aantal muzikale trekpleisters en speelden ze op talloze plekken samen met andere muzikanten. Daar merkten ze wat voor een prominente rol het vertellen van een goed verhaal speelt in hun cultuur. Dat viel niet alleen in de muziek op, maar misschien wel juist daarbuiten.

Once Upon A Song

Naast de muziekvoorstelling Grote Verhalen tourt Peter van Vleuten ook met zijn eigen materiaal. Hiermee treedt hij op in diverse bezettingen, zowel met volledige band als solo met gasten. Gevoed met de verhalen die hij hoorde tijdens de reis in de Verenigde Staten sloeg hij aan het schrijven, wat resulteerde in de in blues en Nashville country gedrenkte popplaat ‘Once Upon A Song’, die in april 2012 verscheen. Op deze plaat werkt Peter van Vleuten samen met o.a. Leo Sienot (gitaar, dobro, achtergrondzang en arrangementen), Ton Nieuwenhuizen (basgitaar en contrabas), David Bonsels (drums) en Rene Kaaij (toetsen, accordeon en achtergrondzang). Overigens is het niet alleen Nashville country en blues wat de klok slaat. Zo eindigt de plaat met een knallend bigbandnummer (Girl In the Moon), waar flink uitgepakt wordt met een fikse blazerssectie.
Voordat zijn soloplaat verscheen was Peter van Vleuten trouwens al jarenlang actief als muzikant, lied- en tekstschrijver. Zijn eerste echte podiumervaring doet reeds in de jaren ’80 op met bands als Ship & Horse en Break.

Peter van Vleuten, singer/songwriter

In 2013 doet Peter van Vleuten mee aan de eerste editie van het The Hague Singer/Songwriterfestival in zijn geboortestad Den Haag. Daar doet hij veel contacten op en merkt hij hoe leuk het is om samen met zoveel zielsverwanten op één festival te spelen. Niet veel later ziet hij dat veel van de nieuwe kennissen ook deelnemen aan de Grote Prijs van Nederland, Nederlands langstlopende talentenjacht voor muzikanten. Hij besluit zich aan te melden, en komt via de publieksstemmen in de kwartfinale terecht, waar hij op 22 september 2013 speelt in de Haarlemmer popzaal het Patronaat.

Verwante gasten in De platenkast van:
Gitariste-zangeres Helen Botman