De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 102: Timber Povee

Timber Povee (Maastricht, 1979) is gitarist, toetsenist en zanger en speelt onder andere in nederpopband VanOnder en gipsyjazzcombo Olieplatform. Povee studeerde begin deze eeuw Pop en Jazz aan het Utrechts conservatorium, waar hij veel plezier deelnam aan de diverse jamsessies en open podia die de domstad rijk is. Bij zijn terugkeer in Hoorn wil hij die levendigheid ook in de West-Friese muziekbrouwerij brengen en richt hij zich creëren van diverse podia voor (beginnende) muzikanten in zijn thuisstad Hoorn. Hij werkt ook als muziekdocent, waarbij hij werkt vanuit improvisatie, gecombineerd met zijn begeestering voor akkoorden. In deze podcast ook aandacht daarvoor.

Sla dit audiogesprek in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Zoals meer gitaristen uit zijn generatie wordt ook Timber Povee uit het lood geslagen door de grungerock van Nirvana. Bij het horen van de cd Nevermind van de groep uit de Noord-Amerikaanse stad Seattle wordt hij door de confrontatie met een voor hem nieuwe muzikale stroming voor de sokken gereden. Als hij zijn vader Henk Povee, waarschijnlijk als voorbereiding van een nieuwe les, het baslijntje uit Come As You Are hoort spelen maakt dit het voor Timber zonneklaar dat muziek gemáákt kan worden. Voor hem aanleiding om de gitaar ter hand te nemen en bij zijn vader in de leer te gaan. De eerste schoolbandjes volgen, zoals The Big H met schoolvrienden Douwe en Tobias.

Akkoorden en improvisatie

Een ander belangrijk punt in zijn muzikale ontwikkeling is het zogeheten Leerorkest. Een initiatief van musicus en dirigent Wouter Hakhoff in samenwerking met de lokale muziekschool Gerard Boedijn, waarbij leden van het Leerorkest in contact worden gebracht met jazz en (muzikale) improvisatie. Die improvisatie sluit goed aan bij hoe het voor Timber werkt in zijn studie van muziek. Niet zozeer het lezen van uitgeschreven muziek op papier, maar wel het tot in de kleinste details beluisteren van opgenomen muziek. Muziek die hij vaak ook hoort op platen uit de platenkast van zijn ouders.

In het interview komen een aantal van de door hem bestudeerde muziekstukken en -groepen voorbij. Zo zijn daar Al DiMiola en Steely Dan. Het laatste muzikale duo zijn twee muzikanten die hun muziek arrangeren tot in het perfecte detail, en van wie Timber ook deels de fascinatie voor het akkoord heeft opgedaan. In het interview laat Povee ook horen wat het G-akkoord van Steely Dan is en hoe je akkoorden als dat in de improvisatie kunt gebruiken.

Na het conservatorium

In 2003 begint Timbers Utrechtse avontuur. Hij studeert tot het behalen van zijn bachelor aan het Utrechts Conservatorium aan de Mariaplaats aan de richting Pop en jazz. Eenmaal terug in Hoorn sluit hij zich aan bij Café Chantant. Dat is een podium voor vileine kleinkunst, opgezet door de cultureel ondernemende gitarist, pianist en zangcoach Feico de Leeuw. Bij Café Chantant brengt hij zelf geschreven, cabareteske liedjes ten gehore. Met Feico richt Timber ook Spot On op, een platform voor regionale amateurzangers om zich verder te ontwikkelen en te zingen met een goede liveband. Na De Leeuws overlijden zijn beide initiatieven overgenomen door stadsgenoten. Spot On heet nu Spotlight en Povee is nog slechts zijdelings betrokken.

The Riffers en Improvaza

In navolging van zijn vader begint Timber Povee zijn eigen praktijk als gitaardocent. Daarnaast begint hij met anderen een aantal bands en formaties op. Daaronder The Riffers, een funkrockgroep waar Timber het gitaarspel en de zang voor zijn rekening neemt. Daniel Baay zingt ook en speelt basgitaar. Verder bestaat de band uit Pepijn Spijkerman op gitaar en Jos van Tol op drums. Van Tol wordt later opgevolgd door drummer Josh Branca. Van The Riffers verschijnt slechts één EP, in 2010. Timber Povee start met eerder genoemde trompettist de jazz/loungegroep Improvaza. Daarvan verschijnt verschijnt in het jaar daarop een EP met een liveregistratie van een concert van die groep. De band treedt op diverse jazzfestivals op, in wisselende samenstellingen.

Olieplatform en VanOnder

Hoewel muzikaal actief, verschijnt er in de jaren die volgen geen tastbare uitgaven met Timbers gitaarspel. Daar zal in 2017 verandering in komen. Zowel Gipsy-jazzformatie Olieplatform (met Hein Nagelmaeker op contrabas en Daniël Baay als slaggitarist) als poprockformatie VanOnder (met o.a. Dilan Erbilir op zang, Paul Luiken op gitaar, Annette de Greeuw op saxofoon en Lex van der Post op drums) volgen in dat jaar nieuwe albums. Aan het slot van het gesprek wijdt Timber Povee daar nog wat aandacht aan.

Verder lezen en luisteren

Meer informatie over VanOnder vind je op hun Facebookpagina. Voor de ontwikkelingen rondom Olieplatform kun je op hun eigen webstek. Timber heeft ook een website voor zijn activiteiten als gitaardocent.

Genoemde beeldfragmenten

Steely Dan bespreekt de akkoordensamenstellingen in het nummer Peg | Youtube

Speellijst

Michael Jackson – Bad
Broken Brass Ensemble – Hard Candy (gast editie 101: Pieterklaas, Ike en Arjen van Broken Brass Ensemble)
Nirvana – Smells Like Teen Spirit
Guns ’n Roses – Welcome To The Jungle
Paco de Lucia – Rio Ancho
Al DiMiola – Two To Tango
Steely Dan – Glamour Profession
Steely Dan – Peg
Olieplatform – Un Melodie
Joscho Stephan – November Night