De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 9: Nico Druijf

Nico Druijf is contrabassist, zanger en speelt de zingende zaag bij de oldtime- en bluesgrassgroep The Oldtime Stringband. In 2014 verschijnt hun tweede cd “Chicken Crows For Day”, die net als de voorganger “Gotta Quit Kickin’ My Dog Around” is opgenomen in de kerk annex studio van producer Reyn Ouwehand. De groep speelt hun muziek zowel in Nederland als over de grens in België, het Verenigd Koninkrijk als in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Naast zijn muzikantschap werkt Nico Druijf vanuit zijn achtergrond als acteur ook als docent Drama in het middelbaar onderwijs.

Nico Druijf begint op zijn twaalfde met het spelen op de gitaar. Een jaar later speelt hij al in zijn eerste bandje met onder andere Henk Kemkes (nu The Tibbs) en Jeroen Tenty (nu Beans & Fatback en Mi5-studio’s). Als gitarist speelt hij onder andere in bands als Winos en Zerx. Met Zerx speelt Nico samen met onder andere drummer Bas de Vries (nu ook The Tibbs), saxofonist Coen de Vries en toetsenist Eric Lensink (ook bekend van de Mi5-studio’s) eigen, Nederlandstalige nummers.

Straatarm
In de jaren ’80 komt Nico Druijf in contact met enkele muzikanten (waaronder Ruud Spil) die een theatralere vorm van muziek willen maken. Met eigen, vrije interpretaties van bekende nummers willen ze de straten afschuimen. Dat spreekt Nico zeer aan, en al wil hij graag gitaar spelen, toch pakt hij er de (zelfgebouwde) contrabas op. Van lieverlee blijkt hij verslingerd aan het instrumenten, en in die mate dat hij zelf een ‘officieel’ exemplaar koopt. Met Straatarm – zo heet de band – spelen ze in de loop der jaren op talloze locaties (ook overdekt), waaronder op Oerol. De band brengt tevens enkele singles en albums uit. Als Nico Druijf begin jaren ’90 begint aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam, stopt hij vanwege de drukte rondom de studio bij de band.

Eddies en PTT
Tijdens en na zijn opleiding aan de academie speelt Druijf nog in enkele groepen, waaronder de smartlappencoverband ‘De Eddies’, die hij met twee andere Eddies vormt: Edwin Wiersma (zang en accordeon) en Theo Braas (zang en gitaar). Beiden kent hij nog van de tijd met Straatarm. Naast zang en contrabas speelt Nico Druijf bij De Eddies ook de zingende zaag, wat altijd op lof kan rekenen. Dat alles onder de noemer “alle dertien ongelukkig” en met het motto “geen beter vermaak dan leedvermaak”.
Meer Nederlandstalig, maar dan eigen werk speelde hij met het trio (en later kwartet) het Pieter Tensen Trio. Samen met drummer Lex van der Post en zanger/gitarist Pieter Tensen werkt Nico Druijf de Nederlandstalige liederen van Tensen uit tot krachtige Nederrootsmuziek. Later sluit Melle Boersma zich aan bij de band. De EP, opgenomen in de Mi5 studio’s, wordt in mei 2011 gepresenteerd in het Hoornse Huis Verloren.

» Luister en lees hier de editie met PTT’s drummer Lex van der Post terug.

The Oldtime Stringband
The Oldtime Stringband wordt gevormd als er in 2011 een documentaire wordt gemaakt over veeschilder Ruud Spil. Er blijkt zo’n chemie te bestaan dat het van project uitgroeit tot een volwaardige folkgroep. The Oldtime Stringband legt zich toe op het spelen van klassiekers uit de traditionele Noord-Amerikaanse muziek (bluegrass, oldtime, veertigerjaren volksmuziek). Daarnaast speelt het ook eigen werk, dat uit de pen van zangeres Shelley O’Day komt rollen. Naast Shelley op zang, gitaar en autoharp bestaat de band uit Ton Knol (gitaar), Ruud Spil zelf op banjo, Nico Keereweer op fiddle/viool en Nico Druijf op contrabas en zingende zaag. In 2011 nemen ze de eerste plaat op (Gotta Quit Kickin’ My Dog), die op veel positieve recensies en reacties kan bogen. Ook de opvolger (Chicken Crows For Day uit 2014) geeft heel fijn weer wat de band live brengt, levendige en fijn in het gehoor liggende oldtime en bluegrass. De band speelt enkele tourtjes in Groot-Brittannië, Shelleys vaderland (zuidelijke staten van de Verenigde Staten) en België. Ook in Nederland zijn ze – hoewel ze een ietwat ongebruikelijk mix van bluegrass en oldtime spelen – een graag geziene gast.

» Meer informatie, foto’s, video’s en muziek van en over The Oldtime Stringband vind je op hun website.

Bij het schrijven van dit artikel is dankbaar gebruik gemaakt van de online popencyclopedie voor de Noordkop: KOPPOP!