De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 32: Lies Schilp

Lies Schilp zong ooit in het voorprogramma van het eindexamenfeest van haar middelbare school. Het hoofdprogramma was Gruppo Sportivo, een band waar zij op dat moment groot liefhebber was (samen met onder meer The B 52’s). Ze had nooit kunnen bevroeden dat de manager van Gruppo haar telefoonnummer zou vragen en zij niet veel later deel zou uitmaken van de Grupettes, de achtergrondzangeressen van deze popgroep.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Enkele jaren later, Hans vanden Burg schakelde van achtergrondzang over op blazers, kwam ze terecht bij die andere populaire band: Herman Brood & His Wild Romance. Daar zong zij, met een onderbreking, tot 1993. Toen keerde ze weer terug bij de Gruppo, waar ze tot op heden nog altijd met heel veel plezier zingt. In deze podcast spreken we over het bewandelde muzikale pad, van de tienerjaren tot nu.

Anekdotes uit het rijke tourleven

Zo gaat het over haar grote muzikale liefde Alice Cooper, waarmee ze als tiener een ontmoeting mee heeft (gewonnen). Maar het gaat vooral ook over de entree van Lies Schilp in Gruppo Sportivo, en haar bandlidmaatschap van Herman Brood & His Wild Romance. Van het eerste nummer dat ze bij Brood inzong (Tattoo Song), enkele anekdotes uit het rijke tourleven van Herman Brood & His Wild Romance en de wijze waarop de optredens zelf veranderden van opzet.

Lies Schilps entree bij Gruppo Sportivo

En ze spreekt over hoe zij in 1993 haar rentree bij Gruppo Sportivo maakte. Ze beleeft er veel plezier aan de muzikale creativiteit, met name van liedsmid Hans van den Burg. Onlangs kwam ter ere van een jubileumtheatertour (How To Make) Ten Mistakes een nieuwe uitgave van succesalbum Ten Mistakes uit. Hiervoor waren alle nummers van het originele album opnieuw opgenomen met de huidige bezetting van Gruppo Sportivo. In 2013 verschijnt weer een nieuw album van de band.

Girls Just Wanna Have Fun

Naast Gruppo Sportivo, waar ze veelvuldig mee optreedt, is Lies Schilp ook een eigen supergroep begonnen met Nederlandse zangeressen uit de hogere echalons, Girls Just Wanna Have Fun. Ooit begin jaren ’90, gestart voor een avond, zijn de vrouwen nu al jaren op het podium te vinden. Daarnaast verzorgt Lies Schilp workshops zang- en podiumpresentatie, zoals een workshop Music Mind Play waarbij zangtechniek gecombineerd wordt met mindfulnessoefening.

Meer informatie over de Bombita’s en Lies Schilp vind je op hun website.