De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 31: Daan Herweg

Daan Herweg is jazzpianist en arrangeur. Herweg werkt en speelt voor diverse artiesten, zoals Caro Emerald. Voor Caro Emerald verzorgde hij de arrangementen voor zowel het debuutalbum als de opvolger Shocking Miss Emerald. Daarnaast is hij lange tijd leider van Emeralds band. Daarnaast werkt hij mee aan het album Crossing the Rubicon van Finn Silver en werkte hij samen met Anne Chris aan haar nieuwe album Just Kissed The Sun‘ dat verschijnt in mei 2014. In de eerste helft van 2013 werkt hij met o.a. Guido Schaake en Laura Schoegje aan de voorstelling The Fling, over de kortstondige relatie tussen Marilyn Monroe en Frank Sinatra. Daarnaast heeft Daan Herweg ook zijn eigen Daan Herweg Trio, waarvan (eveneens in mei 2014) de cd Lucid Musings verschijnt.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Van bandleider tot jamsessie

De werkweek van Daan Herweg is er één van (muzikale) uitersten. De ene dag staat hij, bij wijze van spreken, als pianist in een popband op een groot festival, de dag erop is hij bandleider van een begeleidingsband in een televisieshow, om de andere dag in het BIM-huis ingewikkelde ‘piep-knor’-jazz te spelen. Als de intentie maar goed is, er met het hart gespeeld wordt.

De NEL-sessies

Ontspannen lukt iedere maandagavond, als hij in het Amsterdamse café Nel (Amstelveld 12) de wekelijkse jazz-jamsessie organiseert. De jamsessies die Daan Herweg (tot in 2016) in Nel houdt, zijn qua opzet geïnspireerd op de jazzavonden zoals je die in New York ook wel vindt. Het recept is, dat regelmatig een andere bekende jazzmuzikant inspringt (zoals Susanne Alt, Floris van der Vlugt) als bandleider. Een terugblik op de Nel-sessies is te bekijken op de Facebookgroep “NEL Sessions”.

Conservatorium van Amsterdam

Daan Herweg studeert in 2008 af aan het Conservatorium van Amsterdam op de jazzpiano. Een keuze die ingegeven is door de muziek die in het ouderlijk huis wordt gedraaid. Naast veel andere stijlen draait pa Herweg veel souljazz uit de jaren zestig. Piano spelen zelf doet Daan vanaf zijn vijfde levensjaar. Door de muziek die thuis in de woonkamer galmt is de jazz is logischerwijs met de jaren steeds meer deel gaan uitmaken van zijn repertoire.

Meer lezen over en luisteren van Daan Herweg

Meer over Daan Herweg, het Daan Herweg trio en andere projecten is te lezen op zijn website. Daar is tevens een indruk te krijgen van zijn muzikale schnitt. Meer informatie de Key Element Music Studio, de studio die Daan Herweg in 2013 geopend heeft is hier te vinden.