De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 30: Laura Stavinoha

De platenkast van Laura Stavinoha: klassiek geschoold zangeres en pianiste. Laura schrijft zelf popliedjes op de piano. Ze maakt als liefhebber van elektronische muziek ook stoere (en populaire) bewerkingen van klassieke, ietwat obscure disconummers. Tijdens haar studie Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Bristol (VK) legt Stavinoha zich toe op de klassieke muziek (en klassieke zang).

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Muziekwetenschapper en uitvoerend artiest

Als muziekwetenschapper werkt Laura Stavinoha geruime tijd achter de schermen bij Radio 4 en het Concertgebouw. Notabene de plaats waar zij als negenjarig pianotalent voor het eerst in de bühne stond. Omdat ze toch graag weer zelf voor het voetlicht wil treden, besluit ze het na een aantal jaar over een andere boeg te gooien. Zeven jaar lang is zij De Drijvende Diva. In een imposante, metershoge drijvende jurk van paraplu’s zingt zij bij uiteenlopende gelegenheden aria’s. De act is te zien in binnen- en buitenland, zoals op het Gergiev Festival in Rotterdam, Oerol op Texel en Musikfestspiele in Potsdam. De ‘baljurk’ die ze als Diva draagt is een creatie van ontwerpster Victorine Pasman.

Sweet life

Niet alleen de klassieke muziek trekt Stavinoha aan, ook de popmuziek begeestert de Amsterdamse. Als tiener al schrijft ze al liedjes, vooral popmuziek. In 2012 resulteert haar werk uiteindelijk in een eerste EP. Sweet life verschijnt in eigen beheer en bevat vijf nummers. Opmerkelijk aan de muziek op de cd is dat Laura een typische popstructuur tooit met een klassieke zangstem.

Loopstation

Ook legt ze zich toe in het bewerken en produceren van elektronische muziek. Haar edits van nummers van onder andere Ashford & Simpson, Diana Ross en Jeane Carne worden via Soundcloud duizenden keren beluisterd. Ook maakt ze haar eigen interpretaties van haar favoriete nummers. Gewapend met haar basgitaar, piano en zangstem speelt ze op geheel eigen wijze nummers van artiesten als 4hero, Minnie Ripperton en Massive Attack. In 2015 schaft Laura Stavinoha een loopstation aan. Een loopstation is een toestel waarmee je gespeelde of gezongen stukken kunt opnemen en kunt laten herhalen. Om vervolgens laag voor laag een nummer ter plekke te arrangeren. Met deze techniek treedt Laura Stavinoha ook live op. In 2015 verschijnt Laura’s live-EP Looping Patterns, eveneens in eigen beheer. Daarop voortbordurend brengt ze een jaar later een EP met muzikale interpretaties uit: From This World. De titel verwijst naar een nummer van Zero 7, dat ook op de digitale EP te horen is.

Werk van en met Laura Stavinoha

–  Sweet Life (CD)
–  Looping Patterns (digitaal)
From This World (online luisteren)

Verder lezen en luisteren

Meer over Laura Stavinoha vind je op haar webstek.