De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 70: Fenneke Schouten

Op 18 april 2014 verschijnt de eerste langspeler van de band FENN, de band van zangeres en percussioniste Fenneke Schouten. De CD, die 18 april in Poppodium Asteriks (en een week later in het Groningse Simplon) wordt gepresenteerd, draagt de naam ‘Bring Me Fire‘. Het is dan, de single Anger in 2013 daargelaten drie jaar geleden dat het publiek nieuw materiaal van FENN te horen kreeg. De EP uit 2011 heeft echter weinig voorspellende waarde voor het nieuwe materiaal. FENN is met Bring Me Fire inmiddels een duo dat bestaat uit zangeres/percussioniste Fenneke Schouten en bassist/toetsenist Frank de Boer en het geluid van de band is (mede daardoor) sterk gewijzigd. Minder samenzang en de arrangementen van de nummers zijn meer geënt op de elektronica.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Waar haalt Fenneke Schouten, als hofleverancier van de muziek in Fenn, de inspiratie vandaan? Het blijken urenlange struinsessies op Youtube, Spotify en Last.FM te zijn. Soms zapt ze van de één naar de andere artiest. Een andere keer blijft ze weer urenlang hangen bij één band of artiest, van wie ze de beats aantrekkelijk vindt, of wanneer ze gebiologeerd raakt door iemands stemgeluid. Deze editie van De platenkast van biedt een fragmentarisch overzicht van vele zoektochten en een breed scala aan stijlen. Van de stoere pop van M.I.A. tot de mediterrane klanken van de Britse Anna Calvi.

Popronde en Grote Prijs van Nederland

Met de lancering van het album Bring Me Fire begint ook het speelschema van de band vol te lopen. De band van Fenneke Schouten en Frank de Boer wordt geselecteerd voor de Popronde in 2014. Met de Popronde speelt FENN op diverse Nederlandse podia. Daarnaast staan ze in 2014 op het Noorderzon Festival in Groningen en het Freeze Festival in de Friese hoofdstad. Daarnaast wordt Fenn geselecteerd als 3voor12 Hollands Nieuwe. In december 2014 staat Fenn ten slotte in de Amsterdamse popkerk Paradiso, tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland.

Na de podcast: Experience (2016)

In december 2016 brengen Fenneke Schouten en Frank de Boer een nieuw nummer uit van FENN. Op Bandcamp en Soundcloud publiceren ze het nummer Experience, dat een voorproefje is van het nieuw te verschijnen album. In 2017 verzorgen ze enkele optredens in het Leeuwardense podium Asteriks, de Supermarkt in Nijmegen en op het Groningse muziek- en theaterfestival Hongerige Wolf.

Meer over Fenn, zoals het tourschema voor de komende tijd, is te zien op hun website. De plaat Bring Me Fire is te bestellen via de bandcamp van Fenneke Schouten.