De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 71: Tanya Schaap

Tanya Schaap is violiste bij Tango Extremo, een Nederlands trio en kwintet dat eigen bewerkingen speelt van klassieke -, volks- en popmuziek. De gemene deler van alles is, de naam van de band zegt het al: de (Argentijnse) tango. Is de stijl soms subtiel in het arrangement verwerkt, in het andere nummers spat de tango ervan af. Met haar groep tourde Tanya Schaap al door landen als China, Uruguay, Groenland, Argentinië en Zuid-Korea. In april en mei 2014 staat Tanya Schaap met Tango Extremo, Jan Rot en Pearl Jozefzoon op de planken met een eigentijdse tangobewerking van de Mattheüs Passie van Bach. Een uitdaging van formaat. Naast Tango Extremo speelt Tanya Schaap ook bij Cafe de Los Maestros, een orkest met daarin zowel gevestigde namen uit de Argentijnse muziekwereld als jonge talenten.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De Mattheus Passie muzikaal hertalen naar een stijl die sterk geïnspireerd is op de Argentijnse tango, het is niet het eerste project waar Tanya Schaap zich met haar band Tango Extremo op ‘stort’. Wel is het wellicht het omvangrijkste tot dusverre: al is het maar omdat het stuk van Bach een ongekende melodische rijkdom kent en zeer bekend en gewaardeerd is. In de afgelopen tien jaar zetten zij de tanden in talloze melodieën in net zoveel muzikale genres. Of het nu het Tweede Pianoconcert van Rachmaninoff, Ochi Chornye of een Nederlandstalige klassieker als Meisje van 13 is: voor alledrie geldt dat de band Tango Extremo er in een eigen arrangement een Argentijnse draai aan heeft gegeven! En niet zonder opgemerkt te blijven. Ook dit jaar worden er weer diverse landen aangedaan met zowel de vijfkoppige als de driekoppige bezetting (Trio Tango Extremo).

In de greep van de tango
Tanya Schaap studeert klassiek viool aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam als een medestudent haar middels een cassettebandje in contact brengt met de tango. Ze wordt door dat ene bandje als het ware door de muziek gegrepen. Ze besluit zich er verder in te verdiepen. Na afronding van haar studie in Rotterdam vertrekt Tanya Schaap naar Buenos Aires om daar ‘in de leer’ te gaan bij een violist van formaat, Fernando Suarez Paz (de vaste violist van bandoneonist en componist Astor Piazzolla). In die periode zijn niet alleen de fundamenten gelegd voor wat nu dus Tango Extremo is. Ook maakt zij in die periode haar opwachting in het orkest van “Café de Los Maestros”. In dit gezelschap spelen de groten der tango samen met jong en nieuw talent. Een leerzame en ook qua muzikale kennissen een bijzonder nuttige en vruchtbare tijd. En nog altijd maakt Tanya Schaap geregeld haar opwachting bij shows over de gehele wereld.

De bezetting van de band is in de afgelopen jaren enigszins gewijzigd. Momenteel spelen naast Tanya Schaap spelen er nog vier mensen in Tango Extremo: Ben van den Dungen (sopraansaxofoon), Rob van Kreeveld (piano), Oleg Fateev (bandoneon, bayan) en Marc van Rooij (contrabas). Zowel Ben, Rob en Marc hebben de sporen verdiend in de jazzmuziek. Oleg is afkomstig uit Moldavië en heeft zich juist gespecialiseerd in de (Russische en Moldavische) volksmuziek en klassieke werken. Wat ze allen delen is een passie voor de Argentijnse muziek, en dan met nadruk de tango.

Van de band zijn tot op heden zeven albums en één live-dvd verschenen. De in de uitzending genoemde ‘Dr. Bernhard’ verscheen op de plaat Toujours Bizarre (2012). Ochie Chornye is verschenen op de plaat Dama De Blanco uit 2013. Bestellen kan via de webwinkel van JWA Jazz, World & Latin of de platen- en cd-speciaalzaak.

Verwante gasten in De platenkast van: Ben van den Dungen (Tango Extremo) |||