De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 69: Harmen Ridderbos

Het gaat goed met Town of Saints, de band van Harmen Ridderbos (gitarist en zanger), Heta Salkolahti (violiste en zangeres) en (sinds 2013) Sietse Ros (op drumstel). Vlak voor het verschijnen van de tweede single ‘Stand Up’ van de plaat Something To Fight With en het aanvangen van de clubtour van Town of Saints duiken we in de muziekcollectie van Harmen Ridderbos. Samen gaan we op zoek naar dat wat hem inspireert en drijft. Welk muzikale droom wil Harmen met deze band verwezenlijken?

Om uiteindelijk ook uit te komen bij twee, totaal verschillende andere bands/projecten waar Harmen Ridderbos in speelt: het stampende en absurd-poëtische Electropoëzie en de progressieve-rockband An Ear to the Sky, die recentelijk is omgedoopt tot The Weird Youth of the Animal Kingdom. Daarnaast komt het Melodica-festival aan bod, een soort reizend muziekfestival dat al in diverse steden wordt georganiseerd. Harmen Ridderbos organiseert dit jaar de tweede keer de Groningse editie.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Harmen Ridderbos (1985) speelt van kinds af aan voornamelijk klassieke muziek en jazz op de piano. Dat verandert als hij op zijn vijftiende een periode veel rockmuziek luistert. Dat is het moment dat hij de elektrische gitaar begint te spelen en doet dat ook in diverse bandjes, die voornamelijk rock spelen. Zo vormt hij samen met Sander Boonstra, Anne de Vries en Teake Damstra de band The Wubbo’s, die niet vast te pinnen is op één bepaald genre. Later, in 2008, verschijnt daarvan overigens nog een demo met de welluidende titel ‘Songs That Sound Good In Your Bathroom’.

Akoestisch

Intussen druppelt er ook wat rustigere muziek binnen bij Harmens muzikale voorkeur. Dat laat hem niet ongeroerd: de treffende nummers van Damien Rice doen Harmen Ridderbos besluiten om ook eens de akoestische gitaar op te pakken om nummers te schrijven. Zo vormt hij de interesse voor de meer op volksmuziek gerichte muziekstromingen.

Electropoëzie

Als hij in de jaren ’00 naar het Prins Clausconservatorium in Groningen gaat om daar te studeren voor Docent Muziek, komt hij in contact met veel verschillende muzikanten met ook een zeer uiteenlopende voorkeur in muziekstijlen. Dat is ook te merken in de projecten die hij (solo of met anderen) start. Zijn soloproject Timocreon resulteert in materiaal dat enerzijds de (gitaar)popmuziek beslaat en anderzijds heel erg elektronisch is. Een ander project is Electropoëzie. Hier verzorgt Harmen Ridderbos als De Ridderbaas de beats/productie en Hans Hoeverloo (pseudoniem) schrijft en declameert de tamelijk absurde, maar intrigerende teksten. In 2010 verschijnt het opmerkelijke album Electrotechniek.

Muziek dichtbij het publiek brengen

Ook vormt hij de band An Ear to the Sky, samen met Martin Zant, Marijn Oldenburg en Sietse Ros. De opnames voor het debuut The Extinction of Pie Fish zijn gereed als Harmen Ridderbos in 2010 een week lang een internationale songwriterworkshop volgt in een Oostenrijkse blokhut. Een zeer leerzame week, waar hij diverse inspirerende mensen leert kennen.

Onder hen: Heta Salkolahti, een violiste en zangeres die bedreven is in de traditionele Finse volksmuziek. Daarnaast experimenteert ze echter ook graag met haar instrument. Zo treedt ze regelmatig solo op, waarbij ze de mogelijkheden van loops goed benut. Ze blijken dezelfde passie en bewondering te hebben voor muziek. Ook delen ze de visie dat je muziek dichtbij je publiek moet brengen en waar mogelijk je publiek moet meenemen in de nummers die je speelt. Een vorm waar dat optimaal tot uiting komt is het straatmuzikantschap. Samen reizen ze enkele Europese steden (waaronder Berlijn, Parijs, Budapest) af en spelen er vele malen op pleinen en straten.

Town of Saints

Deze optredens resulteren in een nieuwe band, die hij samen met Heta vormt: Town of Saints. De rest is ‘geschiedenis’: tientallen optredens in binnen- en buitenland. Tot op heden verschijnen er al twee albums en een liveplaat. Het tweede werk, Something To Fight With, verschijnt in 2013 bij het Utrechtse kwaliteitslabel Snowstar Records. Dat album is in januari 2014 3FM Album van de Maand. De band wordt door deze zender genomineerd voor twee 3FM Awards: die voor “Serious Talent” en beste alternatieve act van 2013. In de loop van 2014 zullen er nog twee singles verschijnen, waarvan de eerste dus Stand Up is.

The Weird Youth

Door de drukte rondom is de activiteit rondom An Ear to the Sky op een lager vuurtje gezet. Na een adempauze van twee jaar waarin mondjesmaat werd gewerkt aan de mixage en mastering van nummers. Inmiddels heet de band dus The Weird Youth of the Animal Kingdom. Het uitbrengen van een EP met het eerste materiaal is gepland voor de zomer van 2014. Daarnaast willen Hans Hoevenaars en Harmen Ridderbos ook graag weer een paar keer op het podium staan met Electropoëzie. Die wens wordt uiteindelijk vervuld in 2016. Tijdens de diverse clubtours van Town of Saints worden ze onder meer ondersteund door bands als Spring Offensive (uit het Verenigd Koninkrijk) en (Stefan) Honig (Duitsland).

Verder lezen en luisteren

Kijk voor meer over Town of Saints en het tourschema op hun website, De eerdere platen en cd’s zijn verkrijgbaar bij de platen- en cd-speciaalzaak en digitaal via Bandcamp. In 2016 verschijnt de nieuwe dubbelaar van Town of Saints, A Place Like This, bij het label Snowstar Records, verkrijgbaar bij je favoriete platenzaak of op het internet. April 2017 komt ook Electropoëzie met nieuw werk. Eind 2016 en begin 2017 verschijnen van het nieuwe album al de singles Olifanten en Boodschappenlijstje, te beluisteren op de Bandcamp-site van het duo.

Foto: Tijmen Hobbel // Studio Brainbow (www.studiobrainbow.com)