De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Ed. 54: Anne van Schothorst

Anne van Schothorst is harpiste en componeert minimalistische muziek voor harp. Bij het componeren werkt ze voornamelijk vanuit improvisatie en intuïtie. Op haar albums werkte ze al samen met dichters en een percussionist (Arthur Bont). In 2013 rondt ze opnames af van haar nieuwe album Ek Is Eik, dat in 2014 verschijnt. Bij de opnames voor dit album werkt ze onder meer samen met Saskia Laroo (trompet), Ernst Stolz (viola de gamba), Bob van Luijt (bas) en percussionist Arthur Bont.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Magische schoonheid

Anne van Schothorst leert in haar tienerjaren de harp bespelen. Haar keuze om juist harp te gaan studeren is niet alleen ingegeven door de magische schoonheid van het instrument. Dat haar vader in zijn vrije tijd harpen bouwt, vormt ook mede het fundament waarop haar liefde voor de harp is gebouwd. Hoewel ze zich tijdens de harplessen stort op de uitgeschreven muziek, merkt ze dan al dat ze liever vrijelijk improviseert dan zich aan het notenschrift overlevert.

Herontdekking van de improvisatie

In de loop der jaren verwatert het contact met het instrument, mede door de spieraandoening die Anne heeft. Hierdoor kan ze niet langdurig haar spieren aanspannen. Tot ze in 2006 haar huidige echtgenoot leert kennen. Hij speelt in zijn vrije tijd trompet bij een bigband en stimuleert haar om het harpspel weer op te pakken. De hernieuwde kennismaking doet de liefde opnieuw opbloeien. Waar ze aanvankelijk nog bij talloze gelegenheden klassieke werken speelt en met name het romantische repertoire, komt ook nu weer het besef dat de improvisatie haar meer aantrekt.

Van de eerste composities tot Discovery Channel

Anne van Schothorst begint composities te schrijven die op basis van improvisatie en intuïtie ontstaan. Het resultaat is een serie albums en EP’s die ze veelal thuis heeft opgenomen. De muziek heeft veel weg van het werk van bekende minimalisten en geniet vooral in het buitenland populariteit. Zodoende wordt haar muziek ook ingezet als productiemuziek. Recentelijk werd er nog muziek gebruikt voor documentaires van Discovery Channel en Animal Planet, en verscheen haar muziek in de serie Closer To Truth van de publieke omroep van de Verenigde Staten.

Op haar albums zoekt Anne van Schothorst vaak de samenwerking met andere artiesten, niet zelden uit andere disciplines. Zo ging haar muziek op de EP ‘I Am With the Poet’ (2011) gepaard met Afrikaner en Nederlandse poëzie van de dichters Ingrid Jonker, Daniëlle Donker, Jan Eijkelboom, Neeltje Maria Min en Martinus Nijhoff. Ook zijn enkele van haar nummer geremixed op de EP ‘HARPlab’.

Ek Is Eik

In september 2013 start Anne van Schothorst via Voordekunst een campagne om artwork, distributie en promotie van haar nieuwe album ‘Ek Is Eik’ te financieren. Op deze plaat wordt de samenwerking met andere artiesten verder doorgevoerd. Van Schothorst speelt op de cd samen met onder andere Ernst Stolz (viola da gamba), toetsenist Bob van Luijt en Saskia Laroo op trompet. Het album verschijnt in 2014 wereldwijd bij het label Big Round Records en het Noord-Amerikaanse Parma Recordings. Meer informatie over dit project en haar andere muziek is te vinden op de website van Anne van Schothorst, Harp and Soul productions.

Beautiful world

Na de verschijning van deze podcast komt Anne van Schothorst in 2017 terug met een nieuw album. Elf nieuwe poětisch-muzikale composities in minimale arrangementen. Het zijn arrangementen voor telkens twee (of drie, op Why and Today I Am a Bird) instrumenten. Waarbij de harp van Van Schothorst wordt vergezeld door beurtelings, percussie, cello, stem, toetsen en klarinet. De muziek is in beperkte oplage op cd verkrijgbaar en kan worden aangeschaft via de website van Harp and Soul.