De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 65: Rosa Ronsdorf

Rosa Ronsdorf is zangeres en gitariste bij de Amsterdamse band Bird on the Wire en speelde ook in Earth Mk. II. De band wisselde in de loop der jaren vaak van samenstelling, maar nu is de juiste vorm gevonden, aldus de gast in deze editie van De platenkast van, Rosa Ronsdorf. De band bestaat naast Rosa Ronsdorf uit drummer en percussioniste Nina de Jong (tevens The Secret Love Parade), toetseniste en zangeres Aino Vehmasto (The Secret Love Parade) en Steven Hamerpagt, die gitaar en basgitaar speelt. Rosa spreekt over de totstandkoming van haar band, laat enkele ontdekkingen uit New York horen en spreekt over het in 2014 te verschijnen album.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Belle and Sebastian

In haar vroege tienerjaren draait Rosa voornamelijk ska, tot een vriendin met een tweetal cd’s met muziek van de Britse folkpopgroep Belle and Sebastian aan komt zetten. Deze muziek, samen met het werk van The Velvet Underground, opent voor Rosa Ronsdorf de nodige muzikale deuren. Zo komt het dat Rosa besluit basgitaar te gaan spelen in de band van een vriendin. Na een jaar in deze band te hebben gespeeld besluit ze zelf nummers te gaan schrijven, samen met een vriend. Daarbij begint ze ook met zingen. Van Belle and Sebastian zijn het vooral de melodielijnen die inspirerend werken.

Bird on the Wire

In 2010 vormt Rosa Ronsdorf onder andere met Nina de Jong de band Bird on the Wire. Het duurt dan nog enkele jaren voor de juiste vorm is gevonden. In april 2013 is dat moment eindelijk daar en richten ze in een oud missiehuis in Driehuis een studio in om daar een week lang, al dan niet dag en nacht, nummers op te nemen. Ook ontstaan er ter plekke nieuwe nummers die direct worden opgenomen. Alles wordt dit keer in eigen beheer gedaan.

Bird on the Wire zoekt de verbinding met andere kunstvormen. Dat uit zich bij de ‘museumsingle’, uitgebracht bij het Groningse label Subroutine Records. Op deze single staan twee nummers die geïnspireerd zijn op beeldende kunst. Ook is de muziek gebruikt bij een Duitse reclamefilm. Voor de albumpresentatie bestaan echter ook al wat ideeën om het te combineren met kunstinstallaties. En mogelijk wordt de samenwerking in de nabije toekomst ook wel vaker opgezocht. Om daarvan op de hoogte te blijven en ook nieuwe tourdata kun je terecht op de website van de band of je kunt vrienden worden op Facebook.

Verwante gasten in De platenkast van: Niek Hofstetter (Subroutine Records) |||