De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 64: Brechtje Kat

Brechtje Kat is zangeres en actrice. In 2009 studeert ze af aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen in de kleinkunst. Daarvoor studeert ze kort aan de theateropleiding DNA, de Dansacademie en het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien speelt (en begeleidt) ze in diverse producties met uiteenlopende gezelschappen. Ondertussen timmert ze aan de weg met eigen werk. Vanaf 2012 tourt ze met haar soloprogramma Vaarland langs diverse podia en festivals in Nederland. Het is een muziekvoorstelling over afscheid, aarzeling en het omarmen van de spanning en het avontuur van de nieuwe stad. In de voorstelling dialogen en muziek gebaseerd op Brechtjes eigen ervaringen: Brechtje Kat is geboren en getogen in het dorp Westzaan, maar koos er heel bewust voor om het avontuur te zoeken in de grote stad. Weg van de vertrouwde patronen, op naar een dynamische en veel vrijere wereld, al is het 20 kilometer verderop.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Op 17 november presenteert Brechtje Kat met haar band de cd Vaarland voor een volle zaal in het Zaantheater in Zaandam. Voor het album neemt ze negen nummers van de theatervoorstelling Vaarland op in de studio. Op de cd staan verder ook vijf nieuwe nummers van de hand van Brechtje Kat. Het album staat bol van de scherpzinnige observaties, spitsvondigheden en kwinkslagen, verpakt in nummers die nu een door de fado gegeven toonzetting hebben van de fado met zich meedragen, dan weer subtiel leunen op de soul. Deels door de muzikale voorkeur van Brechtje Kat zelf, maar ongetwijfeld ook te danken aan haar band. In Brechtje Kats band spelen namelijk Floris van der Vlugt (sopraansaxofoon en basklarinet), Hans van Gelderen (gitaar) en Felix Hildebrand (contrabas). Zo is Hans van Gelderen fadogitarist. De muzikanten spelen vaker samen, onder andere bij Camadou (chansons). Die band is sinds cd-opnames aangevuld met jazzdrummer Achim Heine, die het slagwerk voor zijn rekening neemt.

Van My First Sony tot Herman Teirlinck Instituut

Muziek maakt al sinds de jonge jaren deel uit van Brechtjes leven. Als kind al bracht ze uren door op haar kamer met het draaien van singletjes, niet zelden tientallen keren achter elkaar het zelfde nummer. Al vrij snel beschikte ze daarbij over een My First Sony, waarmee ze zichzelf opnam. Ze wist al gauw dat ze zangeres of danser wilde worden. En hoewel dat van huis uit niet gestimuleerd wordt, is ze ook niet tegengehouden toen ze op haar achttiende de stap waagde naar de toneelopleiding aan De Nieuw Amsterdam in Amsterdam. Ze zet door en belandt via via in Antwerpen waar ze in 2009 afstudeert aan het Herman Teirlinck Instituut in de richting Kleinkunst. Een enerverende levenswandel, waar ze later de inspiratie uit put voor haar soloprogramma Vaarland.

Brechtje Kat speelt ook bij diverse toneelgezelschappen (zoals muziektheatergroep De Veenfabriek in Leiden), zingt bij de theatertour van de Cliniclowns en doet de dramaturgie/regie bij het stuk Met Andere OOgen van Bram van der Vlugt.

Voor een speellijst van Brechtje Kat, en een overzicht van haar andere projecten, zie de website van Brechtje Kat. Het album is o.a. te verkrijgen bij de Amsterdamse platenzaak Concerto en via de website van Brechtje Kat.