De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 48: Keez Groenteman

Keez Groenteman is drummer, toetsenist, en zanger. Sinds 2005 schrijft en neemt hij op onder de naam High the Moon. In 2007 start hij de synthgroep Lola Kite met jeugdvriend Jasper Verhulst (o.m. Moss) en Bram Vervaet (gitarist bij de Zeeuwse groep BlueM), waarmee hij op dit moment aan het werk is voor alweer de derde langspeler.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Samenwerking met Jacco Gardner

Samen met Jasper Verhulst speelt Keez Groenteman tevens in de band van Jacco Gardner. Het viertal tourt de gehele wereld over de psychedelipop van de bovenste plank. Eerder schakelde Keez Groenteman Jacco Gardner al in om de productie van Lola Kites tweede plaat voor zijn rekening te nemen. Wat ook zeker terug te horen is op die plaat, die de naam ‘I Start To Believe You’ heeft meegekregen. Desondanks wordt de muziek door veel recensenten aangeduid als 80’s pop. Keez Groenteman vermoedt dat dat vooral te maken heeft met het gegeven dat hij veel gebruik maakt van (analoge) synthesizers uit die tijd en de klankkleur van zijn eigen stem. Zijn voornaamste inspiratie put hij desalniettemin uit de jaren ’60, en dat geldt evenzo voor zijn bandgenoten. En de producer van die tweede plaat, Jacco Gardner eveneens. Voor hem is het jaar 1968 muzikaal heilige grond.

Werk als sessiemuzikant

Naast het wat psychedelische en synthesizergeoriƫnteerde werk heeft Keez Groenteman ook gewerkt als sessiemuzikant. Zo speelde hij met zijn broer, pianist Jan Groenteman in de huisband van Paul de Leeuws MaDiWoDo-show bij de VARA. Ook die samenwerking is eerder ontstaan overigens. Keez Groenteman is als kind al eens te gast geweest bij Paul de Leeuw, waar hij een liedje (met opzet) vals zingt en De Leeuw hem ongemeen hard aanvalt. Het zorgt voor veel opschudding bij de kijkers, maar, zo blijkt achteraf, het is vooropgezet spel.

Beluister het werk van Keez Groenteman

Meer informatie over Keez Groentemans band Lola Kite, en eventueel nieuws over de derde langspeler is te vinden op www.lolakite.nl. Op die website zijn ook alle video’s terug te zien die zijn gemaakt voor de nummers op de tweede plaat ‘I Start To Believe You’. De tourlijst en andere nieuwtjes over de band van Jacco Gardner is na te pluizen op diens website.
Daarnaast plaatst Keez Groenteman regelmatig nieuw materiaal van zijn soloproject High the Moon online. Dit is te beluisteren op zijn soundcloudpagina.

Verwante gasten in De platenkast van:

Drummer Jos van Tol (Jacco Gardner)