De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 20: Laura Schoegje

Na twee jaar aan het Conservatorium in Amsterdam de zangtechnieken uit de jazz te hebben bestudeerd, besluit Laura Schoegje het over een andere boeg te gooien. De toen nieuw geopende richting Pop/Rock, die in die tijd van Idols en Starmaker door sommigen nog sterk werd bekritiseerd, legt voor Laura Schoegje de fundamenten voor een verdere ontwikkelingen van haar carrière in de rockmuziek. Met haar afstudeerproject en band Alura stond ze notabene nog in de finale van de Amsterdamse Popprijs. Anno 2012 keert Laura Schoegje terug bij de jazz en werkt ze aan een theaterprogramma rondom Sinatra en Monroe.

Mijdrechtse jeugd
Laura Schoegje is geboren en getogen in het Utrechtse Mijdrecht. Ze zingt naar eigen zeggen al van kinds af aan. Als peuter in de box roffelde en rammelde ze haar oma (en de buren) wakker en deed ze veelvuldig ‘stemoefeningen’. Als verlegen tiener soundmixte ze op het Veenlandencollege Cindy Laupers Time after Time en op haar vijftiende startte ze met vrienden de eerste band, Iron Stage. Met die band speelde ze pop/rockcovers en ook eigen werk. Iron Stage deed mee aan de Kunstbende en werd toen nota bene tweede in de categorie muziek. Daarnaast is ze in haar woonplaats actief geweest als vrijwilliger bij het lokale jongerencentrum J.C. Allround. Zo ontwierp ze alle flyers en posters en plakte ze de affiches samen met Wendy overal in de streek op. In Allround traden veel bandjes uit de regio op. Vanuit de liefde voor de bandjescultuur besloot ze naar de lokale radio Ronde Venen te stappen met een idee voor een wekelijkse muziekrubriek. Zo kreeg ze een wekelijkse rubriek met livemuziek en interviews op de radio.

Huidige projecten
Tegenwoordig werkt Laura als zangdocente en helpt ze haar leerlingen op weg bij het aanleren van technieken, maar zeker ook het wegnemen van barrières. Het komt vaak voor dat mensen door persoonlijke belemmeringen ook niet vrijuit kunnen zingen; mensen lopen vaak op hun tenen. Daarnaast treedt ze zelf als zangeres op met diverse groepen. Een aantal daarvan spelen met name covers of jazzstandards. Met new roots-/reggaeband Dutch-I speelt ze eigen materiaal. Van Dutch-I verschijnt eind 2013 het debuutalbum.

The Fling: Monroe en Sinatra
Een ander project waar Laura Schoegje bij betrokken is als zangeres is The Fling. Een theatershow geïnspireerd op de kortstondige relatie (vandaar ’the fling’) die Frank Sinatra en Marilyn Monroe met elkaar hadden in 1961. In de voorstelling, die aaneengeregen wordt met anekdotes en kort spel worden diverse jazzklassiekers vertolkt door Marilyn Monroe (Schoegje) en Frank Sinatra (Guido Schaake). Daarbij worden ze met verve begeleid door een klein jazzcombo bestaande uit de muzikanten Emile Boellaard (drums), Remus Aussen (contrabas) en Daan Herweg (piano). Daan Herweg verzorgt de arrangementen (iets wat hij ook deed voor Caro Emerald en bij Finn Silver). Naar verwachten komt de voorstelling in het seizoen 2013-2014 in de Nederlandse theaters.