De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 104: Yorick van Norden

Yorick van Norden (1986) is een zanger, gitarist en toetsenist uit Haarlem, Noord-Holland. Hij verwerft enige bekendheid met de popgroep The Hype. Yorick van Norden vormt de band met enkele vrienden van de middelbare school. Als de band ophoudt te bestaan richt Van Norden zich op zijn solowerk. Dat is het eerst te horen tijdens de Popronde 2013. Van zijn hand verschijnt in 2015 de plaat Happy Hunting Ground bij het Amsterdamse Excelsior Recordings. Van Norden is verder te zien in de theatervoorstelling The Summer Of Love en verzorgt samen met gitarist-zanger Anne Soldaat de concertreeks Unsung Heroes.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Muzikale basis

Wanneer Yorick van Norden op negenjarige leeftijd het Beatlesnummer ‘Free As A Bird’ op de radio hoort, opent dit een voor hem hele nieuwe wereld. Die van de muziek, en in het bijzonder het zelf op ontdekkingsreis gaan. Het vertrekpunt van zijn reis is de platenkast van zijn ouders. Via The Beatles leert hij de muziek van hun tijdgenoten kennen. Yoricks bezoeken aan ’t Schijfhuis, de toenmalige platenzaak aan de Kleine Houtstraat in Haarlem (ter ziele gegaan in 2003), heeft zijn muziekkennis een stevig fundament gegeven. En hij komt geregeld met nieuwe platen thuis, die eigenaar Menno heeft aangeraden. Met als resultaat een haast encyclopedische kennis over met name de muzikale zestiger en zeventiger jaren.

The Hype

Het schrijven van eigen nummers zit er al vroeg in voor Yorick van Norden. Terwijl hij zijn vaardigheden bijslijpt aan het repertoire van onder andere The Beatles, rollen de eerste liedjes uit zijn pen. Op de middelbare school vormt hij met toetsenist Dennis Weijers, gitarist Jeroen Harmse en slagwerker Koen Dijkman de groep The Hype. Een geweldige leerschool. Ze zijn in 2007 al de meest geboekte band in reizend muziekfestival Popronde, staan in de Melkweg met The Wombats, zijn voorprogramma van Kensington en winnen de Rob Acda Award in 2010.
In 2011 verschijnt het langverwachte debuutalbum Have You Heard the Hype, dat in de albumlijsten tot de 52e plek klimt. De single Do You Know? wordt een radiohit. De eigen nummers op de plaat zijn geschreven door Yorick van Norden, Dennis Weijers en Maarten Veldhuis.

Yorick van Norden solo

In 2013 houdt The Hype op te bestaan, omdat ze hun muzikale missie volbracht zagen: de Angelsaksische popmuziek in de lage landen te verspreiden. Dat geldt niet voor Yorick van Norden solo. Een maand na het afscheidsconcert in Patronaat presenteert hij zich alweer in het VARA-programma De Wereld Draait Door. Vanaf dat moment werkt Van Norden toe naar zijn debuutalbum, dat verschijnt in oktober 2015. De plaat is geproduceerd door Frans Hagenaars en bevat louter eigen werk. Het is een redelijk persoonlijk album geworden. Nummer 4 vier op de plaat, Hard Road Up, Free Fall Down, is een rock ’n rollballade over zijn oude band. Tangier gaat over een kort, maar indrukwekkend uitstapje naar het Afrikaanse continent. In Gonna Try For The Sun is een cello te horen waar zijn opa ooit op gespeeld heeft.

In het gesprek op de podcast wordt nader ingegaan op Who Knows Maybe, Gonna Try for the Sun, Only By Memory en Tangier (in die volgorde).

De band van Yorick van Norden bestaat uit vier personen. Naast hemzelf zijn dat Maarten Kooijman (oud-Johan) op gitaar, Arjen de Bock (oud-Wooden Saints) op gitaar, Diets Dijkstra op bas en Kees Schaper (Tim Knol) op het drumstel.

Opvolger van Happy Hunting Ground

In 2017 legt Van Norden de laatste hand aan de opvolger van zijn eerste soloplaat, “The Jester”. Het werk zal net als het debuut bij Excelsior verschijnen en ook hier werkt hij met dezelfde muzikanten. Op de plaat zullen meer arrangementen met instrumenten uit de klassieke muziek te horen zijn. De plaat verschijnt uiteindelijk in september 2018. Op de vijftiende van deze maand presenteert hij met zijn begeleidingsband “The Jester” in het Haarlemse Patronaat. Het vormt tevens het startschot voor de clubtour.

Eerbetoon aan helden

Met zo’n grote voorliefde voor de muziek uit de late jaren ’60 en begin jaren ’70 kan het haast niet anders of Yorick van Norden brengt muzikale odes. Dit doet hij dan ook met verve. Met De Helmbreker speelt hij de muziek van het magistrale werk Pet Sounds van The Beach Boys. Hij speelt ook op De Parade een programma rondom Watertown, een album van Frank Sinatra: in totaal 50 keer staan ze op het podium.
In 2017 tourt Van Norden met collega-muzikant Anne Soldaat langs kleine theaters en festivals met een eerbetoon aan het (iets) minder bekende werk. Ze spelen nummers van artiesten als Gene Clark, Harry Nilsson, Gram Parsons, Nick Drake en Ronnie Lane,
Yorick van Norden stelt ook het programma samen voor de grootsere show ‘The Summer Of Love’, waarin naast de vaste band ook leden van Dandelion zingen, alsmede zanger-acteur Frank Lammers en zanger-gitarist Pablo van der Poel (DeWolff).

Meer over en van Yorick van Norden

De heruitgave van (Have You Heard) The Hype door Miller Records op vinyl is te verkrijgen bij de betere platen- en cd-speciaalzaak.
Dat geldt ook voor Yoricks soloplaat Happy Hunting Ground en de opvolger The Jester, verschijningsdatum 14 september 2018. Voor enkele indrukken van zijn werk kun je luisteren op zijn Soundcloudpagina. Op zijn webstek vind je meer informatie over zijn tourschema en vind je de videoclips van de singles Gonna Try For The Sun en Stranglehold.

Speellijst

 • The Beatles – Free As A Bird
  The Pretty Things – Scene One
  Spanky and Our Gang – Sunday Will Never Be The Same
  WOLVON – Decompressed (gasten podcast #103: Ike de Zeeuw en Ruben van Walraven)
  Yorick van Norden – Gonna Try For The Sun (enkele flarden met vioolarrangementen)
  Mike McGear – Sea Breezes
  Yorick van Norden – Only By Memory (fragment)
  The Beatles – You Never Give Me Your Money (fragment)
  Donovan – Jennifer Juniper
  Colin Bluntstone – How Wrong Can One Man be
  The Five Americans – Stop Light
  Gerry Rafferty – My Singing Bird