De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 19: Wouter Sibum

Wouter Sibum (Amsterdam, 1980) is beeldend kunstenaar, en curator bij kunstenaarsverblijf en expositieruimte HMK {Hotel Mariakapel}. Samen met zijn vrouw Josine en bestiert hij nu drie jaar de ruimte, die volgend jaar de tiende verjaardag viert.

Hotel Mariakapel werkt met voornamelijk jonge en internationale kunstenaars. ‘Elk jaar doen wij een oproep en dan kan iedereen een voorstel indienen. We zijn één van de weinige residenties ter wereld die altijd om groepsvoorstellen vragen, waardoor we vaak groepen van vier tot acht kunstenaars zes weken in huis hebben. Normaal gesproken exposeren die ook in de Kapel, maar sinds kort gebeuren er juist ook veel meer dingen buiten in de openbare ruimte. Daar ben ik zelf wel wat meer van, al vinden we het in principe allemaal interessant.’ Overigens heeft Wouter Sibum zelf ook een keer in Hotel Mariakapel gelogeerd. In 2005 verbleef hij er een week lang, toen hij nog studeerde aan de Academie Minerva, in Groningen. Vanaf 23 november staat Hotel Mariakapel op Kunstvlaai, een kunstfestival in Amsterdam. Dit jaar voor het eerst gehouden op de Zuidas, in een oud schoolgebouw.

Wouter Sibum groeide op in Almere (bekend van o.a. Big Brother, Ali B, Raymzter en Museum De Paviljoens) en bracht daar zijn jeugdjaren daar door. Hij hing altijd rond in jongerencentra als Trapnotov en Totem (tegenwoordig De Meester). Daar waren veel jamsessies en bandavondjes. In die tijd maakte hij ook veel muziek met vrienden. In de uitzending draait hij twee bands die voortgekomen zijn uit een band die hij toen tof vond, BAM!: Supermannen en De Softies. Wouter komt er sinds zijn tienerjaren eigenlijk niet zo heel veel meer, maar houdt het nog wel in de smiezen: ‘De laatste tijd zie ik via contacten in Facebook dat het culturele leven daar echt begint aan te trekken. Festivalletjes en evenementen, laatst nog een galerietje naast een supermarkt. Echt heel leuk.’

Muziek speelt al met al niet de hoofdrol in het leven van Wouter Sibum, al draait hij wel veel muziek. In het verleden was hij betrokken bij verschillende muzikale projecten. Zo zette hij samen met een vriend hele politieke punk om in achtergrondjazz, waarbij Wouter de zang voor zijn rekening nam. Vroeger was Wouter overigens zeker een punkliefhebber (met name ook vanwege de manier waarop ze op het podium staan). Nu is dat minder, al luistert hij nog wel veel hardere muziek.

Daarnaast heeft Wouter Sibum, tijdens zijn verblijf in kunsthuis Syb in Beetsterzwaag, een bandje gevormd genaamd ‘The Gifts’: een als cadeautjes ingepakte muziekgroep die alleen maar nummers speelde over geven, nemen en krijgen. Een tekstueel-conceptuele band dus. In die formatie was Wouter de drummer en tekstschrijver.