De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 91: Susanne Linssen

Susanne Linssen (1977) is de oprichter van de groep Band of Beginners. Als frontvrouw schrijft ze de nummers van de groep, zingt en speelt viool. In 2014 verschijnt het goed ontvangen debuutalbum September Sunburn op vinyl en cd bij het label Excelsior Recordings. Voordat ze zich met haar eigen band op zelfgeschreven nummers werpt, speelt Susanne Linssen jarenlang viool bij andere bands, waaronder Seedling, awkward i en Hospital Bombers.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Susanne Linssen is vooral bekend als muzikant bij meer pop-georiĆ«nteerde muziekgroepen. Van huis uit is ze echter opgegroeid met klassieke muziek. Haar ouders draaien alleen maar klassiek, en maken zelf ook muziek op piano en hobo. Het is dan bijna vanzelfsprekend dat ze, als ze de viool oppakt, vooral klassiek repertoire mee naar huis krijgt. Het materiaal en het instrument zelf blijft Susanne met name boeien doordat ze al snel samen gaat spelen met andere muzikanten. Uiteindelijk besluit ze viool te gaan studeren aan het Artez Conservatorium in Arnhem. Linssen speelt vervolgens bij verschillende orkesten, waaronder het Riciotti Ensemble en, tijdens haar studie aan de Universiteit van Amsterdam, het CREA Studentenorkest. Nog altijd speelt geregeld klassieke muziek met vrienden – zij het niet meer zo intensief als tijdens haar studie in Arnhem.

Seedling (1996-2004)
Haar eerste ervaring met spelen in een band krijgt Susanne Linssen als ze – aangespoord door haar broer – reageert op een advertentie waarin de band Seedling aangeeft op zoek te zijn naar een gitarist. Gitaar spelen doet Susanne niet, maar onder het mom van ‘wie weet als violist bij akoestische sessies’ reageert ze toch, mede omdat de genoemde referentiebands haar aanspreken. Bij de eerste auditie is er direct een klik, en de band gaat verder met een violist in plaats van een tweede gitarist. Seedling bestaat verder uit gitariste/zangeres Marg van Eenbergen (Tenants), bassist Bas Jacobs (Pfaff, De Jeanetten) en drumster Mariken Smit (die ook kort bij Norma Jean speelt).

Van Seedling verschijnen in de loop der jaren een aantal uitgaven, waaronder een Britse split single, de EP Sham Pain (1997), CD Elevator Tourist (2001) en in 2003 Let’s Play Boys & Girls. Met Seedling beleeft Susanne Linssen mooie avonturen, zoals een succesvol optreden op Noorderslag ’97, een sessie bij John Peel en een Britse tour, maar in 2004 is de kous toch af en scheiden de wegen. In de studiebanken komt Susanne gitarist/zanger Jan Schenk tegen, die samen met drummer Marc van der Holst een nieuw muzikaal project is begonnen. Hij vraagt Susanne ook om eens wat te komen spelen en zingen. Dat is min of meer de geboorte van wat Hospital Bombers is gaan heten.

Hospital Bombers (2005-2013)
Van de groep, die voor wat betreft arrangementen de inspiratie haalt de folk en de pop, verschijnt in 2008 het debuutalbum Footnotes bij Excelsior Recordings op cd, vinyl en muziekcassette. Aan het album, dat lovende recensies krijgt, is veel schaaf- en sleutelwerk vooraf gegaan. Hofleverancier voor de teksten en liedjes is Marc van der Holst. De inkleuring van het materiaal gebeurt door de hele band, die verder bestaat uit Vincent Dijkema op gitaar en Jan-Pieter van Weel / Remco Mooijekind op basgitaar.

De tweede plaat van Hospital Bombers verschijnt op Valentijnsdag 2012. Zoals de teksten van Van der Holst vaak over schrijnende, kleine situaties handelen, en toch vaak ook over het gestuntel in de liefde, zo gieten ze de albumpresentatie van At Budokan in de vorm van een protestavond tegen het liefdesverdriet in Club Trouw te Amsterdam. Naast hun eigen optreden hebben ze een trits aan bijzondere gasten, die hun bijdrage leveren over dit veelbesproken fenomeen. Zo verschijnen Erik de Jong (Spinvis), Maxim Hartman en Roel van Duijn ten tonele om protest aan te tekenen tegen ‘ludduvuddu’. Gadegeslagen door een uitverkochte zaal verontwaardigde bezoekers. De plaat zelf is trouwens mede door an Schenk opgenomen in Frans Hagenaars Studio Sound Enterprise te Weesp.

Het begin van Beginners
Ook Hospital Bombers is eindig, zo blijkt. Jan Schenk gaat zich meer en meer richten op zijn eigen opnamestudio en Marc van der Holst richt zich weer meer op zijn stripserie Spekkie Big en de band The Heights. Susanne Linssen ontdekt de kracht van haar eigen liedjes en gaat daar met goede vriend Maarten Kooijman (Johan) de boer mee op. Ze belandde in 2001 al in de finale van Mooie Noten. In 2012 en 2013 wordt het haar duidelijker wat voor richting zij zelf uit wil. Het schrijven van het nummer September Sunburn maakt het helemaal helder. Met dit nummer als uitgangspunt selecteert ze uit haar repertoir geschikt materiaal en schrijft ze nieuwe nummers voor het album dat ze samen met Jan Schenk opneemt. ‘

2014: September Sunburn
Voor haar band, die aanvankelijk gewoonweg Beginners heet, vraagt Susanne Linssen bassist en gitarist Geert de Groot en slagwerkster Marit de Loos, die ze beide kent van een tour van Hospital Bombers met de vuige rock ’n rollgroep Scram C Baby. Daarnaast vraagt ze Maarten Kooijman voor het gitaarspel en Jacqueline van Hees (die ze kent uit de wereld van de klassieke musici) voor vioolspel. Voor Van Hees is het de eerste ervaring in een popband, die voor de rest bestaat uit ervaren bandjesmensen. In september 2014 verschijnt het album September Sunburn bij Excelsior, en wordt buitengewoon goed ontvangen. Ook in de popzalen – waar Band of Beginners al gauw hun vorm vindt – wordt enthousiast gereageerd. Van de plaat verschijnen in 2014 twee singles, I Need To Sleep en September Sunburn. Het nummer I Need To Sleep wordt vergezeld door een videoclip die geregisseerd is door Esther Rots (Kan Door Huid Heen). Het gaat om een hermontage van de korte film Play With Me uit 2002 waar Susanne Linssen de hoofdrol in speelt. De film is indertijd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes.

De komende tijd trekt Susanne Linssen eropuit met haar band, en werkt ze verder aan een interactieve videoclip voor de derde single Staring Contest. De plaat van Band of Beginners is, net als de muziek van Hospital Bombers, te verkrijgen bij de platen- en cd-speciaalzaak en de webshop van Excelsior Recordings. Beluisteren kan ook op de webstek van de band van Susanne Linssen, Band of Beginners.