De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 90: Trevor Clark

Trevor Clark is schrijver van de komische whodunnit ‘Murder on the train to Skaville’. Naast een moordmysterie geeft het boek ook een mooi beeld van de ontwikkeling die de Britse reggae-, ska- en punkscene heeft doorgemaakt in de periode vanaf pakweg de jaren vijftig tot en met begin jaren ’90. Voor de personages in het boek kon hij putten uit de reeks hoorspelen die hij samen met zijn broer maakte over een fictief radiostation ‘Pirate Radio Skankdown’.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Trevor Clark is geboren in een klein dorp nabij het Britse Hull. Van jongs af aan is hij al een groot liefhebber van ska en aanverwante muziekstijlen. Als tiener ziet hij in zijn thuisstad Selby talloze concerten van de regionale bands uit de regio en maakt hij soms ook uitstapjes naar Londen om de grotere bands te kunnen zien. In de 1990 besluit Trevor zijn baan op te zeggen en reist hij samen met zijn broer door Europa op zoek naar avontuur. Op een van de stops ontvangen zij een mixtape van hun jongere broer die ze met veel plezier beluisteren. Als reactie maken ze een eigen tape met daarop sketches en improvisaties over een niet-bestaand radiostation dat voornamelijk reggae en ska draait. Dit bevalt zo goed dat er in de loop der jaren meerdere afleveringen worden opgenomen. In de loop der jaren worden diverse karakters verzonnen die Trevor samen met zijn broer van stemmen voorziet.

WIN HET BOEK
Wil je kans maken op het boek ‘Murder on the train to Skaville’? Geef dan het antwoord op de volgende vraag: wat zou de echte naam van het karakter ‘Seven Bellies’ zijn? Hint: het antwoord is te vinden op de website van Pirate Radio Skankdown (onder Not in the book). Stuur je antwoord met naam en adres naar redactie@platenkastvan.nl. Insturen kan nog tot zondag 31 mei 2015.

Pirate Radio Skankdown
In zijn boek beschrijft Trevor Clark de avonturen van ankerman DJ Dread, een Jamaicaanse jongen die in zijn tienerjaren met zijn moeder naar Engeland is getrokken. Naast uitgaan in de lokale toko The Devil’s Arms van Mad Axe Man bestiert hij de piratenzender ‘Pirate Radio Skankdown’. Met zijn vrienden besluit hij een pas gerestaureerde stoomtrein te kapen om in alle vroegte de overtocht te maken naar het illustere walhalla voor muziekliefhebbers ‘Skaville’. Als de kaping slaagt, lijkt niks een muzikale trip down memory lane meer in de weg staat. Totdat blijkt dat aan boord van de Skaville Express een moord is gepleegd en uitgerangeerde detective Matt Davies zich aanbiedt om de moord op te lossen.

Een humorvol en leerzaam boek
Het verhaal van Murder on the train to Skaville leest prettig weg, ook als het Engels niet je moedertaal is. Wel is het aan te raden om niet de hele tijd terug te bladeren naar de verklarende woordenlijst die voor in het boek is opgenomen. In dit overigens geinige lijstje staan woorden uit het gebruikte dialect toegelicht. In plaats daarvan kun je als lezer beter gesproken taal hardop voorlezen.  Uit de karakters blijkt onmiddellijk dat Trevor Clark met zijn boek een dubbele bodem heeft. Elk karakter uit het moordmysterie vertegenwoordigt een stroming uit de Britse populaire cultuur. Zo zijn Coke en Seven Bellies hippies, Bones en Sticks new age travellers en DJ Dread is rastafari. Met zijn boek wil Trevor Clark alle stromingen samenbrengen en de samenhang uitleggen. Hoewel dit soms wat al te prominent in het boek naar voren komt, is het nergens storend en staat het het verhaal niet in de weg; de verschillende lijnen in het boek worden in een soort raamvertelling aan elkaar geknoopt. De meegeleverde cd biedt je als luisteraar een mooie muzikale begeleiding van het boek, al zou het nog leuker zijn geweest als je af en toe flarden Pirate Radio Skankdown tussendoor zou horen komen.

Al met al heeft Trevor Clark met zijn debuutroman een huzarenstukje afgeleverd, waarin met veel humor, muziekstromingen in hun liefde voor muziek hand in hand laat gaan. Hij slaagt erin de lezer een aantal keer op het verkeerde been te zetten. Murder on the train to Skaville maakt niet alleen nieuwsgierig naar het vervolg, maar ook naar de hoorspelserie zelf – die omwille van rechtenkwestie helaas nog niet online te beluisteren is.

Meer over Trevor Clark kun je vinden op de website van Pirate Radio Skankdown, die Trevor Clark bijhoudt. Daar valt ook het boek te bestellen.