De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 45: Steven Engel

Rapper Engel (Steven Engel) brengt in 2013 alweer zijn elfde album uit in 11 jaar. Daarvoor werkt hij samen met diverse producers en zijn muzikale partner in crime Just. Op 12 mei 2013 de tweede single van deze nieuwe plaat, Red Me Wel. Daarnaast tourt hij dit jaar met collega’s Def P, Diggy Dex en DJ DNS langs de popzalen van Nederland in de Kleine Jongens Tour.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Mixtapes in het tussenuur

Steven Engel maakt zoals zovelen zijn eerste schreden in de hiphop op de middelbare school. Met andere vrienden van de OSG West-Friesland grijpt hij ieder tussenuur aan om mixtapes om samen beats te maken, raps uit te werken en daarmee mixtapes op te nemen. Belangrijkste inspiratie daarbij vormen de Amerikaanse hiphopscene (de New York boombap), en de voorhoede van de nederhop, waaronder Def P & The Beatbusters en de hiphopscene in Zwolle (Opgezwolle, VSOP en Raymzter). Die liefde voor de Boombap steekt Steven Engel van meet af aan niet onder stoelen of banken: de stijl is ook te horen op meerdere van zijn platen.

Raps & RockNRoll

Eind jaren ’90 vormt Steven Engel onder andere met Daniël Baay de band Raps & RockNRoll. Ze brengen een succesvolle mix van hiphop en rock ’n roll, die met name in de regio veel leven in de brouwerij brengt. Zijn eerste pure hiphop op plaat brengt Steven Engel uit onder de naam BSE (de gekkekoeienziekte, inderdaad). Op de eerste plaat BSE is nu verkrijgbaar (2002) tekent zijn vaste producer (sinds ’97) SBC voor alle beats op het album. Voor de tweede plaat Het Virus Verspreidt zoekt Engel naast SBC de samenwerking met meerdere producers (Snelle Jelle, Kaymir, D-Loc). Bij deze albums zijn ook al enkele andere rappers te horen, waaronder Jiggy Djé. De samenwerking tussen Steven Engel en Jiggy Djé zet zich overigens voort gedurende zijn verdere hiphopcarrière.

Woonboot Producties, Engel en Daniël

Na Het Virus Verspreidt werkt Steven verder onder de naam Engel. Zijn eerste plaat onder die naam is ook daadwerkelijk een soloplaat, hij verzorgt zowel de teksten, raps en beats helemaal zelf. Uitgezonderd de laatste track van de plaat, ‘Onbekende bestemming’, waar hij samenwerkt met Daniël (Daniël Baay, met wie hij al eerder de band Raps ’n RockNRoll vormt). Met Daniel maakt Steven Engel o.a. de Woonboot Producties I en II in respectievelijk 2005 en 2006, waarmee het duo een redelijk succes boekt. Voor de beats op dit album zorgt Daniel Baay, die ze vrijwel allemaal zelf inspeelt op zijn eigen woonboot (vandaar de naam van deze serie). Voor de liefhebbers: er ligt overigens een nieuwe editie Woonboot Producties in het verschiet. In de daaropvolgende jaren komen nog veel meer samenwerkingen tot stand: Diggydex, Def P, DJ DNS, Dopaganda, Just (met wie hij het album Statler en Waldorf maakt).

Dertig en de Kleine Jongens

Om over Just en over het heden verder te gaan: ook voor de langspeler Dertig, die zal verschijnen op USB-tape gaat Steven Engel opnieuw de samenwerking aan met Just. De plaat verschijnt in augustus 2013, als alle mannen in zijn huidige crew de dertigjarige leeftijd bereikt hebben. Vooruitlopend op deze plaat verschijnt onder meer de video ‘Red Me Wel’, een rap gericht aan zijn moeder.
Daarnaast is er nu de succesvolle tour met onder meer Steven Engel, Def P., DJ DNS en Jiggy Djé, de De Kleine Jongens Tour, een wervelende liveshow langs de diverse Nederlandse podia. Een dope avond uit. Over dit, en de Engels handel en wandel tot nu, in deze editie van De platenkast van.

De tweede USB: Souvenirs (2017)

In 2017 volgt een vierde album uit de handen van Engel & Just. Voor de nieuwe plaat Souvenirs zijn de heren minder met beats, en meer met ‘echte instrumenten’ aan de slag gegaan. Twee muzikanten die al eerder hebben meegewerkt aan zowel studio-opnames als optredens, gitarist Jawek Kamstra, trompettist Wouter Hakhoff en diskjockey DJ Native hebben op Souvenirs meer dan ooit tevoren een dikke vinger in de muzikale pap. Engel & Just beloven op de nieuwe plaat, die op 12 mei 2017 in Paradiso wordt gepresenteerd, een ‘combinatie van boombap hiphop en muzikale tracks’; op deze usb-schijf komen ook weer veel andere muzikanten en collega-rappers voorbij.

Meer werk van Steven Engel

Check het werk van Steven Engel en consorten uit op zijn website.

Verwante gasten in De platenkast van:
Rapper Def P en scratch-dj DJ Daan