De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 100: Def P & DJ Daan

Daan Snouck Hurgonje, als scratch-dj en mix-dj beter bekend als DJ Daan, wordt in 1999 door Pascal Griffioen (Def P) van rapcollectief Osdorp Posse gevraagd om te draaien tijdens een van hun optredens, nadat hun voormalige dj was afgezwaaid. Dat bevalt dermate goed dat er vanaf dat moment samen wordt opgetrokken. Niet alleen bij Osdorp Posse, dat tot 2009 blijft optreden, maar ook bij het reggae- en skacollectief Beatbusters. Van Def P & Beatbusters verschijnen twee albums en EP: Aangenaam (met daarop de hitsingle Bubbelbad uit 2001), Hard Op Weg (2011) en in 2015 de nieuwe EP Gloeiende Plaat. In 2016 verschijnt van Def P zijn derde soloplaat 30XPi.

Sla dit audiogesprek in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Ondanks dat er maar zeven jaar verschil in leeftijd zit tussen Def P (1969) en DJ Daan (1976), is er wel een groot verschil in de muzikale wortels. Dat heeft er mede mee van doen dat in de tienerjaren van Def P de electric boogie en de hiphop in zwang raken. Def P houdt zich als jonge tiener al intensief bezig met de graffitikunst, en heeft los daarvan een fascinatie voor een nieuwe muzikale stroming, die in gang gezet wordt door artiesten als Grandmaster Flash en Melle Mel. Een van zijn eerste schreden als rapper in het Nederlands is dat hij voor vrienden NWA’s Dopeman vertaalt naar de moerstaal.

Osdorp Posse

Pas later blijken die twee uitingsvormen, de hiphop en de graffiti met de breakdancestrijdperken, bij elkaar te horen. Naast de verfspuit gaat Pascal, geïnspireerd door zijn muzikale voorbeelden, aan de slag zijn eigen interpretaties van de electric boogie en de hiphop. Met vrienden en mc’s Marco Moolhuizen (IJsblok) en Arthur Bezuijen(King) en beatsmid Robin (Seda) Bezuijen vormt hij eind jaren ’80 de Osdorp Posse. Met die groep maken ze de soms letterlijke vertaalslag van de Amerikaanse hiphop naar het Nederlands. Het eerste wapenfeit, De Rooie Demo uit 1989, wordt gevolgd door eens 10 platen en verzamelaars. Enkele bekende nummers zijn ‘Moordenaar’, ‘Origineel Amsterdams’ ‘Ik Eerst’ en ‘Godvoordomme’. Origineel Amsterdams komt in 2000 op de 10e plek in de Nederlandse Top 40. Het nummer ‘Je Moet Je Bek Houwe’ met Gotcha!, Moordgasten en Krimson op de 27e plek in 2003.

Zijprojecten: van onderhond tot bl3nder

Naast de shows en albums met Osdorp Posse start Def P ook vele zijprojecten zoals metalrapgroep Nembrionic, waarvan de plaats Briljant Hard & Geslepen in 1996 verschijnt. Ook vormt hij met onder andere Casto, Jerome XL en DJ Daan De Onderhonden, waarvan de platen Subwoefers, Afblaffers en Rotkwijlers verschijnen. In 2008 start Pascal Griffioen jazzrapkwartet Bl3nder met pianist Bas van Lier, bassist Harry Emmery en Cyril Directie op drums. Van Bl3nder verschijnen twee albums (Leipe Shit Ouwe in 2009 en Gekkenhuis in 2012) en een EP (Hypocriete Tyfusbende in 2012). Dat rappen ook op rock-‘n-rollmuziek kan bewijst hij met de Howling Coyotes, waarvan in 2010 de plaat Ouwe Koeck, Nieuwe Roll verschijnt. Hierop oude raps van Def P op de rock-‘n-rollbegeleiding van de Howling Coyotes. Ook levert hij bijdrage aan vele tracks van andere (hiphop)formaties (o.a. voor Engel & Just, met wie hij onder andere de Kleine Jongens-tour speelt) en schrijft Pascal nummers voor het tv-programma Klokhuis.

DJ Daan

DJ Daan werkt als diskjockey vooral met vinyl. Hij koopt zijn tweede draaitafel in de eerste helft van de jaren ’90, op het moment dat de populariteit van de zwarte schijf, ook onder jocks, behoorlijk op zijn retour is. Hij bouwt in de loop der jaren een behoorlijke reputatie op. Als fan van Osdorp Posse van het eerste uur aarzelt hij geen moment als hij in 1999 gevraagd wordt om te draaien bij een optreden van de al eerder genoemde Osdorp Posse met Def P, King en IJsblok als ceremoniemeesters. Dat bevalt dermate dat Def P vanaf dat moment intensief met DJ Daan blijft samenwerken. Zowel in de muziek (De Onderhonden en Beatbusters) als bij zijn radiowerk voor Kink FM: voor zijn programma Tegenwicht voor Evenwicht maakt Daan jarenlang een maandelijkse mix. Daarnaast is DJ Daan organisator van de Rauwe School in het Amsterdamse Vrankrijk en werkt als vaste mix-dj voor het festival Definitie van Dopeheid (2002-2007).

Skankhop van Def P & Beatbusters

Def P heeft in zijn dertig jaar als rapper vaak gezocht naar nieuwe combinaties van stijlen. Zo getuige het al eerder genoemde Def P & The Howling Coyotes en het jazztrio-met-rapper Bl3nder. Bij Osdorp Posse hebben ze vanaf het album Vlijmscherp in 1993 de rap ook met metalelementen vermengd. In 2001 sluit hij zich met DJ Daan aan bij reggae- en skacollectief Beatbusters, dat dan inmiddels 13 jaar bestaat. De combinatie reggae en hiphop blijkt een schot in de roos, ook in commercieel opzicht. Van het eerste album van Def P & Beatbusters ‘Aangenaam’ verschijnt de succesvolle single ‘Bubbelbad’. De plaat is opgenomen in dezelfde studio waar in het verleden Doe Maar hun platen opneemt. Vanuit de gelederen van Doe Maar schuift Hennie Vrienten op bas tijdens de opnames nog even aan. Omgekeerd is Def P te horen op de plaat ‘Klaar’ van Doe Maar.

Hard op weg

In 2011 slingert, na een onderbreking van enkele jaren, Def P & Beatbusters de opvolger van Aangenaam de wereld in. Een album met meer dub, prominentere scratchpartijen van DJ Daan. De vocalen van zanger Niels Hermkens neigen ook meer naar het vloeien dat rappers doorgaans doen, zoals meteen al te horen is op de albumopener ‘Hard op weg’. Al met al meer een geheel dan de voorganger, die ook is opgenomen door een andere samenstelling van het collectief. Voor de plaat zijn, behalve bij de drums, geen overdubs gemaakt – veel is dus collectief opgenomen. Op de plaat staat ook het nummer Koos Kiespijn, dat Def P eerder opnam met Bl3nder. In dit geval is Koos Kiespijn omgetoverd tot een dikke dub, waardoor het leven van Koos nog een stuk onheilspellender klinkt, al blijft ook hier de dansbaarheid van de Beatbusters niet ver weg.

Gloeiende plaat

Gloeiende plaat is het derde werk van Beatbusters met Def P op de raps. De titel van de opener ‘Ssshhh…’ slaat op het geluid van ‘de zoveelste druppel op de gloeiende plaat’. Zowel Beatbusters als Def P naderen de dertig jaar in het vak en zingen over de talloze nummers die ze als collectief en als rapper hebben uitgebracht. En stellen zich de vraag: heeft het allemaal wel zoveel zin gehad? Ssshhh… vormt de opmaat voor een solide EP die zeker niet onopgemerkt aan het publiek voorbij zou moeten gaan. In ‘Wind Van Voor’ laat Def P zijn woorden uit alle windhoeken stormen. Hij is goed op dreef als dan het orgel, de blazers en de gitaren op orkaankracht over de luidsprekers schallen. Op Funkin’ van Jamaica is in beginsel een reggaenummer, maar als daar na een onverwachte laidback break snaakse gitaren en bassen doorheen komen zetten, doet dat de titel van het nummer eer aan. De teksten van dit nummer zijn meer een klankdicht die ten dienste staan van de muziek dan dat het de luisteraar een gedachte of idee aan de man brengt, of overtuigt van een gelijk zoals vaak wel het geval is bij Def P & Beatbusters. Helemaal Los, het vierde nummer van Gloeiende Plaat is een energiek nummer dat het zeker live goed doet, ondertussen doet Def P een semi-filosofische duit in het zakje: ‘Het menselijke brein kan meer dan je denkt / alles is zonder meer coherent.’ Fulltime Psychonaut, de afsluiter van de EP is terugkeer naar de feestelijke reggae met hier de scratches van DJ Daan. Daarbij is Fulltime Psychonaut is ook een (te verwachten?) betoog voor alternatieve geneeswijzen (lees: cannabinoïden). Op deze klanken kan zeker nog wel even worden doorgetript, zowel live als thuis in de woonkamer.

Lees en luister verder

De nieuwe soloplaat van Def P zal worden aangekondigd op de website van Def P’s creatief bedrijf Defpenco. Ook vind je daar enkele van zijn grafische werken. De EP van Def P & Beatbusters vind je op de webstek van het collectief. Na de opnames viert Def P in 2016 zijn dertigjarig jubileum en werkt hij met het Bas van Lier-trio en DJ Daan aan de opvolger van Gekkenhuis uit 2011. Meer over Bl3nder, alsmede enkele video’s van optredens op Bl3nder.nl. DJ Daan organiseert met enkele anderen iedere eerste zaterdag van de maand ‘De Rauwe School’ in Vrankrijk, Spuistraat 216 in Amsterdam.

Speellijst

DJ Krush – On the Dub-ble
Augustus Pablo – East of the River Nile
Tom Waits – Tango Tot Het Bot (gast editie #99: Frans van Deursen)
Def P & The Beatbusters – Wind Van Voor
Tim Dog – Step To Me
Old Dirty Bastard – Baby Come On
Dengue Fever – Thousand Tears of the Tarantula
Newcleus – Jam On It
Soundgarden – Rusty Cage
Def P & Howling Coyotes – Oude Koeck, Nieuwe Roll
Low Profile – Aladdin’s On A Rampage
Don Drummond – Alipang
Prodigy – Voodoo People
Bob Marley and The Wailers – Dem Belly Full (But We Hungry)

Verwante gasten in De platenkast van: Engel (Kleine Jongens Tour, Engel & Just) |||