De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 58: Ruben Hoeke

Ruben Hoeke is gitarist bij de Zaanse rock/rhythm & bluesgroep Ruben Hoeke Band. Ruben Hoeke begint op zijn veertiende met gitaarspelen in de boogie woogie, samen met de pianist Henk Pepping (de Pepping Express) en zijn vader Rob Hoeke. Na een rondreis in de zuidelijke staten van de V.S. halverwege de jaren ’90 begint hij met het schrijven en spelen van eigen materiaal. Eerst met de formatie Stonefreak, waarbij hij put uit de muzikale bronnen die rhythm and blues, soul en rock ’n roll heten. Tegenwoordig speelt Ruben Hoeke voornamelijk gitaar in zijn eigen Ruben Hoeke Band, waarvan in 2013 de derde langspeler ‘Loaded’ verschijnt. Daarnaast verzorgt hij diverse workshops voor beginnende en gevorderde gitaristen.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

In de familie Hoeke speelt muziek een belangrijke rol. Er zijn diverse mensen in zijn familie die een instrument bespelen of zingen. Zijn vader, Rob Hoeke, heeft een lange en succesvolle carrière gekend als pianist in de stijlen boogie woogie, rhythm & blues, soul en rock. En hoewel er thuis veel muziek gemaakt werd, bleef het plaatjesdraaien beperkt tot een enkele keer en dan waren het vaak (dezelfde) cassettebandjes met een potpourri van Ten Years After, Canned Heat en The Beatles. Ook bij Ruben Hoeke thuis worden niet bijster vaak platen gedraaid, dat gebeurt eigenlijk nog het meest in de tourbus. Het liefst pakt Ruben de gitaar en gaat wat muzikaal zitten doedelen, al is het bij het aanschouwen van een voetbalwedstrijd.

Al 22 jaar op de planken

Ruben Hoeke staat inmiddels al zo’n 22 jaar op het podium, en heeft in het verleden meerdere bands gevormd of zich bij bands gevoegd. Dat begon in ’92 met de destijds jongste bluesband Blues on the road. In 1994 houdt de band op met bestaan en sluit hij zich aan bij de Pepping Express, een allstarband van pianist Henk Pepping. In ’96 verruilt hij Nederland een periode voor Chicago. Daar speelt hij in vele clubs aldaar om te proeven van de muziek uit de bluesscene. Daarnaast bezoekt hij terloops ook een aantal locaties waar zijn favoriete muziekfilm The Blues Brothers is opgenomen. Eenmaal terug in Nederland begint hij twee bands, waaronder Stonefreak (betonrock). In 2000 begint hij samen met drummer Jeroen Booy (The Scene) de band Skelter, waar hij uitgebreid mee tourt (en verzorgt onder meer het voorprogramma voor bands als De Dijk en Blof).

2004: Ruben Hoeke Band

In 2004 begint Ruben Hoeke zijn eigen band, de Ruben Hoeke Band. Van meet af aan bestaat de vaste bezetting uit Ruben zelf op gitaar, Frank van Pardo (o.a. Spellbound) op zang en mondharmonica, Arjan Knaap op drums en Paul Brandsen (Miss Bunty) op bas. Na twee jaar schrijven en schaven verschijnt de debuutplaat Sugar. Voor de plaat leveren vele muzikanten een gastbijdrage, wat ook geldt voor de opvolger Co-exist in 2010.

De opvolger van Loaded

Ruben Hoeke vindt het live spelen het leukste. Thuis oefenen doet hij niet zo zeer, wel speelt hij iedere dag al doedelende een uur of wat weg. Komt daar een nieuw idee uit voort, duikt hij nog even zijn studiootje in om het verder uit te werken. Met het materiaal van iedere plaat meerdere jaren getourd, zowel in Nederland als over de landsgrenzen. Zo volgen er na het debuut Sugar (dat uitgebracht wordt in Nederland, België en Duitsland) optredens in Ierland, Denemarken, Duitsland en België.
De recentste plaat Loaded, wederom een vlammende mix hardrock, bluesrock en rhythm and blues, ontvangt louter goede recensies. Ook Hoeke zelf is erg tevreden over de plaat, en wat hem betreft is dit ook de standaard waar de komende plaat aan moet voldoen. Wat dat aangaat is hij kritisch over de nummers die uiteindelijk op de opvolger van Loaded gaan komen. Vooralsnog staat de teller op drie nummers, maar zo zegt hij ook zelf, het kan snel gaan. De noodzaak voor een nieuwe plaat is er nog niet, voorlopig is de touragenda goed gevuld.

In deze editie van De platenkast van… spreekt Ruben Hoeke onder andere zijn liefde voor de gitaar en waar hij voor het eerst gegrepen werd door een goede gitaarsolo, maar hoe het vooral onderdeel moet zijn van een goed bandgeluid. Het interview wordt gelardeerd met diezelfde vlammende mix van hardrock, rhythm & blues en rock.

Meer over de Ruben Hoeke Band vind je op hun website.