De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 37: Remus Aussen

Remus Aussen is al bijna veertig jaar bassist bij diverse formaties. Hij noemt zichzelf ook wel ‘basarbeider’. Hij probeert allerlei soorten muziek tot in de puntjes te beheersen. Als autodidact maakt Remus Aussen zich diverse stijlen eigen, van jazzrock tot charanga, van dance tot popmuziek. Een van die bands is C.C. Grand, waarvan in 2013 de eerste EP verschijnt. Daarnaast schrijft hij geregeld voor het muziektijdschrift De Bassist.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Geschiedenis van contrabas en basgitaar

Deze editie van deze interviewserie met Remus Aussen is voor de gelegenheid deels gevuld met muziek die illustratief is voor de rijke geschiedenis van de contrabas en basgitaar in de moderne muziek. Het gaat onder meer over bassist James Jamerson, de allereerste Free Record Shop en de tik-tokbas. Daarnaast (in dat licht) besteedt Remus Aussen aandacht voor een aantal projecten waar hij zelf in speelt of heeft gespeeld.

Redden van de Charanga

Eén van die projecten is de Nederlands-Caribische muziekgroep The Estudiantina Ensemble, een groep die is opgericht door gitarist Ricardo Bekema. Met als doel de Charanga te redden van de vergetelheid. Remus Aussen speelt mee bij meerdere projecten van deze groep, zoals Noche Triunfal (in 2009). Het hoogtepunt, volgens Remus Aussen, wordt gevormd door een aantal optredens in de populairste muziekclub van Cuba tijdens de 45e editie van het Festival de la Trova. Met de groep volde Aussen een aantal masterclasses onder leiding van een aantal prominenten uit de Cubaanse muziekscene, waaronder Inaudis Paisán Mallet. Mallet is trompettist en bandleider van Estudiantina Invasora, de enige overgebleven Estudiantina-groep.

Werk als coverartiest

Met de pop/dance-coverband Out of Control heeft Aussen tegenwoordig de meeste optredens. Remus Aussen heeft zijn wortels in de popmuziek, spelen met deze formatie brengt hem veel plezier. Bij Out of control speelt hij bassynthesizer en basgitaar.

Theatervoorstelling over Marilyn Monroe en Frank Sinatra

Op het moment van het interview is Remus Aussen tevens betrokken bij het project ‘The Fling’, een avondvullende muzikale theatervoorstelling rondom de kortstondige relatie die filmster Marilyn Monroe en jazzvocalist Frank Sinatra hebben. In de voorstelling worden zowel klassieke jazzstandards als moderne popmuziek uitgevoerd met een jazzcombo. De arrangementen zijn gemaakt door pianist Daan Herweg. Frank Sinatra wordt gespeeld door zanger Guido Schaake (met hem speelde Remus Aussen eerder het programma ‘Lief het Leven’, over het vaderschap).

Meer lezen over Remus Aussen

Meer over Remus Aussen en diens projecten op zijn website. Voor het actuele tourschema van C.C. Grand, de band van zanger en gitarist Corvin Keurhorst, raadplege men de website van de band.