De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 95: Hartog Eysman

Gitarist en zanger Hartog Eysman brengt onder de naam Hartog begin 2015 zijn vierde solo-cd Making Waves uit. Ook op deze plaat wordt hij, net als live, weer vergezeld door zijn vaste slagwerker Rowin Tettero. Tettero is vanaf de plaat No Hero zijn vaste drummer. Voor zijn solowerk is hij actief in zowel de rockscene als in jazzformaties. Zo vormt hij met gitarist Wolf Martini het duo Hartog & Martini en richt hij samen met toetsenist Vincent Helbers de broken-beatformatie Flowriders op. Sinds 2001 werkt Hartog Eysman als docent Zang aan het Artez Conservatorium in Arnhem.

Sla dit audiogesprek in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Van hobby naar beroep
In een huis waar zowel eigentijds als klassiek wordt gedraaid begint Hartog Eysman op zevenjarige leeftijd met gitaarlessen. Het duurt dan nog tot de middelbareschooltijd dat hij op zestienjarige leeftijd in zijn eerste bandje terecht komt. Zoals wel meer bands op zijn school spelen ze voornamelijk hardrock. Met zijn entree in het bandjescircuit van Amsterdam begint ook het tekstschrijven voor Hartog. Van lieverlee raakt hij dusdanig verslingerd aan het vak en dan met name het zingen, dat hij uiteindelijk besluit van zijn hobby zijn beroep te maken. In 1993 doet hij succesvol auditie bij het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zang zal studeren op de afdeling Lichte Muziek.

Flowriders
Het conservatorium brengt hem niet alleen de middelen om technisch goed te zingen, ook leert hij vele andere muzikanten kennen met wie hij diverse projecten opstart. Samen met gitarist Wolf Martini (Big Black & Beautiful, Mathilde Santing en Ruth Jacott) begint hij het jazzduo Hartog & Martini. In 1999 brengen zij een titelloos album uit met bewerkingen van jazzstandards voor gitaar en zang. Daarnaast richt Hartog Eysman in de jaren ’00 de broken beat-groep Flowriders op, samen met toetsenist Vincent Helbers. Ze brengen een mix van soul, broken beat en rap. Hartog is onder andere te horen op de plaat Starcraft uit 2005.

Solowerk
Hij is dan al zo’n 10 jaar werkzaam als zangcoach en -docent, en sinds 2001 ook voor het Artez Conservatorium in Arnhem. Hartog Eysman richt zich daarbij vooral op het langetermijncoachen van studenten, waarbij hij geregeld met zijn leerlingen brainstormt over de mogelijkheden op muzikaal vlak. Het onderzoekende en/of experimenterende karakter van de student kan hij daarbij zeer waarderen. De eigen onderzoekende en experimenterende houding botviert hij ondertussen op het eigen muzikale project Hartog. Samen met drummer Rowin Tettero (onder andere bekend van Simon Gitsels’ Solo) speelt hij inmiddels al weer heel wat jaren liveshows. De muziek van Hartog verschijnt tot op heden op vier platen, Storyteller (2008), No Hero (2010), Happy Days (2012) en onlangs dus Making Waves (2015).

Meer weten over Hartog Eysman, zien waar hij speelt of zijn muziek bestellen? Kijk op de website van Hartog.

Speellijst

Hartog – Spring Cleaning (voorafje)
Tjeerd Gerritsen – Foetushouding (gast editie #94)
Radiohead – We Suck Young Blood
Bob Marley – Them Belly Full (live at the Roxy)
Tunng – No Man Can Find the War
Jamie XX met Gil Scott-Heron – My Cloud
The XX – Islands
Tricky – Pumpkin
Charles Ives – The Unanswered Question (uitgevoerd door het New York Philharmonic o.l.v. Leonard Bernstein)
Prince – I Wonder You
Prince – Under the Cherry Moon
Talk Talk – Eden
Merz – Engine Heart
Sebadoh – Spoiled