De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 15: Gerhardt Heusinkveld

Gerhardt Heusinkveld is schrijver, dichter, muzikant en liefhebber van het werk van Britse dichters als T.S. Eliot. Zijn eigen (muzikale) werk laat zich omschrijven als poprock met hier en daar een glamrandje. In 2012 verschijnt de plaat Sprawlers, eerste van een tweeluik. Het is de opvolger van een goed ontvangen EP, waarop hij bijgestaan is door drie leden van de Belgische rockband Triggerfinger en David Poltrock, de producer van Tom Helsen en Hooverphonic. In de aanloop naar de langspeler Sprawlers vormt hij zijn eigen band, die op de plaat meespelen: Otto de Jong (slagwerk en percussie), Bernard Gepken (gitaren) en Jan Joris Sportel (basgitaar). Gerhardt Heusinkveld staat net zo lief alleen op het podium als met anderen: is het gitarist Bernard Gepken, zijn vierkoppige band, of in de ‘blue eyed country soul’-band Beans & Fatback.

Een groen en muzikaal nest

Gerhardt Heusinkveld brengt zijn jeugd onder andere door in het Drentse Tweede Exloërmond. Muziek speelt er een centrale rol, behalve zijn moeder bespeelt iedereen in het gezin Heusinkveld een instrument. Zijn vader speelt tuba, zijn zussen spelen xylofoon en saxofoon. En dat geldt ook voor de neven en nichten, ooms en tantes van vaders kant. Gerhardt beginjaren als muzikant hielden verband met het drummen bij de lokale drumband en de Christelijke muziekvereniging De Harmonie in datzelfde Tweede Exloërmond. Nadat hij jaren later het MBO-groen afrondt verblijft hij op enkele zeer uiteenlopende plekken. Na een periode in Arnhem en Enschede brengt de liefde brengt hem naar Finland. Om ruim twee jaar later filosofie en ethiek te studeren in Tilburg.

Garagerock

In de periode die volgt begint Gerhardt Heusinkveld diverse bands. Zo is daar Skinnerbox, een garagerockband met het bassiste en zangeres Marianne Toussaint en drummer Camiel Dings. Samen brengen ze twee platen uit: ’the bootleg’ (2006, met daarop shtthfckp) en ‘Show Your Teeth’ uit 2008. Eén van de andere bands waar hij in speelt is theRealdolls, een West-Friese formatie met verder Jeroen Overman op basgitaar en Bas de Vries op drums.
» Meer over Jeroen Overman in de edite met Jeroen Overman

Van indie naar V2

En dan is daar uiteindelijk de EP ‘All Is There’, die begin 2011 in eigen beheer verschijnt. Het is een succes, de single A Brand New Heart wordt zelfs in Brazilië een bescheiden hit. Nadat hij begin 2012 tekent bij V2 Records besteedt hij de zomer om met band de studio in te duiken voor wat de eersteling en dubbelaar Sprawlers/Crawlers moet worden. Uiteindelijk is het Sprawlers, een pop/rockplaat, die in oktober 2012 verschijnt. Crawlers moet later als een apart album verschijnen. Crawlers is een plaat waarop veel meer met klassieke instrumenten wordt gewerkt: strijkers, blazers en meer akoestische piano. Het is daarmee een echte tegenhanger van het debuutalbum, zoals de nacht in veel opzichten een tegenhanger is van de dag.

In deze editie van De platenkast van uit 2012 komen veel aspecten van de muzikale voorkeur van Gerhardt Heusinkveld aan bod. Het gaat om het perfecte liedje van Take That, de uitwisseling van muziek met de andere muzikanten in de band, de klassieke muziek. Maar ook met een inkijkje in Gerhardts muzikale verleden met muziek van Skinnerbox’ debuut ‘Bootleg’ in de vorm van het nummer shtthfckp.

Na de opnames

In de jaren na deze editie nam zijn werk met Beans and Fatback en zangeres Lavalu een grote(re) vlucht. Er verschijnen van eerstgenoemde act nog een trits platen, waaronder Heroin Lovestruck in 2015. Daarnaast speelt hij in theatervoorstellingen. In 2016 is daar bijvoorbeeld de voorstelling ‘What Lovers Do‘ met acteur Peter Faber, die op maandag 10 oktober in première gaat in De Kleine Komedie. Voor de productie van de begeleidende LP ‘What Lovers Do’, die verschijnt bij Excelsior Recordings, werkt hij samen met B&F-collega’s Paul Willemsen en Onno Smit. Meer over What Lovers Do vindt je op de website van Gerhardt Heusinkveld. Gerhardts muziek beluisteren kan daar ook. Ook draagt hij met zangeres Lavalu een belangrijke bijdrage aan de theatervoorstelling ‘Het Pauperparadijs’ in 2018