De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 51: Boss van Trigt

Als Boss van Trigt (The Upsessions, BOSS Capone) als tiener de muziek van Doe Maar hoort, is dat zijn eerste bewuste ervaring met de reggae en ska. Dat smaakt naar meer. Al gauw leert hij, via de muziek van Bob Marley en The Specials de vroege reggae kennen. Speelt hij tot dan toe voornamelijk popliedjes op de basgitaar, nu stort hij zich op deze ietwat in de vergetelheid geraakte periode van de reggae.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Early reggae en Calypso

Die vroege reggae, ook wel early reggae genoemd, wordt vooral gespeeld in het Jamaica van de jaren ’50 en ’60. Het is een stijl die voortkomt uit de Calypso, die over is komen waaien vanaf Trinidad en Tobago. Boss van Trigts voorkeur gaat uit naar simpele, duidelijke liedjes met evenzo heldere teksten. De composities en arrangementen klinken soms bedrieglijk eenvoudig, maar zijn natuurgetrouwe heruitvoeringen van wat er in de Caraïben klonk in de vijftiger en zestiger jaren. Wat hij met zijn bands Boss Capone en The Upsessions doet, mag daarmee gerust een vorm van geschiedschrijving worden genoemd. Met behulp van de moderne technieken creëert hij de herkenbare en ietwat krakkemikkig klinkende sound, die destijds vooral het gevolg was van weinig budget en slechte apparatuur. De muziek ontleent (en ontleende) er zijn charme aan.

The Upsessions

The Upsessions werd opgericht op initiatief van trombonist Giel Mulder, samen met onder meer Boss van Trigt. Daarvoor speelde Van Trigt al bij boogalooband Juicebox en reggaeformatie Rude Rich and the High Notes, met welke hij vanaf 2003 een aantal jaren veel optredens verzorgt in binnen- en buitenland (waaronder enkele keren als voorprogramma, zoals The Specials en Madness).

Debuut bij Moonska, UK

Met de specialisatie in de vroege Jamaicaanse reggaesound is The Upsessions behoorlijk uniek in zijn soort, zeker voor wat betreft Nederland. In Nederland is de reggae en ska (veel) kleiner dan in de omringende landen als Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Het eerste album ‘The New Heavyweight Champion’ verschijnt dan ook bij het Britse label Moonska Records. De daaropvolgende albums (Beat You Reggae en Below the Belt) verschijnen zowel bij het Duitse Grover Records als bij het Nederlandse Excelsior Recordings. Vanaf het tweede album speelde de band ook op grotere Nederlandse festivals, zoals Zwarte Cross en Lowlands.

Van Trigt gaat solo

Na jarenlang touren en opnemen gaat de band kort met vakantie. In deze vakantie stort Boss van Trigt zich op het schrijven en opnemen van een soloplaat. In juli 2013 verschijnt de plaat, ‘Another 15 Dancefloor Crashers By Boss Capone’ onder andere bij het Amsterdamse label Excelsior Recordings. De eerste internationale (en nationale) festivals hebben Boss Capone al geboekt. De band bestaat verder uit muzikanten uit onder meer Mr. Foggo, Mr. Review, The Beatbusters en The Upsessions.

Specifiek bandgeluid

In het interview wordt veel gesproken over de specifieke sound van het Boss Capone-album, Boss van Trigts liefde voor de reggae en enkele anekdotes uit het rijke tourverleden van The Upsessions. Met The Upsessions gaat Boss van Trigt overigens dit jaar ook opnieuw de studio’s in voor het vierde album. Dit album zal enkele gastbijdragen van, naar Boss van Trigts zeggen, legendarische namen uit de reggae en ska kennen. Ook een primeur voor wat betreft dit album, is dat er ook veel meer (elementen van) de dub en terug te vinden zullen zijn. In die zin verlaten The Upsessions het warme nest van de early reggae en ontwikkelt hun geluid van de band zich, net zoals ooit op Jamaica andere stromingen hun invloed op de reggae kregen. Dit album wordt gehuld in een hoes van een fictief wasmiddel ‘Shake It’, en verschijnt – begeleid door de gelijknamige single – in de loop van 2014 bij het Duitse lable Grover Records en het eerder genoemde Excelsior Recordings uit Nederland.

Boss Capone: ouderwets rammelende vroege reggae

Vooralsnog blijft Boss van Trigt met zijn soloproject Boss Capone nog stevig geworteld in de stroming waar hij groot mee is geworden: de early reggae. Boss Capone is na de opnames in Nederland onder meer op Zwarte Cross en Welcome to the Village te zien. Voor meer tourdata van Boss Capone, zie hun Facebook. Voor video’s en albums van Boss Capone, ga naar de website van Boss Capone.

10-jarig bestaan van The Upsessions

In 2016 verschijnt van The Upsessions het vijfde album: ‘Double Jackpots: This is The Upsessions‘. Het markeert tevens het tienjarige bestaan van de band. Het nieuwe album, het eerste in twee jaar tijd, wordt gevierd met een Duitse en Nederlandse clubtour. De plaat is te verkrijgen via het Duitse label Grover annex Moskito Mailorder, bij optredens en in de betere platenzaak. Daar vind je trouwens ook de EP (7″ vinyl met CD) die voor het 10-jarig jubileum is uitgegeven.

Verwante gasten in De platenkast van: Boris Manintveld(The Upsessions, Boss Capone, The Tension) |||