De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 79: Anne Chris

Anne Chris (1977) is zangeres in de soul en jazz. In 2003 rondt ze haar studie af aan het Conservatorium in Amsterdam, neemt een demo op met haar band en belandt Anne Chris zowaar op het prestigieuze North Sea Jazz-festival in Den Haag. Het is een vliegende start voor de jonge muzikante, die al rap op diverse andere grote festivals speelt, en ook over de landsgrenzen. Er verschijnen in de periode tot nu in totaal drie albums, waarvan Just Kissed The Sun het recentste wapenfeit is. Voor het album werkt ze voor het eerst samen met arrangeur en pianist Daan Herweg. Het album is tevens op genomen in Herwegs Key Element Music Studio in Amsterdam. Naast haar nieuwe bandgenoten Herweg, (Kasper) Kalf en (Jasper) Van Hulten werken ook een aantal mensen mee die eerder te horen zijn op haar albums. Zo geeft saxofoniste Tineke Postma opnieuw acte de présence op de cd.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Vogeltje Zing Maar
Eén van de andere musici met wie Anne Chris geregeld samenwerkt is bassist Cord Heineking. Hij speelt mee op haar debuut Tomorrow Is Today (2004) en de tweede langspeler Play For Now (2010), waar Heineking ook de productie voor zijn rekening neemt. Ook produceert hij de cd Vogeltje Zing Maar, die verschijnt in 2013. Dat album is het tastbare resultaat van een bijzonder project, waarbij Anne Chris met haar vader gitarist Peter Dekker, Cord Heineking en enkele andere muzikanten kinderliedjes uitvoeren die Peter Dekker begin jaren ’80 voor Anne Chris geschreven heeft. En daar zitten absoluut nummers tussen met eeuwigheidswaarde. Vergelijkingen met klassiekers als ‘Roodborstje tikt tegen het raam’ en ‘Suja suja egeltje’ kunnen worden gemaakt, het zijn kinderliedjes die niet per sé kinderachtig hoeven te zijn. Live brengt Anne Chris de muziek samen met Cord, waarbij eerstgenoemde haar zang begeleidt op piano en gitaar. Dat laatste instrument is voor haar weliswaar nog redelijk onontgonnen terrein, met de ondersteuning door Peter Dekker komt ze er wel.

Van violiste tot zangeres
Muziek wordt er bij haar beide ouders (haar moeder zingt veel) thuis dus wel gemaakt, en er werd ook veel geluisterd. Door zangeressen als Sara Vaughan (het nummer Perdido) en Stan Getz’ uitvoering van The Girl From Ipanema raakt de jonge duizendpoot Anne Chris betoverd door de jazz. Een duizendpoot: van jongs af aan speelt ze viool, zingt in musicalopvoeringen en doet aan (jazz)ballet. De zang komt daar nog eens bij. Op haar dertiende volgt ze haar eerste zanglessen bij de Alkmaarse zangeres Annet Brouwer, zelf ook actief als jazzvocaliste. Het ballet, de musical en viool ten spijt zet ze door in het zingen. In 1996 wordt Anne Chris aangenomen bij het Hilversums Conservatorium, dat later opgaat in het Conservatorium van Amsterdam. Aan het conservatorium studeert ze zang in de richting van de lichte muziek. Ze ontdekt er, naast veel nieuwe muziek, ook het plezier in het mixen van verschillende stijlen, als soul, jazz en pop.

De nieuwe liveband
Door haar studie aan het Conservatorium (richting lichte muziek) doet Anne Chris naast nieuwe muziek ook veel muzikale vrienden op. Ook komt ziet ze ongelooflijk veel jazzmusici optreden door haar werk als kassameisje bij het oude BIM-huis. Haar huidige bandgenoten kent ze toch vooral van haar studie. Allen hebben ze al een respectabele staat van dienst opgebouwd. Daan Herweg scoort enkele hits als arrangeur (en bandleider) van Caro Emerald, schrijft mee aan een nummer-1-hit van Lange Frans en Baas B (Zinloos) en presenteert in juni 2014 de debuutplaat met instrumentale jazz van zijn Daan Herweg Trio. Bassist Kasper Kalf en drummer Jasper van Hulten spelen allebei een periode in The Young Sinatras. Van Hulten is in de periode rond de single ‘Onderweg’ de drummer van de band Abel en speelt in Eric Vloeimans’ Gatecrash. Kalf speelt verder onder andere Young Sinatras (net als Herweg). Met deze band staan al aardig wat optredens op de rol, en daar zullen nog de nodige data aan worden toegevoegd. Of, net als met haar vorige band buitenlanden als Marokko, India en Thailand opnieuw op het programma zullen staan is nog de vraag. Dat er landsgrenzen overschreden zullen worden is zo goed als zeker: het buitenland lonkt.

Meer over Anne Chris, haar concerten en de verschenen platen, is te vinden op haar website.
De kinderliedjes van Peter Dekker zijn, naast in de betere platenspeciaalzaak, ook online te beluisteren en te bestellen op de webstek van Vogeltje Zing Maar.