De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 78: Jeroen Besseling

Jeroen Besseling (Heemskerk, 1981) is programmeur bij het poppodium De Bakkerij in Castricum. Het podium probeert ondanks dat het geen subsidie ontvangt, toch beginnende artiesten en wat experimentelere muziekstromingen een podium te bieden. Daarnaast is Jeroen Besseling betrokken bij het kersverse label Life’s A Beach, een label dat zich naar eigen zeggen richt op de wat experimentelere loten aan de (Nederlandse) muzikale boom. Zelf maakt Jeroen Besseling ook muziek, hij is drummer en zanger bij de uitbundige, feestelijke elektro/popgroep Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte. Dit jaar komt het nieuwe (tweede) album ‘Gewoon, Wereldoverheersing’ uit bij het label Life’s A Beach. Daarop zal ook een nieuwe versie staan van het succesnummer ‘De Zesde Dimensie’. Deze editie met Jeroen Besseling is opgenomen in Het Muziekfort in Beverwijk, de vaste oefenlocatie van Het Brein.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Een band met trouwe fans
Sommige bands hebben het: een trouwe schare fans. Bekende voorbeelden zijn de Zaanse “fanfare-punk”-band De Kift en het olijke poppy duo Lieve Bertha. Maar ook de Castricumse band Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte kan rekenen op een grote groep ‘volgelingen’. Zo wordt er een youtubekanaal bijgehouden met heel veel opnames van liveshows, hebben ze fanvideo’s en wordt er een heuse fansite bijgehouden. Dat enthousiasme van andere muzikanten was mede aanleiding om in eerste instantie al door te gaan met dit muzikale project, dat aanvankelijk alleen was gestart voor de regelmatig terugkerende zogeheten Koffietok-avonden. Avonden in het Castricummer jongerencentrum De Bakkerij met telkens een ander thema. Het idee was dat muzikanten bands vormden rondom dit thema en na drie keer repeteren één show spelen. De bezetting van toen (Jeroen ‘Beng’ Besseling op drums en zang, Jasper ‘Spook’ Everaerd op toetsen, vocoder en zang en Steven ‘Goeven’ van Egmond op gitaar, bas en zang) is niet gewijzigd. Ze brengen in 2008 een album uit, ‘De Invasie Is Begonnen’, een EP in 2009 (‘De Zesde Dimensie’) en eind 2014 verschijnt het langverwachte tweede album, ‘Gewoon, wereldoverheersing’ bij het label Life’s A Beach. En wederom met de hulp van vele trouwe fans.

Een uitbundige en theatrale live-act
Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte speelt eclectische shows, waarbij de bandleden zijn uitgedost in glimmende kostuums. De band bestaat uit ruimtewezens afkomstig van een verre planeet, die op Aarde zijn geland voor wereldoverheersing. Het geheime wapen: pakkende muziek, vol van glitter en rafel. Daarmee is meteen ook de rode draad gegeven die door het repertoire van de band loopt. Of het met de nieuwe plaat tot werelddominantie komt, is nog even afwachten. Vooralsnog kreeg de groep buitenaardsen diverse festivals aan de voeten, zoals het Magneet Festival, Preipop, Uit Je Bak en On(w)ijs Festival. Ook speelden ze in zalen als de voormalige De Kade (Zaandam), Victorie (Alkmaar) en De Bakkerij, vanzelfsprekend.

Programmeur bij De Bakkerij
Jeroen Besseling is naast drummer van Het Brein, ook al jarenlang vrijwilliger bij het podium De Bakkerij. Sinds anderhalf jaar is er Jeroen Besseling actief als programmeur bij het Castricumse podium. De doelstelling van De Bakkerij is ideëel te noemen: ondanks dat ze geen subsidie ontvangen, draaien ze een programmering met veel beginnende en opkomende bands. Muzikanten die zich wagen in een genre dat zich buiten de mainstream-muziek begeeft wil Jeroen Besseling graag een plek bieden. Hoewel het ook lastig laveren is tussen een risicovollere programmering en het financieel gezond houden van het podium. Nu het podium kan gaan verbouwen (waardoor de capaciteit op 265 man komt te staan), wordt het een stuk eenvoudiger om – als middengroot podium – ook grotere en luidere bands te programmeren.

Het label ‘Life’s A Beach’
Naast zijn werk als programmeur voor De Bakkerij heeft Jeroen Besseling zich ook aangesloten bij het nieuwe label Life’s A Beach. De doelstelling van het Noord-Hollandse label komt sterk overeen met het doel dat De Bakkerij voor ogen heeft. Life’s A Beach wil graag een brug slaan tussen het experiment dat plaatsvindt in de muzikale kweekvijver en de hoofdstroom van muziek dat op de radio te horen is. Het oprekken van de mainstream alternatieve muziek en daarmee ook de muzikale voorkeur van het grotere publiek beïnvloeden. Nogal een ambitie, het moet gezegd. Maar feitelijk is het de wens van veel muzikanten met een wat eigenzinniger inslag voor diens muziek een publiek zoeken. Jeroen Besseling kijkt nog altijd meewarig naar andere landen, als België of Frankrijk, waar het experiment veel meer vanzelfsprekend is binnen de muziektraditie. ‘Er zou in Nederland eindelijk eens wat minder op veilig moeten worden gespeeld.’

De single ‘De Zesde Dimensie’ (nieuwe versie) verschijnt in september 2014 bij Life’s A Beach.

Meer informatie over het doen en laten van Jeroen Besseling:
Life’s A Beach
Het Brein Dat Kwam Uit de Ruimte (officiële website)
Podium De Bakkerij
Jeroen Besseling, de dichter.