De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 43: Jyoti Verhoeff

Dankzij haar aangeboren slechtziendheid heeft zangeres en pianiste Jyoti Verhoeff een fijngevoelig gehoor en gevoel ontwikkeld. De indrukken die zij opdoet in het contact met andere mensen, in de weidse natuur of juist in de stad verwerkt ze tot pakkende songs die kunstig balanceren tussen dromerige folk en de klassieke muziek. In november verscheen de EP Phoenix en momenteel is zij met celliste Maya Friedman bezig met fondsenwerving voor het debuutalbum, dat in de loop van dit jaar opgenomen zal worden.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Jyoti Verhoeffs luistergedrag

Deze editie van De platenkast van… passeren twee nummers van de EP Phoenix de revue. Voor deze uitzending vroeg ze om enkele vrienden om tips, en de tips die haar aanspraken komen terug in de lijst. Daarnaast passeren enkele nummers de revue, die geselecteerd zijn door de redactie van de podcastreeks. De nummers hebben op enigerlei wijze raakvlakken met de muziek van Jyoti Verhoeff of het onderwerp van gesprek.

Autonome inspiratie

Daarnaast komen we meer te weten over haar achtergrond en de basis voor haar muziek. Die ligt overigens niet in de muziek van anderen, zoals toch over het algemeen gebruikelijk is. Jyoti Verhoeff, en dat is bijzonder, luistert bijna geen muziek. Omdat haar gehoor extra gevoelig is geworden en buitengeluiden (en haar eigen muziek) extra luid binnenkomen geniet ze thuis het liefste van de stilte om haar heen. Of trekt ze de bossen in.

Opvoeringen

In 2013 doet Jyoti mee aan Mooie Noten, een competitie voor singer/songwriters. Daarin is ze inmiddels doorgedrongen tot de finale, in het Vondelpark, Amsterdam. Daarnaast speelt ze geregeld live in haar thuisdorp Bergen.

Het resultaat van de publieksfinanciering: Riven

Na het verschijnen van de podcast is de financiering voor het dubbelalbum van Jyoti Verhoeff en Maya Friedman rondgekomen. Het album Riven wordt, compleet met koor en strijkkwartet gepresenteerd in de Amsterdam popkerk Paradiso. De muziek is opgenomen in de Wisseloord Studio’s en is verdeeld over twee cd’s. De eerste cd bevat muziek geïnspireerd door de energie en beleving van de nieuwe maan. Het tweede schijfje bevat muziek die ingegeven is door de volle maan.