De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 98: Joram Pinxteren

Joram Pinxteren is een Nederlandse opnameleider en producer, met meer dan twintig jaren in de mixage en opname van muziek, variërend van lokale bands tot internationale bedrijven, van singer/songwriters tot orkesten. Geluidsmixage voor film, televisie en trailers vormt echter het leeuwendeel van zijn werkzaamheden. Mede door zijn ervaring als opnametechnicus bij orkestopnames (o.a. Wiener Philharmoniker) bij Philips, verzorgt hij tegenwoordig veel mixages voor grote filmproducties van Warner en Disney. In de lange rij muzikanten waarmee hij in de afgelopen jaren samenwerkt staan artiesten als Candy Dulfer, Glennis Grace, Kempi en Kensington.

Sla dit audiogesprek in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Joram Pinxteren heeft altijd al een fascinatie gehad voor het ‘vastleggen (van dingen)’ gehad. Dat kan gaan om het vastleggen van een beeld of situatie in een foto, maar vooral om het vastleggen van geluid. Als kleine Joram loopt hij al rond met een bandrecordertje om geluiden en muziek op te nemen. Veel mensen die zo in de weer zijn met cassettebandjes komen vroeg of laat bij de radio terecht. Joram vormt daar geen uitzondering op – al is het wel als opnametechnicus bij zenders als Radio 4 en producenten als RTL en NOB.

Opnametechniek bij Philips Klassiek
In 1988 besluit Pinxteren zich aan te melden voor een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij zich toelegt op geluidsregie in de richting Art of Sound (Geluidskunst). Na afronding van zijn opleiding legt hij zich nog enkele jaren toe op de filosofie, die hij studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel de filosofie hem veel inzichten heeft gebracht, mist hij de praktijk. Hij volgt zijn hart en komt al rap bij het gerenommeerde Philips Classics terecht. In die tijd nog de toonaangevende platenmaatschappij, met hoogwaardige opnames van vele professionele orkesten, kleinere gezelschappen en solisten. Bij Philips leert Joram erg veel over het opnemen van grote orkesten, zo verzorgt hij de techniek van de vooral in Japan erg populaire uitvoering van Richard Strauss’ Alpensymfonie door het Weens Filharmonisch Orkest onder leiding van de Japanner Ozawa.

Na zijn werk voor de platenmaatschappijen trekt hij de wereld in om als geluidstechnicus en theatertechnicus dans-, muziek- en theatervoorstellingen in goed geluid te hullen. Zo werkt hij voor de Haagse instelling Theater de Regentes en Lucent Dans. Vanaf 2006 begint Joram Pinxteren zelfstandig een eigen opname- en mixagestudio onder zijn eigen naam JORAM. Daarnaast pakt hij ook studiowerk op voor andere, grote studio’s als Warner Chappell, Sun Studio en SuperJuice. Hij werkt niet alleen opnametechnicus en mixeur, maar neemt ook de rol van producer (in de klassieke betekenis van het woord) steeds vaker op zich: hij schrijft en schaaft samen met de muzikanten tot het juiste, passende geluid gevonden wordt.

Meer over zijn werk als producer, mixer en opnametechnicus is te vinden op de webstek van Joram Pinxteren.