De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 8: Yori Swart

Yori Swart is gitariste en zangeres. Haar muziek is geworteld in de pop, Amerikaanse folk. Sinds haar afstuderen in 2011 aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, waar zij zang en gitaar studeerde, is het hard gegaan. Ze wint in 2011 de finale van de gerenommeerde Grote Prijs van Nederland. Met het prijzengeld werkt ze verder aan haar debuutalbum Yori Swart, dat in februari 2012 gepresenteerd wordt in een uitverkocht Paradiso. De cd, wordt Album van de Week bij Radio 3FM en staat enkele weken in de Album Top 100. Op 9 juli 2012 is Yori Swart te gast in De platenkast van.

Ani DiFranco
De van origine Bergense Yori Swart krijgt haar eerste gitaarlessen bij haar eigen vader, Cees Swart. Ze speelt vooral de bossa nova, jazz en klassiek gitaar. Als een vriendin op de middelbare school haar Ani DiFranco laat horen is ze direct gegrepen door haar ruige gitaarspel. Zeker in combinatie met DiFranco’s dynamische stemgebruik en haar diep grijpende teksten. Het is deze artiest die haar op het spoor van Amerikaanse singer/songwriters brengt, en die haar eigen spel ook de richting van Amerikaanse folk / fingerpicking brengt. En in zekere zin is de weerklank van Ani DiFranco nog altijd terug te horen in het spel en de muziek van Yori Swart.

De band Yori Swart
Een studie aan het Conservatorium van Amsterdam volgt, en als ze op haar 21e afstudeert op zang en gitaarspel, heeft ze al een band om haar heen gevormd. In haar band spelen zanger en harmonicaspeler Okke Punt, gitarist Reinier Scheffer, slagwerker Joris Feiertag, bassist David Stapel en toetsenist Anne Punt. Om live-ervaring op te doen, doet de band van Yori Swart mee aan diverse bandcompetities. Bij NH Pop Live, Amsterdam Popprijs en SENA Pop NL pakken ze de winst. Ze gaan met het prijzengeld aan de slag met de opnames van het eerste album en duiken daarvoor onder andere de Bullet Sound Studios in. In de tussentijd bereikt Yori Swart de finale van de Grote Prijs van Nederland voor singer/songwriters en pakt wederom de hoofdprijs. In februari 2012 staat ze weer in een afgeladen popkerk Paradiso te Amsterdam, ditmaal om het in eigen beheer uitgegeven debuutalbum te presenteren. Van de plaat, die gekozen wordt tot 3FM Album van de Week, verschijnen in totaal twee singles: I Say Nothing en het nummer Secretly Sleeping. Dat laatste is het resultaat van een nachtelijke schrijfsessie van het Xnoizz-item ‘De Eén Uur Service’ op 3FM. Op de B-kant van deze single staat My Boat, een nummer over een andere passie van Yori Swart: het zeilen.

Weigh In, Weigh Out en Golden Ticket
Yori Swart is op 9 juli 2012 te gast in deze interviewserie. Ze zit dan middenin een serie festivaloptredens met haar band. In 2013 verschijnt er de semi-akoestische solo-EP van haar hand ‘Weigh In Weigh Out’, met daarop bijdragen van Reinier Scheffer op slidegitaar en Mischa Porte op drums. De nummers zijn geschreven tussen eind 2011 en 2012. De plaat gaat voor Yori Swart over zeer existentiële vraagstukken: waar liggen mijn wortels? Vragen over liefde, en eenzaamheid. Dat het niet uitmaakt of je ‘in het plaatje past’ of niet, over eigenheid, bewust zijn van de keuzes die je maakt. De plaat verschijnt op vinyl (en als download) in eigen beheer bij haar label YsPlaat.

Gaat Yori Swart voor haar EP ‘Weigh In, Weigh Out’ nog naar de Belgische Ardennen, voor haar derde plaat trekt ze enkele maanden naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, om precies te zijn Los Angeles. Daar werkt ze samen met enkele inspirerende muzikanten aan de EP ‘Golden Ticket’ die op 24 september 2014 in het Amsterdam Melkweg Theater wordt gepresenteerd. In het najaar van 2014 volgen nog een aantal grote shows als support van de Belgische zanger/gitarist Milow.

Meer over de muziek van Yori Swart, haar optreedschema en video’s, zie haar website.