De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 3: Valentijn Bannier

Op 26 september 2014 verschijnt het langverwachte debuut van de Amsterdamse popgroep Cirque Valentin: On Pleasure Island. Voor wie niet kan wachten: het album wordt op 23 september al gepresenteerd met een wervelende liveshow in de Paradiso-dependance in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Cirque Valentin is de band van zanger, gitarist en zelfverklaard oproerkraaier Valentijn Bannier, die de groep met enkele vrienden in 2010 opricht. Onder hen bevinden zich zijn zingende en dansende sidekicks Cato ‘Steffi’ van Dijck en Suus ‘Candy’ de Groot. Met zijn eigen circus heeft Valentijn een helder doel voor ogen: de wereld veroveren. Mensen bevrijden van gêne en samen dansen en zingen. Deze ‘blijde boodschap’ is verpakt in een opbeurend poprepertoire, dat herinneringen oproept aan de hoogtijdagen van Motown, stampvoeten door plassen en apenkooien met de gym. Maar het is ook slim geproduceerd, waarbij stampende hiphopbeats niet worden gemeden. Twee jaar terug, in juni 2012, is Valentijn Bannier de derde gast in deze interviewserie. De groep heeft er dan zo’n 30 liveshows opzitten. Hoe staat het er nu voor met de band? Hoog tijd voor een update!

Valentijn Bannier (Bussum, 1987) is gitarist en zanger bij Cirque Valentin. Zeker niet zijn eerste band: hij speelt eerder gitaar bij de brazilectro van Zuco 103, de funk en breakbeats van Lefties Soul Connection, de vrolijk-zomerse pop van Shane Shu en de groove van Steye. En nog altijd speelt hij de gitaar en zingt hij (mee) in Steye & The Bizonkid, swingt het de pan uit met zijn afrobeatgroep Koffie. Maar met Cirque Valentin heeft en neemt Valentijn Bannier de vrijheid om zijn eigen muzikaal ideaal te verwezenlijken.

Cirque Valentin
De band van Valentijn Bannier begint als een project, waarbij Valentijn samen met zangeres Suus de Groot (o.a. Sue The Night) nummers schrijfsessies houdt. Ze kennen elkaar van het Amsterdamse conservatorium, waar ze beiden studeren aan de popafdeling. Er verschijnt een EP met vier nummers, en live uitvoeringen van hun muziek kunnen niet uitblijven. De band bestaat verder uit zangeres Cato van Dijck (My Baby, The Souldiers, The Whistle & The Drum), toetsenist Anan den Boer (Kane), bassist Jaimie van Hek (Eddy Zoëy, Voicst) en Victor Dirix (SCAR, The Apollo’s) die het slagwerk voor zijn rekening neemt. In enkele jaren spelen ze – naast hun andere bands – (tot nu) zo’n 100 liveshows. Onder andere bij Bevrijdingsfestivals, de Uitmarkt, Theaterfestival De Parade en in de Popronde geven ze acte de présènce. Bij de Amsterdamse SENA POPnl awards wordt hun energieke, onbevangen en vrolijk stemmende optreden op prijs gesteld, ze winnen de prijs in 2012.

De studio in
Met het prijzengeld gaan ze de studio in om een aantal nieuwe opnames te maken. Daarbij gaan ze de samenwerking aan met Paul Willemsen. Samen met hem pakt Valentijn Bannier de rol van producer op. Willemsen kent Valentijn van o.a. van het spelen met Lefties Soul Connection, en ook is Willemsen is diens opvolger geweest bij Zuco 103. De samenwerking in de studio bevalt dusdanig goed, dat ze besluiten ook de rest van de nummers samen op te nemen.

On Pleasure Island
Het resultaat is een energieke popplaat, waar de liefde voor de muziek luid en duidelijk verklaard wordt. Dat komt vooral naar voren in de details. De band slaagt erin met bijzondere instrumenten (een wasbord, een opzwepend hammondorgel of een partijtje op een honkytonkpiano) of keuzes in stemgebruik ieder nummer een eigen sfeer mee te geven. Daarbij leiden de details niet af; onder andere de recht-toe-recht-aandrumpartijen zorgen ervoor dat de aandacht in eerste instantie vooral op het dansbare geheel gevestigd wordt. Daarmee kan het ook de luisteraar aanspreken die Cirque Valentin nog nooit live heeft gezien. Voor de fans van de band zullen juist die kleine muzikale ingrediënten en gebbetjes het hart sneller doen bonzen.

Van het debuutalbum ‘On Pleasure Island’ verschijnt Party in the Barn als eerste single. Op 5 september verschijnt de tweede single ‘C’est Cirque’, in deze editie is de single al te horen.

Voor de albumpresentatie in Paradiso-Noord zijn nog kaartjes te verkrijgen.

Koffie en Steye & The Bizonkid
Naast Cirque Valentin speelt Valentijn Bannier ook enkele andere bands. Eén daarvan is de band Koffie. Deze groep, die zich toelegt op de afrobeat, wordt gevormd tijdens zijn studie aan het conservatorium. Onder hen bassist Daniël Schotsborg, waarmee Valentijn enige tijd het jazz/funkduo Anthonio & Valenthino vormt. In 2010 verschijnt van Koffie het debuutalbum Kyrie Ayé. Op die plaat maakt de zanger Nassan Silva Lopes nog deel uit van de band. Als in 2013 de plaat Éh Lady verschijnt is KOFFIE inmiddels een instrumentale band geworden. Meer nog dan Cirque Valentin timmert Koffie qua livereputatie behoorlijk aan de weg, mede geholpen door de toegenomen populariteit van het muzikale genre. De groep speelt al op diverse grote festivals, waaronder het North Sea Jazz-festival en de Zwarte Cross. Check hier de muziek en de speellijst van Koffie. Enkele jaren na de opname van deze editie verschijnt de opvolger van Eh Lady, Huntu. De presentatie van de plaat is op 25 mei in de Amsterdamse popkerk Paradiso.

Steye & The Bizonkid
Daarnaast is Valentijn Bannier gitarist bij de groovegestuurde, maar ook visueel sterke band van Steye Hallema. Die band gaat tegenwoordig door het leven onder de naam Steye & The Bizonkid. Voor Steye verzorgt Valentijn Bannier zijn eerste bijdrage als studiomuzikant. Hij verzorgt de gitaarpartijen op het album Lovedrum uit 2011. Op het in 2014 verschenen album SuperSilverStrawberry verzorgt hij naast het gitaarspel ook enkele zangpartijen.

Valentijn Bannier live zien/horen spelen of benieuwd naar de andere nummers? Check hier de tourschema’s van Cirque Valentin, Steye & The Bizonkid en Koffie.

Verwante gasten in De platenkast van: Cato van Dijck ||| Suus de Groot