De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 14: Suus de Groot

Suus de Groot (1983) brengt onder de met haar band Sue the Night melancholische popliedjes met een rafel. Akoestische instrumenten worden aangevuld met elektronische drums en effecten. Ten tijde van de opname van deze podcast (2012) is Suus de Groot met twee bandleden en Thijs van der Klugt (Baskerville) bezig met de opnames van de eerste langspeler. Die LP verschijnt uiteindelijk in 2015 en draagt de naam Mosaic. Sue The Night is in het seizoen 2016-2017 de huisband van De Wereld Draait Door. Iedere maand besluiten zij de tafelgesprekken in de mediauitzending met een kort lied. Naast optredens met haar band speelt Suus de Groot regelmatig solo en is ze een van de voorvrouwen van Cirque Valentin, de theatrale discodans-popgroep van gitarist-zanger Valentijn Bannier.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Sue The Night begint als driekoppige formatie, die naast Suus de Groot op zang en gitaar bestaat uit gitariste en zangeres Jolene Grunberg (zelf actief met haar band Jolene) en drummer en zangeres Linda van Leeuwen (ex-Bombay/Bombay Show Pig, Blaudzun). Deze driekoppige formatie brengt in het verleden al een EP naar buiten in eigen beheer. Na het verschijnen van de EP in 2012 en veel optredens voor de Popronde in datzelfde jaar wordt er al hard gewerkt aan nieuwe materiaal. Als tijdens de eerste opnames voor het debuutalbum in een studio in IJmuiden het geluid van Sue The Night ook verder wordt uitgewerkt, verandert ook de samenstelling van de band. Jolene Grunberg verlaat de band en gaat zich meer op haar andere projecten richten, zoals haar band Jolene en het docentschap aan het Conservatorium van Amsterdam.

Suus de Groots eerste muzikale schreden
Suus de Groot groeit op in het Noord-Hollandse IJmuiden. Het verhalenvertellen zit haar in het bloed: Als kind zat ze het liefst aan haar bureautje met een verzameling pennetjes te schrijven. Waarschijnlijk met een cassettebandje van Fleetwood Macs Rumours op de achtergrond, een van haar eerste grote favorieten op muziekgebied. Dat schrijven van verhalen en (lied)teksten is nooit opgehouden. Het duurt echter nog jaren voor ze zelf als artiest het podium beklimt, en die verhalen in muziek te gieten. In haar twintigste levensjaar belandt Suus de Groot in een band. Ze wordt de zangeres van de regionale groep RoguE, die aanvankelijk vooral wat ruiger covermateriaal speelt van bands als Queens of the Stone Age en Megadeth. Met het zingen in een band begint De Groot ook met schrijven van nummers. Na twee maanden schrijft ze haar eerste eigen liedtekst. Het nummer wordt met enthousiasme haar bandgenoten ontvangen. Het startschot voor De Groots leven als muzikant en tekstschrijver.

Op het Conservatorium van Amsterdam
Als ze op haar 23e de zang verzorgt bij de auditie voor het conservatorium van een van de bandleden van RoguE, wordt Suus de Groot zelf gevraagd of ze wellicht auditie zou willen doen. Dat is voor Suus een bepalend moment geweest in haar leven: ze had nooit stilgestaan bij het feit dat haar stem goed genoeg zou zijn voor een carrière in de muziek. Ze wordt aangenomen en kiest voor de richting Pop aan het Conservatorium van Amsterdam. Niet zonder resultaat: zo treedt ze van meet af aan al regelmatig op met Cirque Valentin, de pretpopband gitarist-zanger Valentijn Bannier. Bannier is een van de andere studenten van haar lichting. In Cirque Valentin is ze met Cato van Dijck (en Sophia Visbeek) een van de twee leadzangeressen. Van de groep verschijnt in 2014 het debuutalbum ‘On Pleasure Island’.
Terwijl ze nog studeert aan het conservatorium begint Suus de Groot ook haar eigen band, samen met studiegenoten Jolene Grunberg en Linda van Leeuwen: Sue The Night is geboren. Al snel verschijnt de eerste EP, ‘Sue the night’ (2012). De EP, met daarop vijf nummers, laat een gitaargeoriënteerde Suus de Groot horen, het beeld dat bestaat van de klassieke singer-songwriter. Voor de EP werkt ze samen met drummer Maarten Rijnvis, bassist Timothy Dunn, gitarist Robin van Rijswijk en zelf speelt ze gitaar en verzorgt de zang.

Sue The Night: Mosaic
Ondertussen blijft Suus de Groot nog lang schaven aan een eigen geluid van haar band. In de aanloop naar het debuutalbum verschijnt in 2013 een eerste, goed ontvangen single met betoverende videoclip, Mother Mary. Een nummer dat met de opmerkelijke vioolpartij en de veel meer prominente samenzang al een duidelijk ander geluid is vergeleken bij de EP die in 2012 uitgebracht wordt. Mother Mary belandt uiteindelijk niet op de langspeler Mosaic, die in januari 2015 het levenslicht ziet in een volgepakt poppodium Patronaat in Haarlem.
Naast Thijs van der Klugt werkt ook bassist/zanger Pascal Deweze (Metal Molly, Black Cassette) en drumster/zangeres Linda van Leeuwen mee aan de productie van het album. Van het betoverend melancholieke Mother Mary heeft de zeskoppige formatie de overstap gemaakt naar een meer op ritme en elektronica geënt bandgeluid. De melancholieke inslag is gebleven, maar het is nu verpakt in pakkende popsongs. Zoals gezegd is de samenstelling van de indiepopgroep dan flink veranderd. De liveband van Sue The Night bestaat op dat moment naast Suus de Groot (zang, gitaar) uit Matthijs Barnhoorn (viool, mandoline, zang en samplewerk), Tobias Ponsioen (slagwerk, samples en zang), Nana Effah-Bekoe (baspartijen, zang), Simone van Vugt (toetsen, samples en zang) en eerder genoemde Thijs van der Klugt (gitaar en zang). Het album Mosaic is verkrijgbaar bij de betere platen- en cd-speciaalzaak.

De opvolger van Mosaic: Wanderland (2017)
Op 12 april 2017 presenteert Sue The Night alweer de tweede langspeler, die de titel ‘Wanderland’ draagt. De plaat wordt ten doop gehouden in het Amsterdamse Paradiso Noord, vlak bij de Tolhuistuin en het pontje naar Centraal Station. In de teksten van Suus de Groot klinkt nog altijd een melancholische grondtoon door. Ze bezingt het omgaan met voor- en tegenspoed, verwerken van verlies en het trouw blijven aan jezelf. Trouw blijft ook de band: het is de eerste cd/lp die door de gehele band gecomponeerd en gearrangeerd is. Veel nummers hebben al een entree (zij het in verkorte vorm) gemaakt bij hun optredens in het tv-programma De Wereld Draait Door van de VARA-BNN. In de aanloop van de presentatie het album verschijnen er al twee singles: Mind Dear en The World Below. De plaat is op CD en LP te verkrijgen bij de betere platen- en cd-speciaalzaak.

Meer over Sue The Night en de opvolger van Mosaic
Naast het optreden met bands verzorgt Suus de Groot ook workshops stemtechniek en doet ze aan vocal coaching, als zelfstandige en bij de muziekschool van Heemskerk. Check voor het laatste nieuws over de nieuwe plaat van Sue The Night en komende optredens de website van de band. Meer nieuws over Sue The Night (onder andere filmpjes van hun optredens als huisband van De Wereld Draait Door) tref je aan op de Facebook-pagina van de groep. De band plaatst daar ook berichtjes over de productie van de tweede langspeler Wanderland, die in april 2017 verschijnt.