De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 38: Sophia Visbeek

Sophia Visbeek (Amsterdam, 1988) is zangeres, saxofoniste en gitariste. Ze is één van de live zangeressen van de Amsterdamse popgroep Cirque Valentin, werkt als zangeres voor liveoptredens en als sessiemuzikant. Daarbij werkt ze samen met artiesten als Bob Fosko (en de cherrytomaatjes) en Gianna Tam. In 2012 presenteert Sophia Visbeek met haar band So-V haar debuut-EP So V in een afgeladen bovenzaal van Paradiso. De plaat, die bol staat van bezielde elektronische popmuziek met een prettig rafelrandje, is tevens het resultaat van haar afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Sophia Visbeek groeit in de jaren negentig op in Almere. Als kind leert Sophia saxofoon spelen, maar ontdekt ook gauw de plezier van het zingen. Via klasgenoten komt ze in aanraking met hiphop, en leent ze haar stem voor hiphoptracks van vrienden. Hoewel haar interesse eerst vooral uitgaat naar hip hop en r&b, als ze Amy Winehouse muziek hoort maken inspireert het haar om ook andere muziekstijlen te leren kennen. Die ontdekkingsreis door de muziek stimuleert haar als het ware zelf ook nummers te gaan schrijven.

De band So V

Op haar negentiende doet Sophia Visbeek auditie bij de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Een leerzame en enerverende periode volgt. Op de opleiding leert ze veel collega-muzikanten kennen, zoals gitarist-zanger Valentijn Bannier, met wie ze geregeld samen speelt. Tijdens de laatste jaren aan het conservatorium legt Sophia de basis voor wat haar band So-V gaat zijn. Die band bestaat, naast Sophia Visbeek op vocalen, verder uit gitarist Roy-Victor Seriese (Piñata, Hit Me!),  bassiste Nikkie Freeke (o.a. TVOH-finalist Ray Klaassen, NIKKIN’), toetsenist Philip Bouman en Bas Bergamin (Ray Klaassen) op het drumstel. Naast optredens met haar band treedt Sophia Visbeek ook solo op. Op haar debuut-EP is veel liefde en energie gestoken in de productie, wat resulteert in gelaagde, maar prettig knetterende popmuziek.

Andere projecten

Na haar afstuderen richt Sophia zich op het geven van zanglessen bij haar eigen zangschool Phoise Zangcoaching en treedt ze vooral op met bands als Cirque Valentin, zangeres Aischa Tradia en funkband Funky Fools.

De muziek van So-V kun je beluisteren via de soundcloud van So V. Meer informatie over de coaching die Sophia Visbeek verzorgt kun je vinden op de facebookpagina van Phoise Zangcoaching.