De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 50: Pieter Bouwman

In de vijftigste editie van De platenkast van… is Pieter Bouwman te gast. Pieter Bouwman verwerft veel bekendheid met de geïmproviseerde radioseries Mannen van de Radio en Radio Bergeijk, de langstlopende Nederlandse radiofictie over een lokaal Brabants radiostation, dat hij samen met onder meer George van Houts, Mat Wijn en Lies Visschedijk maakte. Naast het radiowerk heeft Bouwman veel regiewerk gedaan voor Nederlandse cabaretiers, zoals Hans Teeuwen, Hans Dorrestijn, Van Houts en De Ket en Adèle Bloemendaal. Een theaterversie van Radio Bergeijk, die hij samen met George van Houts zal maken, laat door het succes van Van Houts’ toneelstuk De Verleiders nog even op zich wachten. Wel regisseert Pieter Bouwman in 2017 Van Houts’ eerste solo-programma als cabaretier.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Toneelregie

Pieter Bouwman start zijn loopbaan door in de voetsporen van zijn vader te treden en voltooit de studie voor orthopedagoog. Zijn broer Martijn Bouwman is dan inmiddels aan de slag gegaan als regisseur en acteur. Uiteindelijk spoort dit Pieter uiteindelijk toch aan toch de verkorte theateropleiding te volgen aan de Toneelacademie Eindhoven. Hij regisseert nadien enkele theatergezelschappen, waaronder de eenakter De Dienstlift van Harold Pinter voor de experimentele toneelgroep Hollandia.

Eigen band: Benzine

Terwijl hij aan de weg timmert als theaterregisseur koestert Pieter Bouwman nog altijd een oude wens: het uitbrengen van een elpee met eigen muziek. In de jaren ’80 vormt hij samen met Kees van Zandwijk (toetsen), Tijn Touber (basgitaar), Mark Chuberlais (gitaar) en Gerard Kronmüller (drumstel) de band Benzine. Met de band speelt Pieter Bouwman op talloze feesten en partijen vooral eigen materiaal. Eind jaren ’80 brengt hij de nederpop van Benzine uit op de elpee De Lucht van Benzine. Hierop speelt Evert Abbing gitaar. Pieter schrijft de teksten en neemt de zang voor zijn rekening. In de twaalf nummers op de langspeler flaneert de band tussen de nalatenschap van Doe Maar en die van Het Goede Doel.

Stand up en cabaret

Begin jaren ’90 sluit Pieter Bouwman zich aan bij standupcomedygezelschap Comedytrain, waar hij vijf jaar lang als standupper tourt. Het valt hem zwaar, mede omdat een standupper (of cabaretier) een set vaak eindeloos herhaalt en schaaft. In die periode leert Pieter Hans Teeuwen kennen, destijds theaterstudent aan de Toneelschool Eindhoven. Pieter en Hans hebben een bijzondere klik. Na het plotselinge overlijden van Roland Smeenk, begeleidt Pieter Hans Teeuwen bij zijn eerste twee soloprogramma’s Hard en Zielig en Met een Breierdeck. Deze twee voorstellingen komen voort uit eindeloze improvisatiesessies, waarbij Bouwman en Teeuwen flink keten en elkaar aan het lachen proberen te krijgen. Deze manier van werken mondt uit in het werkdagelijkse radio-item De Mannen van de Radio bij VPRO’s De Avonden. Een item dat nog altijd een grote schare fans heeft.

Radio Bergeijk

Omdat Hans Teeuwen met zijn programma’s veel succes boekt en daarom niet altijd beschikbaar is voor de opnames, valt Theo Maassen een enkele keer in voor Hans. Tussen Pieter Bouwman en Theo Maassen ontstaat een sketch over Radio Boekel. Hiermee wordt de kiem gelegd van wat twee jaar later de hoorspelserie Radio Bergeijk zal worden. Zes jaar lang presenteren Toon Spoorenberg (Pieter Bouwman) en Peer van Eersel (George van Houts, voor wie Pieter ook veel shows geregisseerd heeft) deze succesvolle radioserie, daarbij bijgestaan door technicus Tedje (Mat Wijn) en dorpsgenoten, gespeeld door o.a. Lies Visschedijk en Marjan Luif. Van de serie wordt ook een tv-versie gemaakt: Radio Bergeijk: Leven en werk van Toon Spoorenberg en Peer van Eersel. De serie geeft in documentairevorm een tragikomisch inkijkje in de keuken van het Brabantse radiostation en de levens van de twee ploeterende ankermannen.

Vandaag de dag

Ook tegenwoordig staat Pieter Bouwman nog geregeld op en naast de planken. Zo regisseert hij diverse jonge en beginnende cabaretiers (waaronder Maarten Ebbers en Ronald Snijders) en muziekgroepen. Zelf treedt hij nog altijd zo nu en dan op bij de Comedytrain, nu alleen op basis van improvisatie. Verder staat er dus voor 2015 een theaterversie van Radio Bergeijk op stapel en komt hij, zodra de techniek het toelaat als tv-commentator naar het tweede scherm.

De platenkast van Pieter Bouwman

Deze aflevering van De platenkast van… is niet alleen doorspekt van troost, maar ook van zijn bekende nietsontzienende humor. Het is tegelijkertijd een ode aan onvolprezen figuren. Een (hernieuwde) kennismaking met de oude band van Pieter, Benzine. En waar komt de bizarre humor, die hij deelt met zijn vier jaar oudere broer Martijn Bouwman vandaan?

Verder spreekt Pieter uitgebreid over het werken als cabaretregisseur, of zoals hij liever zegt: coach in de cabaretkunst. Hoe hij werkte met Hans Teeuwen, en de vele cabaretiers die daarop volgden. Over de totstandkoming van De Mannen van de Radio en Radio Bergeijk.

Maar bovenal dus Troost. Ook voor de onvolprezenen.

Het radio- en theaterwerk van Pieter Bouwman is deels op cd en dvd verschenen. Instructies over hoe deze te verkrijgen vind je in de winkel van Hummelinck Stuurman: CD’s en DVD’s zijn te verkrijgen door middel van een simpele girale overboeking.

– Meer van Pieter Bouwman op Twitter.
– Meer over Pieter Bouwman bij De Zwarte Kat

Verwante gasten in De platenkast van:
Cabaretier en gitarist Maarten Ebbers