De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 41: Maurino Alarcón

Maurino Alarcón is zanger en gitarist bij de Amsterdamse band TenTemPiés. De muziekstijl die band speelt laat zich omschrijven als een mengeling van Latijns-Amerikaanse rock, reggae en ska. Maurino Alarcón schrijft de teksten. Deze zijn veelal maatschappijkritisch en Spaanstalig. Dat wordt mede ingegeven door het feit dat de ouders van zanger Maurino Alarcón in 1973 Chili ontvluchtten toen de extreemrechtse Pinochet een staatsgreep pleegde. Verder leveren de bandleden afzonderlijk hun bijdrage aan de muziek van de groep, die vanaf de oprichting op in totaal 2 albums, 3 EP’s en meerdere singles verschijnt.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Inspiratie uit de Chileense protestbeweging

Maurino Alarcón richt de band TenTemPiès (Spaans voor ‘snacks’) op in 2008. Naast Maurino bestaat de band verder uit Jouke Schwarz op gitaar, Daniel van Loenen op trombone, Nathan Klumperbeek op basgitaar en Remco Menting en Miguel Padron op respectievelijk slagwerk en percussie. In het schrijven van zijn teksten laat hij zich sterk inspireren door de Chileense folkmuzikant en protestzanger Victor Jara, door de revolutionaire Chileense folkgroepen Quilapyun en Initi-Illimani en de Cubaanse zanger Silvio Rodríguez.

Chili’s muzikale klimaat

Na de vaste onderdelen (voorafje, gast vorige en volgende editie) gaat in het eerste uur het interview met Maurino Alarcón over de Chileense geschiedenis en de gevolgen voor de Chileense protestliederen. Hoe is het huidige muzikale klimaat in Chili? Wat gebeurt er met het nalatenschap van Victor Jara, een van Chili’s gevierde protestzangers van de linkse beweging in het land?

De fundamenten van Tentempiès

In het tweede uur duiken we meer in de muzikale inspiratie voor Maurino Alarcón en het ontstaan van TenTemPiés. De band heeft zijn muzikale voelsprieten in de reggae, ska en rock. Maurino laat zich inspireren door enkele gitaargoden en begeesterde zangers, die dan ook de revue passeren. Welke muziek vormde de fundamenten voor TenTemPiés’ nieuw te verschijnen EP A Casa Tierra?

(Foto: Joep Siermann (www.joepsiermann.nl))